UEFA Champions League este cea mai puternică competiție de fotbal din Europa, la nivelul echipelor de club. Din sezonul 2024/2025, competiția va suferi mai multe schimbări majore. Conducătorii UEFA au decis că este timpul pentru o reorganizare totală.

În cursul zilei de marți, UEFA a anunțat în mod oficial ce schimbări majore vor fi aplicate în Champions League. Conducătorii forului european au decis ca din sezonul 2024/2025, competiția să aibă la început formatul unui minicampionat. În plus, numărul echipelor participante a fost crescut de la 32 la 36.

Astfel, fiecare club va juca opt meciuri în faza grupelor. Toate partidele vor fi împotriva a opt adversari diferiţi. Patru dintre acestea se vor disputa pe teren propriu, iar celelalte patru în deplasare. Echipele clasate pe primele opt locuri după acest minicampionat se vor califica automat în faza eliminatorie. De cealaltă parte, echipele ce termină pe unul dintre locurile de la 9 până la 24 vor juca într-un play-off cu două etape. În funcție de rezultatele obținute, echipele își vor putea asigura prezența în optimile competiţiei.

„În urma consultării tuturor părților interesate, Comitetul Executiv UEFA, din care, în calitate de membru în Consiliul FIFA, face parte și președintele FRF, Răzvan Burleanu, întrunit marți, 10 mai, la Viena, a aprobat formatul final și detaliile privind accesul în competițiile europene, începând cu sezonul 2024/25, ca urmare a deciziei inițiale, din aprilie 2021, de a introduce așa-numitul ”sistem elvețian”. Printre modificări se numără reducerea numărului de meciuri de la 10 la 8 în faza grupelor în UCL și modul de alocare a două dintre cele patru locuri suplimentare în competiție, eliminând accesul pe baza coeficientului la nivel de cluburi. Cele opt meciuri din UEFA Champions League se vor juca pe parcursul celor zece săptămâni de meciuri europene prevăzute de decizia inițială adoptată în aprilie 2021. UEFA Champions League, UEFA Europa League și UEFA Europa Conference League vor avea fiecare câte o săptămână dedicată exclusiv meciurilor din aceste competiții”, au anunțat cei de la frf.ro

Cum se vor atribui locurile suplimentare din Champions League

Cele patru locuri suplimentare create de creșterea de la 32 la 36 de echipe în faza grupelor a UCL vor fi alocate astfel:

• Un loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociației de pe locul cinci în ierarhia UEFA.

• Un loc va fi acordat unei campioane prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin așa-numita „rută a campioanelor”.

• Ultimele două locuri vor reveni asociațiilor cu cea mai bună performanță colectivă a cluburilor lor în sezonul precedent (numărul total de puncte obținute împărțit la numărul de cluburi participante). Cele două asociații vor câștiga un loc pentru clubul cel mai bine clasat în liga națională, în spatele pozițiilor din UEFA Champions League. De exemplu, la sfârșitul actualului sezon cele două asociații care adaugă un club în Liga Campionilor, pe baza performanței colective a cluburilor lor ar fi Anglia și Țările de Jos.

• Comitetul Executiv al UEFA a confirmat încă o dată că toate meciurile dinaintea finalei se vor juca în continuare la mijlocul săptămânii, recunoscând importanța calendarului competițiilor interne din Europa, a transmis frf.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here