Hărnicie, suferință, emoție, muncă de ocnaș, plus trei goluri senzaționale: așa a arătat echipa României în meciul câștigat cu Ucraina la Euro2024, cea mai categorică victorie a tricolorilor la un turneu european. Și pentru că sportul e despre emoție, să ne lăsăm puțin luați de val: a fost o echipă după chipul și asemănarea antrenorului Edi Iordănescu. O echipă în adevăratul sens al cuvântului, dispusă la sacrificiu, cu o doză de credință irațională în capacitatea de a face performanță în ciuda cifrelor care spuneau că Ucraina e de vreo trei ori mai valoroasă din punct de vedere al cotei de piață a jucătorilor.
De notat atmosfera absolut senzațională a românilor pe stadionul Allianz Arena din Munchen: peste 40.000 de români au cântat tot meciul, senzația a fost că am jucat acasă, nu în Germania.
A fost o victorie categorică la primul turneu final după opt ani pentru naționala antrenată de Edi Iordănescu, cu golurile splendide ale lui Nicolae Stanciu (min. 29), Răzvan Marin (min. 53) și Denis Drăguș (min. 57).
Lui Edi Iordănescu i-a ieșit perfect planul tactic: a cedat intenționat posesia, i-a atras pe ucraineni într-un meci de uzură și a așteptat o sclipire pe contraatac. Pentru cititorii peste 40 de ani e un deja vu: așa jucau toate echipele antrenate de tatăl său, Puiu Iordănescu. Pentru cititorii mai tineri – asta e o tactică utilizată atunci când adversarii sunt net superiori luați individuali și e nevoie să creezi o echipă perfect unită și incredibil de arțăgoasă ca să-i oprești.
Un cuvânt despre Nicolae Stanciu, autorul golului care a deblocat meciul: e specia rară de mijlocaș care ară terenul ca un tractor de povară, dar la momentul potrivit lasă impresia unei limuzine de lux ce accelerează exact când e nevoie de impresie artistică.
Statisticile relevante ale meciului: Ucraina a avut posesia (66%), România a avut sufletul. Nu e doar o metaforă: elevii lui Edi Iordănescu au știut să sufere, au alergat la fiecare minge ca la ultima din viața lor și i-au descumpănit pe ucraineni cu presingul sufocant. Un presing care a dus și la greșeala portarului Lunin, urmată de golul lui Stanciu cu un șut în vinclu de la 20 de metri. Apoi au venit golurile splendide ale lui Răzvan Marin (alt trasor de la 20 metri) și Denis Drăguș (gol din gura porții după un slalom de artist al lui Denis Man).