Pe măsură ce se apropie Paștele, prețul cărnii de miel se vinde și mai scump, în unele zone chiar la preț de speculă, potrivit anunțurilor făcute de fermieri și comercianți, consultate de Adevărul.

Paștele se apropie cu pași repezi, iar anul acesta fermierii nu vor mai avea posibilitatea de a vinde mieiiîn două etape ca în anii trecuți, una de Paștele catolic și alta de Paștele ortodox. Așa că se așteaptă să vândă mult, fără să mai lase din preț.

Prețurile sunt asemănătoare cu cele din anul trecut. Mieii în viu se vând cu 20 – 25 lei/kg, tăiat ajungând și la 40, chiar 45 lei/kg.

Preluăm comenzi pentru Sărbătorile Pascale

Preț miel în viu -25 lei /kg

Carcasă-45 lei /kg”, scrie un fermier din județul Timiș.

„Dragi prieteni,

Se apropie Paștele și, ca în fiecare an, avem miei de la ferma noastră,crescuți natural, lângă mamele lor, cu multă grijă și dragoste. Mieii au o greutate de la 15 kg la 32 kg, la alegere.

Preț:

Miel tăiat – 40 lei/kg

Miei în viu – 20 lei/kg

Avem disponibilă și pastramă de berbecuț – 55 lei/ kg.

Dacă vreți să aveți pe masă gustul tradițional de altădată, noi suntem aici. Rezervați din timp — mieii sunt limitați și se dau repede!”, anunță un alt fermier din județul Argeș.

În Iași prețurile sunt ușor mai mici, ajungând la 38 lei/kg: „Preluăm comenzi pentru cei care doresc carne de miel, pentru perioada Pascală avem la vânzare: Carcasa miel – preț 38 lei/kg”

În Călărași, mieii sunt deja mari, dar un miel întreg nu costă mai mult de 960 de lei: „Vând miei cu greutate de la 25 – 40 kg. Preț în viu de 24 lei. Preț în carcasă de 40 lei”

Mieii vânduți în județul Ilfov costă 25 lei/kg în viu și 45 lei/kg carcasa, dar sunt și prețuri mai mici în Călugăreni, după cum anunță un mic fermier: „Vând miei și iezi pentru sărbătorile pascale, preț 38lei/ kg carcasă de miel și 35/ kg carcasă de ied”.

Ceva mai mici sunt prețurile din Giurgiu, un miel de 25-30 kg fiind vândut cu 25 de lei în viu și 37 lei/kg dacă este sacrificat.

Carnea de miel a devenit un lux pentru mulți vâlceni. Kilogramul se vinde cu 55 de lei, un preț care îi face pe cumpărători să se gândească de două ori înainte să cumpere.

Un preț similar este afișat și în Constanța, kilogramul fiind vândut cu 54,99 lei.

100 lei/kg cu tot cu transport pe site-urile de specialitate

Regula că „online e mai ieftin” nu se aplică în cazul mieilor. Pe site-urile de specialitate prețurile ajung mai mult decât duble, un kilogram de miel fiind vândut chiar și cu 80 de lei, deși prețul afișat este de 64 de lei

Și în București prețurile variază considerabil. În măcelării un kilogram de miel costă între 49 de lei/kg și 64 de lei/kg.

Pe site-urile de specialitate, un miel întreg, fără organe, de circa 12 kg, se vinde cu 768 de lei, adică un preț de 64 lei/kg.

Un sfert de miel, parte din față, poate fi cumpărat cu 190 de lei, partea din spate cu 160 lei, în timp ce o jumătate, fără cap și organe se vinde pe același site cu 340 de lei.

Produsele proaspete de miel și ied vor fi livrate joi și vineri, 10-11 aprilie și 17-18 aprilie”, se precizează pe site. După ce fac comanda, clienții vor afla că un sfert de miel cu pulpa din spate cântărește cu tot cu ambalaj 2,2 kilograme și că pachetul de va fi livrat prin curier, la temperatură controlată, la un tarif de 40 de lei, se arată pe site-ul Obor21.

Un simplu calcul arată că, de fapt, prețul pe kilogram – socotind că în pachetul ambalat de 2,2 kg există 2 kilograme de carne de miel – este de 80 de lei și 100 lei/kg cu tot cu transport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here