• „Trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu, să dispară ura între oameni. Să avem grijă de pământul lăsat de Ștefan cel Mare, este aur pentru noi!” (Grigore Pepene)

Luptătorul anticomunist Grigore Pepene a împlinit 100 de ani sâmbătă, 10 mai 2025. La aniversarea organizată la Cluj Napoca  i-au fost alături familia, camarazi din închisorile comuniste și urmași ai acestora, români din mai multe zone ale țării precum Făgăraș, Brașov, Maramureș, Gherla, Timiș. A fost emoționant pentru toți camarazii prezenți, dar mai ales pentru Grigore Pepene, care cu greu și-a stăvilit lacrimile. ,,România trebuie să vă iubească!“ i-a spus un localnic din Mara, îmbrăcat în frumosul port popular maramureșean, care avea steagul țării cu vechea stemă. ,,La mulți ani“ și ,,Hristos a Înviat“ au completat amintirile prezentate de luptătorul anticomunist. Poetul Dan Despan din Brașov, AFDPR, i-a compus o frumoasă și simbolică poezie, ,,Aniversări rare“.

,,Să mă crezi nene Grigore că ești o legendă vie

Și de vor mai trece anii, de tine se va mai scrie.

Sunt povești adevărate că prin multe ai trecut

N-aș dori nicicând vreodată să o iei de la-ceput.

Te-ai născut întro comună, suflet nobil de vrâncean

Nu ai vrut ca alte nații, să ne calce al nostru neam.

V-ați grupat, v-ați dus în munți, convinși și fără frică

Ca să izgoniți din țară cizma roșie bolșevică.

Totul a decurs perfect, dar iată ce s-a-ntâmplat,

O iscoadă v-a văzut, s-a ascuns și v-a turnat,

Te-au prins și te-au legat, ai rămas cu-n amar gust

Era mare zăpușala, la mijlocul lunii august.

Mulțumește și te-nchină, astăzi ai ce vrei, de toate,

O soție și o fiică, ginere, două nepoate,

Toți te înghijesc pe tine, să-și facă viața decentă

Iată azi, nene Grigore, împlinești ani mulți, o centă. La mulți ani!(Dan Despan)

Un grup de localnici din Mara, Maramureș, însoțit de preotul lor i-au creat o mare bucurie eroului din Munții Vrancei prin prezența lor, cântecele și portul popular.

O delegație de la Făgăraș și Brașov l-a felicitat pe Grigore Pepene, aducându-i în dar și tabloul care-i imortalizează casa de la Brașov unde a locuit câteva decenii.

Grupul de la Gherla a fost însoțit de preotul care construiește Memorialul Gherla pe locul în care au fost aruncate trupurile deținuților politici uciși în închisoarea din acest oraș. Acest grup format din tineri și copii i-au cântat versurile Zoriței Lascu. Din partea Academiei Române prin Centrul European Cluj și Memorialul Gherla i-au înmânat  plachete drept recunoștină pentru lupta dusă împotriva comunismului.

 10 ani prin închisorile comuniste

Avea 25 de ani când a fost arestat pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”, întrucât îi ajutase pe partizanii din munții Vrancei, care au luptat împotriva colectivizării.

  •   „La judecată a fost prezent tata şi verdictul a fost crunt pentru mine: 10 ani de puşcărie pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”. Şi până la urmă i-am efectuat pe toţi, pe muchie, astfel: la Galaţi, Gherla, Baia-Sprie, din nou Gherla, apoi la Aiud, iar Gherla şi, în fine, la Stoeneşti – Balta Brăilei”.

Hristos a Înviat, la 300 m sub pământ

În 1954, în mina de la Baia Sprie, la peste 300 metri sub pământ, a sărbătorit Învierea alături de camarazii săi,între care erau și mulți preoți trimiși de comuniști la muncă silnică.

  • Când s-a bătut în țeavă, am cântat în cor «Hristos a Înviat!» De sus până jos răsuna. Împingeau vagonetele și cântau. Am avut și împărtășanie. Nu știu cine și cum a făcut rost de vin ca să facă împărtășania. Ori un artificier, ori un maistru a adus de afară. A fost cea mai grozavă noapte, unică. Să ai parte de slujba de Înviere în fundul pământului, unde îți așteptai moartea zi de zi.”
  • Au murit acolo mulţi de dizenterie, deoarece veneau, de la mâncarea slabă din puşcărie, la una grasă şi – lacomi şi flămânzi fiind – se îndopau şi mureau apoi, repede. Norocul meu a fost că mă mulţumeam întotdeauna cu puţin: ba, pe deasupra mai dădeam la cei bolnavi şi din pâinea şi  terciul meu. Asta, când alţii plângeau de foame şi numai de mâncare vorbeau. De asemenea, am suportat detenţia uşor şi ghidându-mă după principiul: ”Să nu faci rău nimănui, fiindcă păcatul nu pică pe tine, ci pe copii, nepoţi, strănepoţi – până la a noua generaţie”. Am considerat că pedeapsa cuiva din neamul meu a căzut pe mine şi ca urmare am suportat-o ca pe o pedeapsă a lui Dumnezeu, meritată.”
  •     Grigore Pepene și-a visat  liberarea și casa în care va locui după întoarcerea acasă. „Visasem că pe un nor a apărut Dumnezeu şi mi-a transmis să nu merg pe jos când mă apropii de satul meu. M-am trezit şi le-am povestit colegilor visul meu, iar ei mi-au spus că, precis, o să scap de acolo. Apoi m-am culcat la loc şi am visat în continuare că în momentul când am ajuns acasă  am realizat că nu era casa noastră, ci alta. Iar când m-am întors, după zece ani, am intrat exact în casa visată în perioada anchetei, fiindcă tata, batjocorit şi terorizat de comunişti îşi vânduse totul şi-şi ridicase singur casă pe un teren de lângă Focşani, situat în comuna Vânători, satul Petreşti. Apoi am înţeles şi semnificaţia îndemnului să nu merg pe jos, pe care-l respectasem cu sfinţenie: având ceva bani de la Baia Sprie luasem de la gară un taxi, asta pentru că reprezentam o ţintă pentru hoţi, iar ulterior am aflat că nu puţini oameni care deţineau bani fuseseră jefuiţi şi omorâţi pentru că se deplasaseră pe jos”.

 Prezent la comemorarea de la Baia Sprie și Sighet

În fiecare an a participat la comemorarea organizată la troița montată în fosta colonie a minei de la Baia Sprie. ,,Singura mea dorință este să văd capela construită în fosta colonie a minei de la Baia Sprie“ a spus Grigore Pepene la aniversarea unui secol de viață.     În fiecare an este prezent la Memorialul Sighet unde își reîntâlnește colegii de suferință. ,,Dacă îmi ajută Dumnezeu, vreau să ajung și în acest an la Sighet“ a spus luptătorul anticomunist.

,,Dumnezeu știe dacă a meritat sau nu jertfa noastră”

Grigore Pepene s-a născut în 10 mai, 1925, în Andreiașu de Jos, comuna Reghiu din fostul județ Putna, astăzi Vrancea. Când avea  25 de ani a fost arestat întrucât  era în legătură cu partizanii din Munții Vrancei, organizația ,,Vlad Țepeș II“, care aveau același crez precum toți luptătorii anticomuniști din țară:  Credință, Înfrățire, Pace, Dreptate și Libertate. Timp de 10 ani a trecut prin închisorile din Galați, Gherla, Aiud, și a ajuns în mina din Baia Sprie, apoi   Stoenești – Balta Brăilei de unde s-a liberat în 1960.

  •  ,,Dumnezeu știe dacă a meritat sau nu jertfa, dar  niciodată nu am cârtit din momentul în care am fost arestat și ținând cont de suferințele prin care am trecut. Am zis: nu fac decât ce e bine: Credință, Înfrățire, Pace, Unitate și Libertate”   a mărturisit Grigore Pepene.

Le recomandă românilor să fie mai atenți la credința în Dumnezeu,  la legăturile dintre oameni care trebuie să fie caracterizate de iubire,  de unitate.

  • ,,Tinerii din ziua de astăzi să fie atenți la credință, că au pierdut-o mulți, mai ales la oraș. Trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu. Să dispară ura între oameni. În închisoare erau români, maghiari, evrei, tătari, turci, nu se certau unul cu altul, când am făcut greve eram toți împreună.   Înainte dacă ardea casa la un vecin nu venea nimeni de la primărie să îți dea un ban. Vecinii făceau casa vecinului în câteva luni. Oamenii trebuie să fie uniți. Noi avem o țară binecuvântată de Dumnezeu, doar trebuie să fim uniți și să facem muncă cu credință. Să nu lăsăm țara în paragină, pământul lăsat de Ștefan cel Mare. Pământul nostru e aur. Țara noastră doar prin credință s-a ținut. Avem o țară bogată, dar nu avem conducere. Conducerea e pentru ea. Nu povești vrem, vrem lucru adevărat. Dacă îmi taie cineva mâna dacă nu renunț la credință, la Dumnezeu, atunci să mi-o taie. Tinerii de azi trebuie să citească istoria pentru că nu o cunosc” a spus Grigore Pepene. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here