FOTO: Economedia

Ford va transfera fabrica din Craiova către partenerul său strategic din Turcia, Ford Otosan, proces condiționat de aprobările autorităților relevante și ca urmare a consultărilor. Transferul e probabil unul dintre efectele despărțirii producției electrice de cea cu aprindere, ceea ce înseamnă că Ford Europa nu va mai fi o entitate de sine stătătoare. De asemenea, din 2024, modelul Puma va primi o variantă complet electrică.

Prctic Ford Otosan a cumpărat fabrica Ford din Craiova, potrivit Bloomberg, și va achita 575 milioane de euro între 2022 și 2028 plus alte 140 de milioane de euro în 2028, în funcție de capacitatea și utilizarea fabricii craiovene.

„Acest transfer arată modul în care Ford valorifică parteneriatele sale strategice, cu privire la folosirea cât mai eficientă a resurselor existente prin investiții comune, beneficiind în același timp de experiența extinsă a Ford Otosan. Salutăm această oportunitate de a consolida parteneriatul nostru cu Koç Holdings prin Ford Otosan și de a dezvolta împreună acest joint venture. Activitatea fabricii din Craiova este un succes și considerăm că prin experiența și expertiza Ford Otosan în electrificare și vehicule comerciale aceasta poate ajunge la un nivel de dezvoltare și mai ridicat”, a spus Stuart Rowley, Președintele Ford Europa.

Fabrica de la Craiova să joace un rol major în viitorul acestui joint venture, sprijinind, în același timp, planurile solide ale Ford cu privire la electrificare (Model e) și vehicule comerciale (Ford Pro). Totodată, acest lucru permite Ford Otosan să-și extindă amprenta sa internațională în ceea ce privește producția de vehicule și experiența în acest domeniu. Ford deține 41% din joint venture-ul cu Otosan.

„Acest acord deosebit de important la care am ajuns astăzi va consolida poziția Ford Otosan de cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa. Suntem mândri să facem parte din echipa Ford care păstrează supremația pe piața de vehicule comerciale la nivel european. Totodată, ne angajăm să fim partenerul de încredere pentru succesul viitor al vehiculelor electrificate Ford. Considerăm că lansările de modele viitoare, alături de planurile de creștere și tehnologizare, vor oferi oportunități exponențiale și interesante pentru echipa de la Craiova. Mai mult, suntem încrezători că împreună vom construi viitorul uzinei din Craiova”, a declarat Haydar Yenigun, director general Ford Otosan.

În același timp, Ford anunță astăzi că modelul Puma, care în 2021 a fost cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va primi din 2024 o versiune complet electrică, ce se va fabrica la uzina din Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here