Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje „Bucătăria este artă şi aşa trebuie să rămînă“
„Bucătăria este artă şi aşa trebuie să rămînă“ Email
Luni, 12 Septembrie 2016 16:16

 

 

Spune Florin George Baki, făgărăşeanul care i-a impresionat cu preparatele lui pe chefii celor mai renumite restaurante din Europa Trei zile de artă culinară cu chefi profesionişti la competiţia ,,Arena Bucătarilor” organizată de Selgros

     ,,Dacă îţi faci cu pasiune munca şi pui suflet în fiecare gest recompensele vin fără tăgadă. Bucătăria este artă şi aşa trebuie să rămînă în toate bucătăriile. Preparatele culinare puse în farfurie înseamnă o muncă de creaţie în care se îmbină armonios gustul, aspectul, culoarea, trebuie să fie un echilibru perfect între toate acestea. Dacă preparatele tale sînt apreciate se vede în privirea clientului. Iar un client mulţumit face cît o mie de cuvinte" este de părere Florin George Baki, făgărăşeanul care a încîntat cu preparatele lui pe chefii celor mai renumite restaurante din Europa. A obţinut locul I la competiţia cea mai mare din România, Arena Bucătarilor.
 

Arena Bucătarilor şi Selgros
 

    Selgros Cash&Carry, unul dintre cei mai importanţi operatori din comerţul românesc, a organizat în perioada 6-8 septembrie, la Bucureşti, finala celei de-a opta ediţii Arena Bucătarilor. Timp de 3 zile, Selgros Băneasa a găzduit un spectacol de artă culinară unde profesioniştii şi pasionaţii de bunătăţuri au avut ocazia să vadă în acţiune chefi de renume mondial, membri ai juriului Arena Bucătarilor, dar şi pe cei 14 finalişti care au concurat pentru marele premiu. Cel mai bun dintre concurenţi a primit un training de o săptămână la restaurantul Hotelului Oxford Thames Four Pillars din Anglia, sub îndrumarea unuia dintre cei mai apreciaţi chefi români, Chef Claudio Costea.
 

Juriul format din chefi de renume mondial
 

     Juriul finalei Arena Bucătarilor 2016 a fost compus din chefi cu o vastă experienţă în bucătăriile internaţionale precum Chef Philippe Hardy – Executive Chef Le Mascaret Paris (Michelin Star Chef), Chef Emmanuel Hamon – Pastry Chef, Chocolatier şi Confecţioner/Ambasador al brandului Luker, Chef Marc Galais – Transgourmet France, precum şi Chef Claudio Costea - Executive Chef Oxford Thames Four Pillars – recomandat de Guide Michelin. Misiunea juriului a fost una grea deoarece nivelul de dificultate al competiţiei a crescut de la o ediţie la alta. Cei 14 finalişti din Arenă au fost evaluaţi în funcţie de acurateţea şi coerenţa reţetei, modul de prezentare a ingredientelor şi al procesului de producţie, ingeniozitatea, creativitatea, aspectul produsului finit şi tehnicile de lucru.
Diplome şi premii la capătul a 3 zile de concurs
 

     Toţi cei 14 concurenţi au primit diplome de participare, iar primii trei în ierarhia stabilită prin punctajele acordate de juriu au fost recompensaţi cu diplome şi premii. Astfel:
- Locul I - 10.000 lei şi un trening de o săptămână la restaurantul Hotelului Oxford Thames Four Pillars din Anglia, sub îndrumarea unuia dintre cei mai apreciaţi chefi români, Chef Claudio Costea- Florin Baki
- Locul II - 7.000 lei- Laurenţiu Hairadin
- Locul III - 5.000 lei- Alin Murariu
Au mai fost acordate 14 premii speciale oferite de către partenerii Organizatorului.
Chef's Day
Prima zi a evenimentului, 6 septembrie, a fost a chefilor, Chef's Day. Aceştia şi-au demonstrat priceperea şi măiestria în pregătirea preparatelor culinare prin demonstraţii, workshop-uri dar şi prin traininguri susţinute cu finaliştii.
- 10:00 – 13:00 - Gătim cu Europa FM - Membrii echipei Deşteptarea, Vlad Petreanu şi Luca Pastia, susţinuţi din public de către colegul lor George Zafiu, s-au duelat în arta gătitului fiecare având alături un chef bucătar renumit, respectiv Claudio Costea şi Cezar Munteanu
- 13:00 – Unilever Food Solution - Demo Robert Voicu şi Laszlo Szabolcs
- 14:00 – Chef Jakob Hausmann - Demo tocătoare profesioanale
- 15:00 – Reprezentant Callebaut – Demo ciocolată
- 16:00 – Demo – Chef Philippe Hardy
- 17:00 – Training concurs Chef Ioan Florescu/Philippe Hardy/Emmanuel Hamon/Cezar Munteanu/Nico Lontras/ Constantin Ghimpu
- 18:30 - A avut loc tragerea la sorţi a ordinii intrării în concurs pentru cei 14 competitori cîştigători ai semifinalelor organizate pe regiuni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Două zile de emoţii pentru cei 14 concurenţi
 

     În urma semifinalelor organizate pe regiuni, s-au calificat 16 concurenţi. Florin George Baki s-a clasat pe locul I pe regiunea Transilvania, concursul desfăşurîndu-se la Cluj Napoca în luna mai. În Marea finală s-au înscris doar 14 dintre semifinalişti, doi retrăgîndu-se din competiţie. În a doua zi a Marii finale Arena Bucătarilor, 7 septembrie, au intrat în concurs primii 7 concurenţi. Programul a fost strict, între 10.00 şi 14.10 concurenţii şi-au arătat măiestria într-ale bucătăriei.
Preparate de succes
 

Florin Baki şi-a prezentat preparatele în faţa juriului în ziua de 7septembrie a Marii finale.
 

,,Am preparat
- Cub din piept de pui cu măsline
- Mini hot-dog reinterpretat din aripioare de pui
- Rulou din pulpe de pui în mantie de dovlecel
- Cartofi gratinați
- Duxel de ciuperci
- Brunoise de morcov
- Sos spumant de unt cu lamaie
- Suc de ceapa verde
 

Desert
 

- Prăjitură cu ciocolata cu jeleu de fructe de pădure și jeleu de lapte
- Crocant din susan
- Peltea de pere
- Serbet de pere
- Fructe proaspete
- Sos de fructe de pădure
- Suc de mentă”
 

Party privat presărat cu premii
 

     Ceilalţi 7 competitori şi-au prezentat în faţa juriului preparatele în 8 septembrie. Seara începînd cu ora 19.00 în cadrul unei gale private au fost anunţaţi cîştigătorii. ,,Cînd mi-am auzit numele la marele premiu m-au copleşit emoţiile. În faţa invitaţilor de la Gaşa premierii şi a microfonului am spus doar ,,Mulţumesc pentru apreciere”. Îi felicit pe ceilalţi concurenţi pentru că au avut farfurii deosebite. Pe de altă parte, juriul a apreciat farfuriile mele din toate punctele de vedere. Auzind ,,felicitări" de la chefii din juriul, cei mai mari chefi, nu aveam cum să nu fiu bucuros. Întotdeauna am apreciat arta culinară, dar stînd în faţa unor chefi cu stele Michelin sau Gourmet îţi taie respiraţia. Am avut încredere în forţele mele şi în cunoştinţele dobîndite într-ale bucătăriei. Vreau să le mulţumesc că mi-au apreciat munca, mi-au dat un plus de încredere, ceea ce înseamnă mult. Ţin să mulţumesc colegei mele de echipă Simona Preda cu care am împărţit emoţiile concursului şi ale reuşitei. De asemenea, un rol deosebit şi important l-a avut în instruirea mea prof. Ioan Florescu, chef la Restaurantul Belvedere din echipa căruia fac parte. Noi am concurat din partea Coresi Busines care face parte din complexul Belvedere Braşov" a spus Florin George Baki după premiere.

Un concurs cu renume
 

     Concursul a fost un prilej de întâlnire şi confirmare pentru cei mai valoroşi chefi din România, fiind locul unde aceştia şi-au putut demonstra priceperea şi măiestria în pregătirea preparatelor culinare. Ediţia din acest an a avut un nivel de dificultate crescut. Competiţia a inclus 5 etape preliminarii şi 5 semifinale organizate pe zone geografice, care au trimis în marea finală 16 concurenţi. Fiecare semifinală a avut un specific culinar diferit: francez, spaniol, italian, german şi românesc, aducînd un element de inovaţie competiţiei. Florin George Baki a reprezentat Coresi Busines din cadrul Belvedere- Braşov şi a participat la semifinala organizată pe regiunea Transilvania, la Cluj Napoca. Organizatorul Arena Bucătarilor şi-a recompensat competitorii, astfel că marele cîştigător al Arenei Bucătarilor Selgros va beneficia de un training de o săptămână la restaurantul Hotelului Oxford Thames Four Pillars din Anglia, sub îndrumarea unuia dintre cei mai apreciaţi chefi români, Chef Claudio Costea. Selgros România a acordat şi premii în bani pentru primii trei clasaţi în finală, locul I beneficiind de un premiu de 10.000 lei. De asemenea, toţi cei care au participat la marea finală sînt invitaţi în emisiunea Arena Bucătarilor, difuzată pe PRO TV, alături de gazdele emisiunii, Liviu Preda, cîştigătorul ediţiei din 2015, şi medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Toţi concurenţii au fost recompensaţi cu premii din partea firmelor partenere ale competiţiei. Flron Baki a primit din partea firmei PERONI un set de cuţite marca Global.
 

În clasa I făcea ciocolată de casă
 

     Lui Florin George Baki i-a plăcut bucătăria de mic. Împreună cu verişoara lui, Alina, se întreceau în reţete şi preparau prăjituri. ,,Ne plăcea să stăm în bucătărie şi să facem mîncăruri. Nu vă spun cum arăta bucătăria mătuşii mele după ce terminam de gătit! Îmi aduc aminte că eram prin clasa I şi făceam cocolată de casă. Era foarte bună, iar cei care gustau ne lăudau. Pot spune că şi nevoia m-a învăţat să-mi iau singur mîncarea pentru că părinţii aveau programul foarte încărcat. A fost de bun augur pentru că aşa aveam timp să fac încercări. Iar cînd mergeam la bunici, la Rucăr, cu bunicul găteam şi mîncam amîndoi. Cea mai bună era o mîncare cu varză, dar mai mereu scăpam prea mult ardei iute. Cînd am mai crescut îmi căutam reţete şi le încercam, de fiecare dată eram mulţumit de gustul preparatelor" spune chef Florin. Tînărul chef bucătar nu s-a orientat spre bucătărie după terminarea liceului ( CN D-na Stanca din Făgăraş) ci a urmat cursurile Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, la economie şi marketing. A lucrat în media, la Monitorul de Cluj şi apoi la Monitorul de Făgăraş. Dorul de bucătărie şi-a spus însă cuvîntul. A intrat în colectivul de la ARO Palace din Braşov unde a lucrat cu lady-chef Cornelia Ghişoiu. ,,Domnul Nicoale Albu, directorul Aro Palace, un făgărăşean get-beget, a fost cel care mi-a spus: Florine, aici, e de tine! Am învăţat foarte multe la Aro şi alături de d-na Cornelia. Am cîştigat multe concursuri culinare şi astfel am prins încredere. Indiferent de program făceam munca cu pasiune. Am ajuns apoi la Belvedere, unde chef Florescu m-a ajutat mult. Bucătăriile prin care am trecut şi-au pus amprenta asupra carierei mele. Pot spune că am avut o linie ascendentă în această meserie pentru care vreau să le mulţumesc tuturor. Dumnezeu a avut grijă întotdeauna de soarta mea. Se spune că simţi atunci cînd eşti pe calea cea bună. Da, bucătăria este pentru mine calea cea bună, îmi place ceea ce fac şi chiar îmi iese" a spus Florin George Baki. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 153 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4660841

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare