Deciziile primarului PSD de la Făgăraș din ultimii ani vin asupra bugetului local ca un bumerang și-l golesc de sume importante de bani. Municipiul a fost atras într-o serie de procese, instanța obigându-l să plătească penalități, creanțe, despăgubiri și cheltuiei de judecată. Este o situație de care se face răspunzător primarul PSD al Făgărașului, care în loc să vadă realitatea s-a ocupat doar de ,,combinații“ care să avantajeze ba apropiații, ba politicul, nicidecum pe făgărășenii plătitori de taxe și impozite. ,,Cutia pandorei“ a fost deschisă încă de la primele ,,naționalizări“ pe care edilul PSD le-a parafat în 2018 prin expropierea proprităților deținute de câțiva făgărășeni în centrul urbei pentru a face loc mult trâmbițatului proiect de mobilitate urbană. Pentru  exproprierile din 2018, banii au fost  plătiți de la bugetul local, vreo 553.000 euro, iar lucrările aferente proiectului au început după 5 ani și nu sunt finalizate nici în prezent.   Mai mult, exproprierea a atras trei procese în instanță, onorariile celor doi avocați agreați de primar  însumând 39.000 lei fără TVA, la care se mai adăugau, conform HCL, câte 2500 lei pentru fiecare deplasare la Bucureşti pentru dosarele aflate pe rolul instanţelor din capitală. Unul dintre expropriați s-a adresat instanței atât ca persoană fizică, dar și ca persoană juridică și cere vinovaților care i-au afectat activitatea pe propriile proprietăți  sume de ordinul a cel puțin un milion de euro. Dacă unul dintre procese este în desfășurare, altul se află în faza de executare silită, Primăria Făgăraș fiind bună de plată. Și în cazul secretarului general al Municipiului Făgăraș, jurist Laura Giunca, ,,eliminată“ prin ,,abuz de putere“ din funcție, decizia primarului și a comisiei stabilită de acesta pentru evaluarea activității secretarului general, respectiv consilierii local Ovidiu Popa (studii medii) și Magdalena Șuteu (medic), au atras sancțiuni pentru Municipalitate, două procese în instanță, unul deja câștigat de secretarul general al Municipiului. Ca să nu mai vorbim de procesele în care a fost atras Municipiul în cazul decontărilor solicitate pentru lucrările prvăzute în proiectele de mobilitate urbană, care au fost respinse la plată de Autoritatea în domeniu din cauza ilegalităților comise de Primăria Făgăraș prin reprezentantul acesteia, primarul PSD.

Alt avocat, dar mai scump

Nu vom publica, deocamdată, o listă a acestor procese, care oricum este foarte lungă, ci vom relata situația procesului aflat pe rolul Curții de Apel Cluj în care furnizorul de căldură și apă caldă își cere drepturile. Este vorba despre aproape un milion de lei, (vreo 200.000 euro),  pe care Primăria Făgăraș trebuie să-l plătească în contul acestei firme, SC Nova Power SRL. De ce vorbim despre acest proces? Pe ordinea de zi a ședinței ordinare ce este programată la data de 19 februarie a.c., ora 15.00, se află proiectul de hotărâre prin care inițiatorul, primarul PSD al Făgărașului, solicită Legislativului să aprobe angajarea unui avocat pentru acest proces, onorariul pe care-l prezintă fiind de 30.000 de lei plus TVA. Conform proiectului HCL, avocatul va depune recurs la Dosarul civil nr. 1331/1177/2021 aflat pe rolul Curții de Apel Cluj  și o   cerere de strămutare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Municipalitatea bună de plată

Acest  dosar, (1331/1177/2021),  a fost  deschis încă din 25 martie 2021, părțile implicate fiind SC Nova Power&Gas SRL ca reclamant, pârâți sunt Municipiul Făgăraș și Consiliul Local Făgăraș, iar intervenienți s-au înscris Ecoterm SA și lichidatorul Ecoterm,Top Expert  SPRL, dar avocatul desemnat și plătit de Municipiul Făgăraș, același  cu avocatul personal al primarului PSD,  a pierdut procesul în toate fazele lui. Așa cum explică o parte din consilierii locali, avocatul Cristian Drăghici n-a prezentat în fața CL Făgăraș situația acestui proces care durează de aproape 4 ani. Reamintim că firma Nova Power cere contravaloarea serviciilor de termie prestate în lunile ianuarie-februarie 2020 pentru Ecoterm  SA, firmă aflată în  faliment, respectiv suma de 977.872,47 lei. Suma este cerută de la bugetul local întrucât Municipiul Făgăraș a încheiat cu falimentara Ecoterm SA contractul de cesiune de creanţă nr. 6724/15.04.2020.  Dar să vedem ultimele sentințe ale instanțelor la care a ajuns dosarul  în cei 4 ani.

Tribunalul Cluj s-a pronunțat în iunie 2022

  •  Solutia pe scurt în Dosarul 1331/117/2021: ,,Respinge excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Municipiul  Făgăraș, invocată de pârâţi prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocată de pârâţi prin întâmpinare şi, în consecinţă, respinge ca inadmisibilă acţiunea formulată de reclamanta Nova Power&Gaz SRL, în contradictoriu cu pârâţii Municipiul  Făgăraș şi Consiliul Local Făgăraș  intervenient Ecoterm SA, prin lichidator Top  Expert SPRL. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 02.06.2022. Document: Hotarâre  1524/2022  02.06.2022

Tribunalul Cluj dă dreptate firmei Nova Power

  •   Solutia pe scurt: ,,Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Nova Power &Gaz SRL, în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Făgăraș şi Consiliul Local al Municipiului Făgăraș, intervenient Ecoterm SA, prin lichidator Top  Expert SPRL. Dispune obligarea pârâţilor la acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie, în lunile ianuarie-februarie 2020, pentru Ecoterm  SA Făgăraș (în faliment), cu suma de 977.872,47 lei şi plata către reclamantă a sumei menţionate anterior, ca urmare a calităţii reclamantei de cesionar şi a calităţii Municipiului Făgăraș de debitor cedat, în baza contractului de cesiune de creanţă nr.6724/15.04.2020, încheiat între reclamantă şi Ecoterm SA . Dispune obligarea pârâţilor la plata către reclamantă a sumei de 32.618,3 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge cererea pârâţilor privind obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la data comunicării. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 23.05.2024.
    Document: Hotarâre  1421/2024  23.05.2024“

  Onorariul unui avocat

Cea mai mare valoare a unui onorariu plătit unui avocat de la bugetul local până în prezent a fost aprobată în plenul CL Făgăraş din data de 28 octombrie 2021. Este vorba despre av. Gheorghe Adrian angajat pentru suma de 20.000 lei  fără TVA pentru a reprezenta interesele Municipiului în faţa SC Romanian PIGS SRL, societatea expropriată în 2018  de imobilul din strada M.Klein, nr. 40,  fostul abator.  Avocatul Gheorghe Adrian,  propus de edil,   reprezinta Municiplitatea în Dosarul nr. 2187/62/2021 aflat pe rol la Tribunalul Braşov prin care SC Romanian PIGS SRL solicita anularea HCL nr. 71/2018 prin care a fost expropriată de imobilul deţinut în municipiu pe strada M. Klein, nr. 40,  stabilirea cuantumului despăgubirii la valoarea reală față de suma oferită pentru expropriere. Procesul s-a încheiat la Curtea de Apel Brașov în decembrie 2023, avocatul având sentința de partea sa. (Lucia BAKI)  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here