Cine le duce pașii în creierii Munților Făgăraș pentru a asculta cuvântul Domnului? Cum spunea părintele Serafim de la Mănăstirea Brâncoveanu: „Haideți să stăm de vorbă cu Dumnezeu!” Iar credincioșii din Țara Făgărașului și de aiurea bat cărarea muntelui pentru a participa la rugăciune. La cota 1400 din masivul Făgăraș, unde a fost zidit schitul mănăstiresc care poartă numele sfinților Țării Făgărașului, Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop și Sfântul Serafim de la Sâmbăta de Sus, a fost lume multă în Marțea din Săptămâna Luminată. Biserica a fost neîncăpătoare pentru sutele de persoane care au ținut să participle la Sfânta Liturghie și la Maslul oficiate de Părintele Zenovie, starețul de la Mănăstirea Nechit, și de preoții călugări de aici. Părintele Zenovie a revenit la Mănăstirea de pe Valea Sâmbetei, spre bucuria credincioșilor care au dorit să-i asculte din nou cuvântul de înțelepciune. Arhimandritul Zenovie Gigore de la Nechit este considerat, și pe bună dreptate, ctitorul moral al mănăstirii.
- ,,Avem credința că acest loc, Schitul ocrotit de Sfinții Făgărășeni, Arsenie și Serafim, va îmbogăți spiritual și material șiragul de mânăstiri ardelene aflate sub omoforul Înaltpreasfințitului Laurențiu și de asemenea considerăm că va deveni unul de referință în cadrul Ortodoxiei românești“ a susținut părintele Zenovie.
Drumul spre Mănăstire
Dis de dimineață, pe drumul spre Mănăstire a fost mare aglomerație. Unii pe jos, alții cu mașinile, fără să țină cont de dificultatea traseului. Oricum ctitorii schitului, membrii familiei Ioan Paler, s-au ocupat de drumul de acces pentru a ușura urcarea spre lăcașul de cult. I-am întrebat pe unii dintre localnici ce-i determină să treacă prin oboseala drumului până la mănăstire. Răspunsul a fost același, dragostea față de părintele mărturisitor Arsenie Boca. Erau, poate, cu gândul la „Scara dumnezeiescului urcuș”, scrisă de Sfântul Ioan Scărarul, lucrare tradusă în limba română în doar cinci luni de părintele Arsenie Boca. ,,Atunci când nu era mănăstirea urcam la chilie, un traseu mult mai dificil“ a spus un localnic din Sâmbăta. Alții și-au amintit minunile făcute de Părintele Arsenie Boca pentru oameni. Și Părintele Zenovie a vorbit la sfințirea schitului din 28 noiembrie 2024 despre minunile Sfântului Ardealului.
- ,,Datorită personalității sale, mii de credincioși veneau să-l asculte. Astfel, una dintre acestea ar fi vindecarea unui om orb care și-a recăpătat vederea după întâlnirea cu duhovnicul. Martorii povestesc faptul că mai întâi l-a spovedit pe om, apoi l-a împărtășit; iar după ce a terminat cu cele sfinte, i-ar fi spus să iasă din biserică. În sprijinul omului orb ar fi sărit mai multe persoane aflate în biserică. Doar că acesta le-a îndepărtat și le-a spus ”măi, fraților, eu văz”. Iar din acel moment omul și-a recăpătat vederea. O altă mărturie arată cum un om paralizat a apelat la Părintele Arsenie Boca. A fost adus cu o căruță la biserica unde slujea acesta. Iar Părintele i-ar fi zis doar să coboare din căruță și omul a reușit să facă acest lucru prin forțe proprii. Din acel moment a putut să umble. Părintele Viorel Trifa este un martor al minunilor Părintelui Boca : „Dar să vă povestesc acum ce am văzut eu la Drăgănescu cu ochii mei. Venise o femeie cu soțul ei, erau de pe lângă Sighișoara, și femeia, Aurelia o chema, era bolnavă. Îi crescuse la gât o gâlmă mare. Fusese la medic la Târgu-Mureș și, după analize, gâlma s-a dovedit a fi de natura canceroasă, malignă. Nu putea fi operată, că murea. Și auzind de părintele Arsenie, a mers la dânsul. Părintele era pe schelă, picta. Ea nu-l văzuse niciodată. Când a coborât de pe schelă, părintele a venit direct la femeie și i-a pus mâinile pe cap: „Soro! De când te-aștept!”. Femeia a simțit atunci un curent electric scurt și intens. Iar părintele a sfătuit-o să meargă acasă și să facă Maslu cu șapte preoți. Să caute preoți cu râvnă în rugăciune care s-o ajute. Și ea a găsit preoți vajnici, care i-au făcut Sfânta Taină a Maslului, cu râvnă mare. Dar atunci, pe loc, bolnava n-a simțit nimic. A doua zi, însă, dimineața, când să se spele, a văzut că gâtul îi era dintr-o dată curat! Iar doctorii de la Târgu-Mureș nu-și credeau ochilor, ziceau că nu-i aceeași femeie.” Chiar și după moarte, părintele continuă să facă minuni. O femeie a povestit că mama ei bolnavă de cancer s-a vindecat miraculos. Asta după ce a venit la mormântul părintelui și s-a rugat asiduu pentru mama ei. Toate aceste lucruri ar fi posibile pentru că în loc de testament, Părintele ar spus următoare: „Eu acum nu vă pot ajuta, dar dacă am să plec de aici să știți că v-ajut, numai să veniți la mine! Pentru cel ce varsă o lacrimă la mormântul meu, eu mă voi ruga la Dumnezeu!” a prezentat Părintele Zenovie.
Slujbele de la Mănăstire
Patru preoți călugări au participat la Sfânta Liturghie, iar la Maslu s-au alăturat și preoți parohi din zona Făgărașului (Pojorta, Sâmbăta, Biserica Făgăraș-Cimitir, Lisa). ,,Mi-am dorit la ca Maslu să fie 7 preoți, dar am văzut în timpul Liturghiei că nu vor fi atâția. Iar când am început Maslul au fost 7 preoți. O bucurie! Părintele stareț va stabili o duminică pe lună pentru Maslu și va anunța data stabilită. Vor urca preoții din zonă fără să mai primească invitație“ a spus Părintele Zenovie. Starețul Mănăstirii de pe Valea Sâmbetei este părintele protosinghel Avdie Hulea. ,,Când privești chipul părintelui stareț, vezi lumina și liniștea din ochii părintelui Arsenie“ au spus unii localnici mai în vârstă. Răspunsurile din timpul slujbei au fost date de un grup de cântăreți. A răsunat biserica de vocile care au cântat într-un glas ,,Hristos a Înviat!“. Au fost împărtășiți toți copiii prezenți de către starețul Avdie. Iar toți participanții au fost miruiți și au primit paștile pe care părintele Zenovie le-a sfințit în timpul Sfintei Liturghii. S-au cântat pricesne, care au însuflețit audiența.
S-a oficiat și un parastas pentru aducere aminte a celor care nu mai sunt printre noi. Precum proceda părintele Arsenie la Mănăstirea Brâncoveanu, dojenind ,,neastâmpărații“ și trimițindu-i în afara zidurilor mănăstirii, părintele Zenovie i-,,a invitat“ cu vocea-i critică pe oamenii care nu erau cu gândul la slujbă sau aveau alte preocupări să plece. În acel moment se lăsase o liniște de mormânt atât în biserică, dar și afară unde era lume. Maslul a fost o binecuvântare, după cum au afirmat participanții, o slujbă înălțătoare. La finalul Maslului, a venit momentul mult așteptat de cei prezenți, predica Părintelui Zenovie.
Predica de la Mănăstire
Pentru cei care ajung odată la Mănăstirea Nechit din județul Neamț cu siguranță mai revin. Întotdeauna mănăstirea și curtea locașului sunt pline. Slujbele sunt deosebite, iar predicile spuse de părintele stareț Zenovie au ceva aparte. Cum să nu te miște o predică susținută de un preot care-și inundă cuvintele cu propriile lacrimi? La Mănăstirea de pe Valea Sâmbetei, părintele Zenovie a vorbit despre lucruri nespuse până acum, dar pe care Părintele Arsenie le-a prezentat oamenilor.
- ,,Deși vorbea despre cele mai adânci realități biologice și spirituale, acum mai bine de o jumătate de veac și pe baza cunoștințelor medicale de atunci, unele dintre ele abia la începuturile cunoașterii științifice, Părintele Arsenie pare a fi avut unele intuiții duhovnicești, pe care domenii de vârf, precum neuroștiințele, le-au descoperit multe decenii mai târziu. Ca și simplă exemplificare a ceea ce știința actuală numește „neuroplasticitate cerebrală”, în baza căreia are loc o „neurogeneză”, adică nașterea de noi neuroni și crearea de noi legături sinaptice, respectiv crearea unor noi rețele și magistrale neuronale, propunem următorul text al duhovnicului român: „Cei ce ajung din vreme să știe cum pot evita decrepitudinea, senilitatea, nu se avântă fără frâu în vârtejul «uzurii» vieții. Concepția de viață – și cea mai bună e Revelația, că are orizontul cel mai larg, până dincolo de zare, și echilibrul perfect (deplin) între orice fel de împrejurări – e totuși un efort, dar care antrenează noi circuite în creier, noi sinapse care suplinesc pe cele pe care ni le fură vârsta pe drum. Cu alte cuvinte, efortul culturii («Viața veșnică este cunoașterea lui Dumnezeu…») transcende fondul genetic. Părintele Arsenie considera că geniul și sfântul depășesc condiția umană, cultura sau genialitatea, credința și viața în sfințenie modificând structura neuronală a creierului. Iar spiritualitatea noastră ortodoxă ne învață că toți purtăm, în profunzimile sufletului nostru, vocația desăvârșirii sau a îndumnezeirii. Intuiția duhovnicească a clarvăzătorului părinte duhovnicesc, ce avea harisma citirii în inimile și în sufletele semenilor săi, în slujba cărora și-a dăruit viața, își găsește, astfel, confirmare în științele cele mai recente și de vârf, între care neurocerebrologia contemporană. Părintele Arsenie Boca a aprofundat noțiuni de medicină, genetică, embriologie, psihologie, vorbind, astfel, despre transmiterea ereditară sau genetică nu doar a unor însușiri fizice sau biologice, ci și a trăsăturilor spirituale. El vorbea despre o „biografie genetică” a fiecărui om, care are la bază „moștenirea genetică”, adică transmiterea de la predecesori, în codul genetic al urmașilor, a calităților, dar și a vulnera- bilităților fizice, psihice și morale. Omul, spunea părintele, „are o biografie genetică, o contabilitate, o evidență «la zi» a tuturor faptelor, cuvintelor și gândurilor sale. Toate se rezumă în «codul genetic» și se transmit urmașilor, ca virtualități posibile. Se înscriu, deci, și toate biruințele diavolului asupra sufletului, a omului în expresia lui totală”. Astfel, „toată înfățișarea noastră fizică, toate faptele, vorbele și gândurile – deci de la expresia cea mai materială, până la cea mai mică undă de energie a unui gând -, se transcriu, în flux continuu, în constituenții fondului genetic, în sămânța de om, ca energii virtuale sau ca recesiuni – defecțiuni – care, în cursul devenirii au să ajungă (devină) actuale, fie ca un plus de viață, fie ca un minus de existență. Paradoxal, trecutul se ține de noi ca prezent și ne așteaptă ca viitor; prezentul poate frâna trecutul și modifică viitorul; viitorul poate fi anticipat în prezent și poate frâna, chiar stinge trecutul”. Toate gândurile, dar mai ales vorbele și faptele noastre se înscriu în însăși ființa noastră, fiind consemnate în Cartea Vieții și în cartea noastră, în codul genetic, datorită faptului că Dumnezeu este de față și nimic nu se petrece fără voia sau cunoștința Sa. Credința ortodoxă învață că trupul omului provine de la părinții săi, iar sufletul îi este dat de către Dumnezeu încă din momentul formării trupului“ a spus părintele Zenovie.
Am ascultat cu mare plăcere și m-a bucurat faptul că în predică, Părintele Zenovie l-a amintit pe dr. Sotirios Crotos. Mi-am reamintit volumul ,,Ucenicul lui Iisus Hristos. Jurnalul medicului Sotirios Crotos“ pe care-l citisem înainte vreme pe nerăsuflate, dar cu inima strânsă. A ținut Părintele Zenovie să spună doar, fiind o zi de Paști, suferința Mântuitorului aflat sub biciul romanilor și țintuit pe cruce cu cele mai groase piroane. ,,Avea spatele, să vă imaginați, ca o carne tocată“ a spus predicatorul. Mila și teama s-au întipărit pe fețele celor prezenți. Deși evenimentele de la schit s-au întins pe câteva ore bune, participanții au fost neobosiți, liniștiți și mângâiați sufletește, așa cum au declarat ei.
Altarul Ardealului
Locul pe care a fost zidit schitul, a fost ales special de Părintele Arsenie Boca, precum a fost ales, spre exemplu, locul Mănăstirii Făget de pe Dealul Galațiului (Făgăraș) sau locul unde se găsește Izvorul Părintelui Arsenie sau Chilia de pe stâncile Făgărașilor.
- ,,Este un loc retras pentru rugăciune, pentru isihie, pentru reculegere, un loc unde omul să poată dialoga cu Dumnezeu în tihnă. Munții Făgăraș vor străjui ca o cetate această vatră monahală, din care fumul de tămâie și cântările liturgice vor străpunge cerul și vor ajunge la Bunul Dumnezeu“ a spus Părintele Zenovie.
Nimic mai adevărat trăit de oamenii care urcă la schit indiferent de vreme sau de condiție. Poate vă întrebați de ce Părintele Zenovie a ajutat la înființarea acestei mănăstiri din inima Munților Făgăraș. Ne răspunde tot Părintele Zenovie: ,,Trebuie să precizăm un lucru mai puțin cunoscut și anume faptul că între Sfântul Cuvios Arsenie de la Prislop și Mânăstirea Nechit din județul Neamț există o legătură adâncă, nu doar prin edificarea Schitului în care ne aflăm, ci prin aceea că Maica Veronica Crețu – ucenica Părintelui Arsenie Boca, a pictat mai multe biserici și mânăstiri ctitorite de bunul nostru stareț și părinte, Arhimandritul Zenovie Ghidescu“ a explicat starețul de la Mănăstirea Nechit, Zenovie Grigore.
Masa la Miruna
Este un obicei ca după Sfânta Liturghie, participanții să fie invitați la masă. După momentele înălțătoare de la Mănăstire, sutele de persoane au fost invitate la masă, la Complexul Miruna, de către ctitorii acestui așezământ monahal: familia Paler Ioan și Lucia, familia Paler Lucian și Monica și familia Leluțiu Adrian și Ioana. Nu putem decât să le mulțumim pentru sacrificiul pe care-l fac pentru zidirea acestui lăcaș de cult, un loc de închinare pentru pelerini, pe Valea Sâmbetei. În Țara Făgărașului sunt acum trei obiective legate de numele ,,Sfântului Ardealului“: Chilia Părintelui Arsenie, Izvorul Părintelui Arsenie și Schitul de pe Valea Sâmbetei. (Lucia BAKI)