FOTO: news.ro

Klaus Iohannis a demisionat din funcție. Va pleca de la Cotroceni în 12 februarie. Funcția va fi preluată interimar de Ilie Bolojan, președintele Senatului, conform constituției.

Oamenii aflați în stradă, la aflarea veștii, au cerut în continuare reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale, în care candidați sunt Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Ce a spus  Iohannis

Suspendarea președintelui este un demers inutil, pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție, după alegerea noului președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată n-am încălcat Constituția și este un demers păgubos. De aici, toată lumea pierde, nimeni nu câștigă”, a declarat Klaus Iohannis, după o întâlnire cu liderii coaliției de guvernare.

Peste puține zile, în Parlament se va vota suspendarea mea, iar România va intra în criză, pentru că se declanșează referendumul de demitere a președintelui. Acest demers va avea efecte în plan intern și, din păcate, în plan extern. În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite președintele, după ce a început procedura de alegere a unui nou președinte. Nu va înțelege nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele în funcție va pleca oricum. Vom fi de râsul lumii, mai pe românește. Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcție. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România! , a mai spus Iohannis.

 Mandatul lui Klaus Iohannis ar fi trebuit să se încheie pe 21 decembrie 2024, dar a fost prelungit prin decizia CCR care a anulat ilegal alegerile prezidențiale.

În vârstă acum de 65 de ani, Klaus Iohannis a obținut primul mandat de președinte al României la finalul anului 2014, când a câștigat alegerile prezidențiale împotriva lui Victor Ponta. Al doilea mandat l-a câștigat cinci ani mai târziu, în 2019, intrând în turul doi cu Viorica Dăncilă. Atât în 2014 cât și în 2019 Klaus Iohannis a fost susținut de PNL. Înainte de a deveni președinte, Iohannis a fost profesor de fizică la Sibiu, inspector școlar și primar al orașului pentru mai multe mandate consecutive.

Controversele apărute în spațiul public legate de fostul președinte se referă la  numărul mare al caselor deținute, despre care a spus că le-ar fi cumpărat cu banii din meditații. În 2015 a pierdut un prim proces privind proprietatea asupra unui imobil din Sibiu, despre care s-a dovedit că l-a cumpărat de la o persoană care îl dobândise în mod ilegal. Imobilul pierdut atunci fusese închiriat de Klaus Iohannis unei bănci austriece, timp de 17 ani, și i-a adus 300.000 de euro, bani pe care familia prezidențială trebuie să îi restituie statului. Suma a fost însă folosită pentru achiziționarea altor trei imobile, pe care, de asemenea, le-a închiriat.

  • Cariera politică a lui Klaus Iohannis a fost marcată semnificativ de incendiul de la Colectiv, din 2015.
  • Al doilea mandat al lui Klaus Iohannis, început în 2019, a fost marcat de   pandemie, în care președintele a impus starea de urgență și a apărut permanent la televizor pentru a coordona răspunsul autorităților și reacția populației. Tot atunci a adus din nou PSD la guvernare, într-o alianță cu PNL, deși el a câștigat alegerile printr-un discurs puternic împotriva acestui partid.    De asemenea,    Iohannis a fost criticat pentru călătoriile lungi și costisitoare,  mai ales că o parte a acestora au fost greu de justificat prin prisma necesității sau utilității lor. Refuzul autorităților de a desecretiza sumele cheltuite în acest sens, sau pentru amenajarea unei reședințe pe care familia Iohannis urma să o ocupe după încheierea mandatului, au creat de asemenea tensiuni și controverse.
  • ,,România educată“, proiectul de suflet al lui Iohannis a fost un eșec total.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here