FOTO: alba24.ro

Persoanele din România care suferă de anumite afecțiuni medicale nu pot avea calitatea de conducători auto sau nu își vor putea reînnoi permisele deja obținute, arată alba24.ro. Potrivit legii, pe lista bolilor incompatibile cu permisul de conducere se află afecțiuni afecţiunile neurologice şi oftalmologice, boli psihice şi cardiovasculare, epilepsiile, diabetul zaharat necontrolat sau dependența de droguri, alcool sau anumite medicamente.

De asemenea, Codul rutier prevede sancțiuni pentru medicii din țara noastră în situațiile în care nu își îndeplinesc obligația de a trimite șoferii pe care-i au în evidență sau îngrijire la o examinare medicală de specializate, atunci când descoperă că aceștia suferă de o boală care nu permite obținerea sau reînnoirea permisului de conducere.

Sancțiuni pentru medici

Potrivit Codului Rutier, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a (între 1.305 lei și 2.900 lei) „neîndeplinirea de către medic a obligației prevăzute la art. 22 alin. (6) și alin. (6^2)”.

Mai exact, potrivit legii, orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător de vehicule, este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată, cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului.

Biletul de trimitere va fi comunicat conducătorului, de îndată, prin orice mijloc de comunicare.

În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistență medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate.

În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată, în urma realizării examenului de specialitate necesar, stabilește că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, aceasta este obligată, în termen de o zi de la data constatării, să comunice rezultatul examinării către poliția rutieră în a cărei rază teritorială unitatea își desfășoară activitatea, către medicul trimițător, precum și persoanei declarate inaptă din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

În cazul în care persoana care posedă permis de conducere este declarată aptă medical, unitatea de asistență medicală autorizată comunică, în termen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinării către medicul trimițător.

În cazul în care, în termen de 30 zile de la data comunicării biletului de trimitere, medicul trimițător nu este înștiințat de către unitatea de asistență medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice poliției rutiere pe a cărei rază teritorială acesta își desfășoară activitatea numele, prenumele și codul numeric personal al persoanei aflate în evidența sau îngrijirea sa, precum și informația că aceasta a fost trimisă să se prezinte pentru o examinare medicală în conformitate cu prevederile legii.

Lista afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de vehicule se găsește în Ordinul Ministerului Sănătății 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Vezi AICI lista bolilor și afecțiunilor incompatibile cu calitatea de conducător de vehicule

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here