Încă un proces pierdut de Primăria Făgăraș din cauza exproprierilor. Nu ne vom opri asupra dosarului civil privind exproprierea din centrul urbei care a atras sechestrul pe toate mașinile Primăriei Făgăraș ci asupra nedreptății făcute de Primărie familiei Golașiu. Este vorba despre Dosarul civil nr. 1321/62/2022 prin care familia Golașiu Corneliu și Ileana a solicitat stabilirea unei despăgubiri juste pentru terenul intravilan în surafață de 1600 mp situat în strada Ghioceilor, lângă spital, pentru care primarul a decis exproprierea. Soții Golașiu au dat în judecată Municipiul Făgăraș, pe primar și pe CL Făgăraș. În apărarea lor, în ședința ordinară a CL Făgăraș din luna mai 2022, aleșii locali au votat plata unui avocat pentru a reprezenta în instanță primăria în acest dosar. Este vorba despre același avocat agreat de primar, Drăghici Cristian, care a pretins 5.000 lei plus TVA la fiecare reprezentare. Reamintim că agentul imobiliar, Primăria Făgăraș, a oferit familiei Golașiu pentru terenul proprietate în suprafaţă de 1600 mp suma de 115.316 lei, respectiv 24.192 euro, însemnând 15,12 euro/mp. În timp ce pentru un teren de 955 mp din strada T. Vladimirescu, aparținând lui Sfecliș Traian, Primăria a oferit 110.400 lei, respectiv 23.300 euro, însemnând 24,4 euro/mp. Se întâmpla în 2020. Atunci, consilierii locali Mazilu Alexandru şi Cosmin Poparad au fost cei care au pus în balanţă preţurile oferite de Primăria Făgăraş în cele două cazuri.
Curtea de Apel Brașov a respins apelul Primăriei Făgăraș
Dosarul privind această expropriere a ajuns la Curtea de Apel Brașov, instanța dând dreptate familiei Golașiu și obligând Primăria Făgăraș să plătească despăgubirea la valoarea justă, respectiv 210. 548 lei, așa cum a stabilit Tribunalul Brașov.
Solutia pe scurt: Respinge cererea de apel formulată de apelantul MUNICIPIUL FĂGĂRAȘ, prin Primar, cu sediul în mun. Făgăraș, str. Republicii, nr. 3, jud. Brașov, împotriva Sentinței civile nr. 224/S, pronunțată de Tribunalul Brașov – Secția I civilă, la data de 14.07.2023, în dosarul cu nr. de mai sus. Păstrează sentința apelată. Obligă apelantul MUNICIPIUL FĂGĂRAȘ să îi plătească intimatului GOLAȘIU CORNELIU suma de 5.500 lei, pentru toate cheltuielile de judecată efectuate de către acesta în apel, astfel după cum au fost reduse. Definitivă. Pronunțată azi, 12.07.2024, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței. Document: Hotarâre 1247/2024 12.07.2024
Tribunalul Brașov a dat dreptate familiei Golașiu
Familia Golașiu a deschis procesul la Tribunalul Brașov încă din iunie 2022, iar la un an distanță, instanța a admis cererea.
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Golaşiu Corneliu, şi Golaşiu Ileana, ambii reprezentaţi convenţional de şi cu domiciliul ales la CHIUARIU & ASOCIAŢII SCA, în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Făgăraş, legal reprezentată prin primar Gheorghe Sucaciu, reprezentat convenţional prin av. Drăghici Gabriel-Cristian, şi, în consecinţă: Stabileşte că părţii reclamante i se cuvine cu titlu de despăgubire rezultată din exproprierea imobilului situat în mun. Făgăraş, înscris în CF sub nr. 105810, nr. top 2330/a/4/2, suma de 210. 548 lei. Obligă pârâtul să achite reclamanţilor această sumă de bani în termen de cel mult 30 de zile, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. Obligă pârâtul să achite reclamanţilor suma de 8000 lei, pe care aceştia au plătit-o, în favoarea experţilor numiţi în cauză. Obligă pârâtul să achite reclamanţilor, cu titlu de cheltuieli de judecată, suma de 5000 lei, ce reprezintă onorariu avocaţial, redus potrivit dispoziţiilor art. 451 al.2 din Codul de procedura civilă şi suma de 403,02 lei, reprezentând cheltuieli de transport. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând fi înregistrată la Tribunalul Braşov. Pronunţată azi, 14.07.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotarâre 224/2023 14.07.2023
Învățătoarea care l-a pus la zid pe primar
La finele anului 2022, terenul din Ghioceilor a fost trecut prin tăvălugul exproprierii. Soţii Golaşiu au fost prezenţi într-unul din plenurile CL Făgăraş și au fost lăsaţi să-şi spună problemele prin vocea Ilenei Golaşu, învăţătoare pensionară din Făgăraş. Când s-a dezlănţuit femeia a pus în evidenţă modul în care primarul îi tratează pe contribuabili. ,,Minţiţi!“ a repetat de câteva ori fosta dăscăliţă adresându-i-se primarului.
- ,,Am vârsta mamei dumneavoastră, cum puteţi să mă trataţi aşa? Ce aţi face în locul meu?“ spunea fosta învăţătoare.
Supărarea femeii a fost accentuată după ce a fost notificată de primărie să achite o datorie de peste 5.000 şi o penalitate de alte vreo 2.000 lei pentru terenul care-i fusese expropriat. Explicaţiile primarului n-au mulţumit-o pe fosta învăţătoare care avea documentul semnat de funcţionarii primăriei și care demonstra că era cu plata la zi a dărilor locale. ,,O scăpare a funcţionarilor publici“ a fost concluzia discuţiilor care au durat vreo oră, dar şi faptul că terenul expropriat, preluat de primărie, a fost încadrat recent în altă categorie, iar impozitul a fost calculat în acest fel pentru 5 ani în urmă. Nu s-a ţinut cont atunci că pe terenul acestei familii, primarul semnase dispoziţia de şantier, iar firma de construcţii își instalase utilajele acolo pentru amenajarea unui sens giratoriu în acea zonă, D-na Stanca-Ghioceilor. Familia Golaşiu a ameninţat atunci cu un proces în instanţă, pe care l-a și deschis la Tribunalul Brașov.
Sens giratoriu de peste 140.000 euro
Exroprierea terenului în cauză însemna amenajarea unui sens giratoriu de către Primăria Făgăraş. S-au cheltuit sume generoase pentru această lucrare, mai ales că proiectul inițial a fost greșit. La prima vedere, nu mai puţin de 655.316 lei (140.000 euro), dar s-au mai plătit 40.000 de lei fără TVA pentru proiectare, iar în 2020 s-au mai alocat încă 500.000 de lei din bugetul local. (Lucia BAKI)