Când s-a emis pe repede înainte HG nr. 1570 în decembrie 2024, guvernanții n-au ținut cont de falimentul Viromet și de cei 150 de salariați care rămâneau fără locuri de muncă. Au expropriat întreaga platformă industrială a combinatului chimic de la Victoria (terenuri, construcții, active, stație de epurare, bazine de captare a apei), vreo 370 hectare pentru care despăgubirea oferită de statul român era de 71,6 milioane de lei. Se vorbea de un interes național pentru construirea viitoarei ,,Fabrici de pulberi“, un parteneriat între Pirochim SA și compania germană Rheinmetall. Și ce să vezi!
- ,,Primul pas a fost ca societatea Pirochim Victoria S.A., având ca acționar majoritar Ministerul Economiei, să încheie un contract de consultanță în vederea întocmirii contractului de asociere cu Rheinmetal Waffe Munition GmbH, cu o firmă de casă a PSD condusă de vicepreședintele de la Sectorul 1 București, Chiriță Costin Răzvan. Suma plătită pentru realizarea consultanței se ridică la aproximativ 1,75 milioane lei. Este o firmă de consultanță căreia nu i s-a solicitat prin caietul de sarcini un certificat de securitate industrială sau orice tip de certificat sau autorizație ORNISS. Mai mult, într-o situație ambiguă pare să se afle și firma care realizează procedura de recrutare și selecție a consiliului de administrație a Pirochim Victoria S.A., respectiv societatea FOX MANAGEMENT CONSULTANTS SRL, firmă cu peste 320 de contracte cu statul în ultimii 8 ani și cu un singur angajat. Legat de prestația firmei de consultanță, aceasta și-a început activitatea cu o mare gafă, a demarat procedura de expropriere a unor active necesare realizării proiectului viitoarei fabrici de pulberi, înaintea publicării hotărârii de guvern în Monitorul Oficial, fapt care a dus la anularea temporară a procedurii”, a declarat într-un comunicat deputatul liberal Adrian Cozma.
Altă HG după trei luni
Și ca lucrurile să fie și mai controversate, guvernanții au mai emis un act normativ după trei luni, care dă peste cap prima HG, cea din decembrie 2024. La data de 9 aprilie 2025 a fost emisă HG nr. 366 privind aprobarea încheierii unui contract de concesiune a unor bunuri imobile proprietate publică a statului către Societatea Pirochim Victoria SA și aprobarea închirierii unor bunuri proprietate publică a statului către Societatea Viromet SA. Cu alte cuvinte, statul român ia de la Viromet activele, iar după trei luni i le închiriază prin intermediul Pirochim SA până la 31 decembrie 2025.
- ,,Bunurile închiriate au ca destinație stația de tratare ape uzate necesară lucrării de utilitate publică de interes național ,,Fabrica de Pulberi Victoria“ și alimentarea cu apă menajeră a localităților Breaza, Lisa și Stațiunea Climaterică Sâmbăta de Sus, Cârțițoara, Bâlea Vale și Viștișoara. Chiria pentru folosirea stației se stabilește 0,001% din profitul net Viromet. Cheltuielile de operare se suportă exclusiv de Viromet SA“ se arată în HG nr. 366/aprilie 2025.
HG este semnată de premierul Marcel Ciolacu, viceprim ministrul Marian Neacșu, ministrul finanțelor Tanczos Barna, Mministrul Economiei Laurențiu Viorel Gîrdei.
HG cu dedicație
HG nr. 366 este un act normativ cu dedicație pentru compania americană Ecolab care funcționează la Victoria și care nu are o stație de epurare proprie funcțională cu respectarea legislației românești. Prin externalizarea parafată în decembrie, Ecolab a rămas fără posibilitatea epurării apelor uzate rezultate din procesul de producție. După o pauză a activității, la 28 aprilie 2025, Ecolab a reluat producția folosind stația de epurare a Virometului, folosind vechiul contract dintre Purolite și Viromet. Câte companii românești beneficiază de ,,bunăvoința“ guvernanților? Ecolab a înștiințat instituțiile publice din județul Brașov precum Garda de Mediu, Prefectură, CJ Brașov, DSP Brașov că va relua legal producția începând cu data de 28 aprilie a.c., invocând HG nr. 366.
Obiective puse la întâmplare în HG
În HG nr. 366 este trecută pe lângă stația de epurare și alimentarea cu apă a localităților Lisa, Breaza, Viștișoara, Sâmbăta de Sus-zona turistcă, Cârțișoara, Bâlea Vale. Numai că prevederea din actul normativ nu corespunde realității. Localitățile Viștișoara și Sâmbăta de Sus nu se alimentează din captările de apă expropriate.
- ,,Comuna Sâmbăta de Sus are sursă de apă proprie, nu folosește captarea Viromet“ spune primarul Nicolae Morariu.
- ,,Viștișoara nu se alimentează (gospodăriile) de la Viromet“ explică primarul Florin Ioani.
- ,,Lisa și Breaza folosește captarea Viromet pentru alimentarea cu apă. Avem contract încheiat cu Viromet și plătim apa cu 70 bani/mc. Nu am avut probleme cu alimentarea cu apă, nu ne-a afectat exproprierea“ spune primarul Gheorghe Moga.
Cum justifica Viromet exproprierea
După procedura exproprierii făcută pe repede înainte, fără să se țină cont de legislație, Viromet a contestat decizia în instanță, iar în ianuarie 2025 a obținut suspendarea primei notificări de expropriere, cea din 6 decembrie 2024, cu motivarea că, la acea dată, HG-ul de declanșare a exproprierii nu fusese încă publicat în Monitorul Oficial. A urmat o a doua notificare de expropriere, datată 28 ianuarie 2025, iar judecătorii au respins cererea Viromet de suspendare, dar cu drept de recurs. În situația dată, Viromet a cerut în instanță și anularea Hotărârii de Guvern nr. 1570 din 4 decembrie 2024 privind declanșarea procedurilor de expropriere. ,,Odată cu aducerea la cunoștința publică a intenției de edificare a obiectivului în vecinătatea sa, reclamanta Viromet a inițiat demersuri pentru a colabora cu Guvernul României, în vederea identificării unui plan de exproprieri care să asigure atât realizarea obiectivului de interes național, cât și posibilitatea continuării activității societății, prezentând soluția exproprierii a 270 hectare din terenurile sale și lăsarea în proprietatea sa a terenurilor care conțin platforme și construcții industriale (aprox. 100 ha). Totodată, a menționat că există cel puțin 200 hectare de teren (inclusiv păduri deținute de Romsilva) care ar putea fi avute în vedere pentru suplimentarea necesarului de teren. Însă autoritățile au ignorat aspectele prezentate de societate și au decis, prin HG nr. 1570/2024, exproprierea în integralitate a platformei industriale Viromet, fără nicio justificare asupra necesității de a prelua toate activele funcționale ale societății ori cu privire la discriminarea acesteia față de operatorii economici din aceeași zonă care au fost excluși de la expropriere. Prin închiderea activității economice, paguba vizează toate veniturile viitoare ale societății, cuantificate prin planul de reorganizare la peste 200 milioane lei doar pentru următorii 3 ani, concedierea tuturor angajaților, pierderea tuturor partenerilor comerciali actuali, precum și costurile imediate aferente relocării tuturor instalațiilor și activelor mobile de pe platforma expropriată, care se ridică la peste 8 milioane euro, fără TVA″, a arăta Viromet în instanță.
,,Optimismul“ guvernanților
Ministerul Economiei a câştigat procesul privind exproprierea şi a demarat procedurile necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate şi proiectare. „Din punct de vedere al investiţiilor strategice, la fabrica de pulberi Victoria, după nenumărate procese în instanţă, în urmă cu o săptămână am câştigat pe fond, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul în privinţa exproprierii, lucru care ne-a permis să începem toate procedurile pentru studiul de fezabilitate, proiectare pentru construcţiile care vor fi amplasate la Victoria şi care vor produce pulberi într-un joint-venture cu un mare producător european de pulberi. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că pe teritoriul României deja avem banii prinşi în buget pentru a demara achiziţiile pentru construcţiile facilităţilor şi suntem în fază finală pentru a pregăti acel joint-venture. A doua zi după ce am câştigat acel proces, colegii din minister au fost la faţa locului şi au început toate studiile şi au început să lucreze la acest proiect extrem de important şi esenţial pentru România”, declara ministrul Bogdan Ivan. A urmat apoi o revenire asupra procedurii de expropriere concretizată prin închirierea activelor celui expropriat, Viromet. (Lucia BAKI)