Gustul caracteristic al măslinelor depinde de varietate și, mai ales, de procesul de condimentare și maturare la care au fost supuse, ceea ce le conferă o notă personală.
„Dacă ești dintre cei care cred că măslinele îngrașă, am o veste bună”, spune Pablo Ojeda într-una dintre cele mai recente postări de pe rețelele sociale. Acolo, specialistul în nutriție scoate în evidență toate acele caracteristici despre măsline pe care nimeni nu le menționează, dar care trebuie luate în considerare.
„Măslinele au probiotice”
„Nu doar că nu îngrașă, ci pot ajuta și la digestie, dar… atenție! Nu toate au acest efect”, explică el. Astfel, Pablo precizează că „măslinele tradiționale”, adică cele care sunt fermentate în saramură (o soluție de apă și sare), „conțin probiotice foarte benefice pentru microbiotă”.
Trei trucuri pentru a le selecta pe cele mai bune
Astfel, spune nutriționistul, este important ca eticheta să specifice că sunt măsline cu „fermentație în saramură” și să se verifice că „nu conțin conservanți dubioși sau acidifianți”. În final, Ojeda sugerează să fim atenți la lichidul din borcane, deoarece dacă este „puțin tulbure, este un semn bun – acolo există viață”.
„Dacă le mănânci pur și simplu pentru gust, ca mine, atunci orice tip de măsline este potrivit. Dar dacă vrei și acel plus de probiotice, alege-le pe cele fermentate, nepasteurizate: stomacul tău îți va mulțumi”, concluzionează Pablo, subliniind că, ținând cont de aceste aspecte, poți continua să te bucuri de măsline fără sentimentul de vinovăție că îngrașă.