Site icon Monitorul de Făgăraș

Bujorul de munte,  minunea din Munţii Făgăraşului. Este o plantă ocrotită de lege  

 

Munţii Fãgãraşului oferã  spectacole unice pe tot parcursul anului, dar la începutul lunii iunie ei devin atracţia turiştilor.  Atunci când bujorii de munte înfloresc şi acoperã crestele masivului,  oferã un spectacol  fascinant, cel mai bun prilej pentru a fi  imortalizat de iubitorii de munte şi de naturã. Sute de turişti ajung,  în aceastã perioadã,  în masiv pentru a admira covorul roşu format de bujorii de munte.  Pentru a ajunge în locurile în care creşte aceastã plantã, turiştii şi localnicii trebuie sã meargã pe jos aproximativ  trei ore de la baza masivului. Salvamontiştii au dedicat acestei flori alpine şi un festival cãruia i-au dat numele ,,Bujorul de munte”.

Smârdarul are calitãți terapeutice

 

Bujorul de munte mai este numit şi smârdar sau cocozar şi face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la înălţime,  din Himalaya, Caucaz, Carpaţi până în Munţii Alpi şi Pirinei. Deşi este asemănător cu bujorul propriu-zis, bujorul de munte nu trebuie confundat deoarece floarea ce se regăseşte într-o mare parte dintre grădini face parte din altă familie botanică, Paeoniaceae. Smârdanul a fost clasificat pentru prima oară de către botanistul austriac Theodor Kotschy şi de maghiarul Lajos von Simonkai. Plantele sunt considerate de oamenii locului ca fiind bune tratamente pentru numeroase afecţiuni, ale ficatului, ale spatelui şi se spune că ar avea şi proprietăţi afrodisiace.  În prezent planta se află pe cale de dispariţie şi este protejată prin lege. Tocmai de aceea în fiecare an, echipajele Jandarmeriei  au atribuţii de a  patrula  zona în perioada în care înfloresc bujorii de munte pentru a preveni distrugerea lor. Amenda pentru smulgerea lor este de la 5.000 şi 10.000 de lei.

Petalele folosite la dulceaţă şi  la ceai

Localnicii sunt şi ei fascinaţi de aceste flori, dar şi de calităţile lor terapeutice.  Foarte mulţi urcă în masiv pentru a culege bujori de munte, petalele lor fiind utilizate la ceaiuri şi  la dulceaţă. Turiştii trebuie să ştie în primul rând că bujorul de munte nu tolerează transplantări, astfel încât e practic imposibil ca planta să se prindă în grădini. Florile bujorului de munte nu sunt doar frumoase, ci şi foarte parfumate, mirosul fiind cumva asemănător celui al vişinelor.

 

 

 

 

Exit mobile version