dav
  •   Peste 2,8 milioane de lei investite în aparatură medicală vor fi recuperate din fonduri europene
  •   Proiectul european vizează achiziţiile de la Ambulatoriu şi UPU
  •   O sală  de operaţii de la Chirurgie ultramodernă

 

Banii publici investiţi în aparatura medicală de la Spitalul Municipal Făgăraş  vor fi  recuperaţi din fonduri europene. Este un proiect de anvergură al  Primăriei Făgăraş în asociere cu spitalele din judeţul Braşov şi  Consiliul Judeţean Braşov depus şi aprobat  anul trecut la programul operaţional  POR AXA 8.1A, program care vizează achiziţiile din spitale în perioada 2014-2018.    Beneficiar al acestui proiect este şi Spitalul Municipal Făgăraş care va recupera fondurile investite în aparatură. Numai că investiţiile majore au fost înregistrate doar în ultimii doi ani  din perioada stipulată  în POR, respectiv  2017-2018.  Proiectul a fost depus la ADR Centru  şi a vizat achiziţiile de la Ambulatoriu  şi Urgenţe.

La Ambulatoriu sumele totale sînt de peste 2,2 milioane lei

,,În cazul Ambulatoriului proiectul a fost ,,Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia judeţului Braşov”.  În cazul UPU proiectul a fost ,,Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţul Braşov la servicii medicalre de urgenă”. În amebele cazuri sumele recuperate sînt atît pentru Primăria Făgăraş cît şi pentru spital.  O parte din bani  a fost recuperată,  iar pentru restul sumelor cererile de decont pot fi depuse pînă în luna noiembrie 2019” a explicat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgăraşului.  Aşa cum arată statistica prezentată de Florina Peptea prin proiectul legat de Ambulatoriu, în conturile Primăriei Făgăraş vor reveni 414.573,34 lei, iar în contul Spitalului Municipal va reveni un total de 1.843.323,90 lei. Pînă în prezent a fost recuperată suma de 38.095,86 lei la bugetul local pentru ,,servicii de consultanţă privind evaluarea sistemelor informatice din Spitalul Municipal Făgăraş în vederea completării pe tehnologii noi, mai eficiente”. În contul spitalului a revenit, pînă în prezent suma de 149.453,24 lei  reprezentînd  contravaloarea   ecocardiografuluiWX, sistemului de testare la efort şi Holter EKG cu 12 canale.

 

Dotare   la UPU de 628.000 lei

În cazul proiectului UPU sumele ce vor fi recuperate se ridică la un total de 628.000 lei. Primăria Făgăraş va recupera suma de 414.573,34 lei  pe care a alocat-o spitalului pentru lucrările de optimizare a consumului de energie termică de la spital şi pentru achiziţia turnului laparoscopic cu cameră full HD, sistem de sigilare vasculară şi platforma electrochirurgicală. Pînă în prezent, Municipiul a recuperat suma de 294,490 lei, urmînd ca restul banilor să fie decontaţi în acest an prin acest proiect. Spitalul va recupera suma de 213.362,74 lei din achiziţiile făcute din veniturile proprii.

Flux laminar şi artroscop, investiţie de 200.000 euro 

Blocul operator de la secţia Chirurgie a Spitalului Municipal Făgăraş demonstrează că banii publici au fost investiţi cu eficienţă în folosul cetăţeanului. O primă investiţie de anvergură s-a încheiat recent la unitatea spitalicească din municipiu. Este vorba despre una dintre sălile de operaţii de la blocul operator de la Chirurgie care a fost reabilitată  şi dotată cu un flux laminar şi artroscop. Aparatura de specialitate a fost montată după ce sala şi anexele ei au fost renovate şi aduse la standarde  europene. Investiţia s-a ridicat la 200.000 euro, aşa cum susţine primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, iar peste 405.000 lei au provenit din bugetul local.  Costurile fluxului laminar vor fi decontate prin proiectul aprobat pe POR. Sumele recuperate prin acest proiect vor fi folosite tot la Spital” a spus primarul Sucaciu. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here