13 incendii de vegetație și fond forestier, care au distrus zeci de hectare au fost semnalate într-o singură zi, în județul Brașov, informează Monitorul Expres. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al judeţului Brașov a transmis că duminică, în județul Brașov, au izbucnit 13 incendii de vegetație și fond forestier, care au distrus zeci de hectare. Salvatorii brașoveni cer imperativ cetățenilor să nu aprindă vegetația uscată.
„Semnal de alarmă!
Doar azi, 13 incendii de vegetație și fond forestier au mistuit zeci de hectare, doar în județul Brașov. În spatele acestor cifre sunt ore întregi de luptă cu flăcările, eforturi supraomenești și mâini arse de trudă.
Așa arată realitatea pentru colegii noștri care intervin zi de zi pentru a proteja vieți, case și natura.
Arderile necontrolate NU sunt o soluție! Ele pot scăpa de sub control și pot transforma gospodării întregi în cenușă, punând în pericol oameni, animale și mediul înconjurător.
Este interzis prin lege! Facem apel la simțul civic al fiecăruia: NU aprindeți vegetația uscată! Un moment de neglijență poate avea consecințe tragice.
Ajutați-ne să protejăm ceea ce contează!”, a transmis ISU Brașov.
În toată țara, incendiile de vegetație s-au înmulțit periculos în ultima perioadă și au făcut și victime. O femeie și un bărbat au murit, iar un localnic și un pompier au suferit răni grave. Peste 300 de incendii s-au declanșat numai în ultimele trei zile.
Doar duminică pompierii au intervenit să stingă 15 terenuri cuprinse de flăcări în 6 județe ale țării.
O femeie de 67 de ani a fost găsită de pompieri carbonizata în Târgu Lăpuş, judeţul Maramureş. La fel a păţit şi un bărbat de 78 de ani din judeţul Vâlcea. În acelaşi judeţ, un localnic de 54 de ani a suferit arsuri grave.
Iar în Caraș, un pompier a fost lovit de o creangă şi a suferit o fractură la şold şi un traumatism la cap.
În Alba, trei case de vacanţă din lemn s-au făcut scrum tot din cauza incendiilor de vegetaţie.
Observații prin camerele cu termoviziune
Pompierii intervin cu un avion de tip Spartan şi cu un elicopter Black Hawk la incendiile de pădure din Hunedoara, unde arde o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Fumul dens le îngreunează misiunea.
În sprijinul pompierilor, în Maramureş, salvamontiştii au ridicat drona cu termoviziune pe timpul nopţii pentru a localiza focarele.
9.500 de hectare au ars în toată ţara de la începutul anului, 4.600 de hectare doar în luna martie. Cele mai multe incendii au izbucnit în vestul ţării. În unele zone focul s-a apropiat de case, iar pompierii ar putea cere evacuarea locuitorilor dacă va fi nevoie. E vorba doar despre incendii de vegetaţie puse intenţionat. S-au dat de la începutul anului amenzi în valoare totală de 43.000 de lei.
Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: „Au fost întocmite 15 dosare penale şi sunt vizate 5 persoane.”
Gospodarii sunt sfătuiţi să nu-şi mai cureţe terenurile dându-le foc.