Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Încolonaţi, după partid!
Încolonaţi, după partid! Email
Luni, 09 Ianuarie 2017 15:08

 

      Noul Guvern al României a fost instalat, iar miniştrii şi-au preluat fotoliile din Palatul Victoria. Putem spune, aşadar, că circul continuă. 26 de ministere sînt conduse de tinerii şi mai puţin tinerii pesedişti şi aldişti. De 27 de ani urmărim jurămîntul de credinţă spus de diferite feţe cărora de fiecare dată românul le-a acordat încrederea şi a sperat ca şi lui să-i fie mai bine. Toţi au jurat cu mîna pe biblie sau pe coran, au schiţat şi un semn al crucii, citind conţinutul art. 82 din Constituţia României. ,,Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” Apoi s-au imortalizat pe peliculă pentru a rămîne în istoria contemporană a României. Sună bine jurămîntul spus în faţa unui popor şi al lui Dumnezeu. Ca să nu mai vorbim de primul om în stat, preşedintele, care, conform protocolului felicită şi se plasează în centrul pozei de grup. 

 

     Noul Guvern este numeros, împărţit echitabil pe sexe, pe religii, pe profesii, pe doctorate şi pe dosare penale sau civile. N-a constituit vreun impediment că numiţii din Guvern dau cu subsemnatul pe la DNA sau sînt citaţi la bară de vreun judecător ambiţios. Se va termina şi cu ambiţiile din magistratură pentru că se pune de-o comisie care să dicteze ,,independenţa” din Justiţie. Şi cred că e timpul. Iar după ce 102 taxe au dispărut prin noul Cod Fiscal atît de criticat de preşedinte, dar urmărit cu interes de cetăţeni, guvernul politic vrea amnistie şi graţiere în România, pentru cei dragi lor, fireşte. Cu alte cuvinte merge ca unsă sintagma: una ţie, alta mie.
     Va curge în România lapte şi miere în următorii 4 ani şi poate va mai rămîne materie primă şi pentru următorii patru. Salarii mărite, pensii aşijderea, impozite calculate pe sărite sau de loc, contribuţii reduse, facilităţi pentru IMM-uri, medicamente gratuite, măcar unul pentru fiecare boală şi lista continuă pînă la 102. Pensionarii au aşteptat încă de la 1 ianuarie mărirea pensiei şi neimpozitarea ei, că doar de aceea au preferat culoarea roşie. Galbenul nu le-a mai inspirat încredere după 8 ani de huzur liberal pe banii lor, iar lista potenţialilor parlamentari a fost un cuţit înfipt în spatele românului.
     În frumoasa sală de ceremonii din Palatul Cotroceni, atmosfera glacială a fost întreţinută atît de gazdă, dar şi de invitaţi. Orgolii, ironii, zîmbete, fîstîceli, emoţii au fost suficiente ingrediente care nu mai impuneau vreo stropeală cu obişnuita şampanie românească. Unii miniştri s-au bîlbîit, alţii au uitat să atingă biblia, alţii, luaţi de valul semnăturilor, au uitat să privească în sus şi să se închine. Semn că Jurămîntul de credinţă este doar o formalitate, ca să dea bine în camera de luat vederi mînuită de operatorii televiziunilor.
     Făceam o comparaţie cu guvernele înscăunate în perioada interbelică. Era la Ministerul de Interne generalul Dumitru I. Popescu, un român ferm care impunea respect. Era la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Ordinii Sociale Vasile Iaşinschi, un român de toată isprava, specialist, hotărît. Era premier şi ministrul Apărării generalul Ion Antonescu, iar vicepremier făgărăşeanul Horia Sima, cel care a impresionat prin inteligenţă şi cunoştinţele dobîndite mari profesori universitari ai vremii. Au fost români care şi-au iubit ţara şi neamul. În Guvernul actual sînt tot români, politicieni şcoliţi în democraţia postdecembristă pur românească. Olguţa Vasilescu, are doctorat şi va conduce Ministerul Muncii.
     Ministerul Justitiei e ocupat de Florin Iordache, unul dintre artizanii votului din "marţea neagră", iar Finantele au ajuns la Viorel Ştefan. Tînăra Carmen Daniela Dan a fost instalată la Ministerul de Interne din fotoliul de secretară de şcoală şi mai apoi de prefect în judeţul preşedintelui PSD. Avem şi un braşovean în Guvern, pe Dunca Marius, cel care a condus OPC-ul, iar acum conduce Ministerul Tineretului. Fondurile europene şi afacerile europene au fost împărţite la doua doamne, Mihaela Toade şi Ana Birchall. Şi ALDE, cea cu puţin peste 5%, a cerut şi a obţinut patru ministere, Externe, Mediu, Energie si Relatia cu Parlamentul, dar si un post de vicepremier care e si ministru al Mediului. Veşnicul Teodor Meleşcanu, ajuns la 75 de ani, n-a vrut să renunţe la Externe şi din acest fotoliu va face politica externă a României. Poate nu va repeta gafa de la alegerile prezidenţiale din 2014.
     Dacă i-am pune faţă în faţă pe fostul ministru de la Interne, din 1940, generalul Dumitru I. Popescu cu Daniela Carmen Dan, actualul ministru, oare cum ar decurge dialogul?
     Pentru că am avea déjà conturată o idée între un fost premier, generalul Ion Antonescu, şi actualul prim ministru Grindeanu, Sau de ce nu, între vicepremierii actuali, Sevil Shhaideh şi Daniel Constantin şi cel care a fost la pupitru în urmă cu peste 8 decenii, Horia Sima. Doi nu fac cît cel de atunci.
     Oricum ar fi, cabinetul Grindeanu a reuşit o performanţă încă din prima zi de lucru. L-a scos la declaraţii pe preşedintele ţării care, cel puţin în ultimul an, a fost scump la vorbă.
     Şi pe plan local schimbările sînt binevenite în multe din domeniile de activitate. La spital, de exemplu, a fost instalat un italian, cu decizie şi cu acte în regulă. Multă zbatere a iscat această numire! Dar italianul ştie ce vrea, ştie ce are de făcut şi, spune, că merge înainte. Nu vede în faţa ochilor decît pacienţii, iar subalternilor cărora le pretinde să-i spună Erik şi nu ,,d-le manager” le va scoate din cap şpaga şi le va reaminti, poate, jurămîntul depus cîndva.
     Şi ca lucrurile să nu curgă lin la început de an, gerul şi zăpada au pus stăpînire pe toată ţara. Unii sînt ocupaţi, prin urmare, cu deszăpezirea, pe alţii îi chinuie foamea şi datoriile, alţii ţin de fotolii, unii nu vor în ruptul capului să renunţe la vechile metehne şi, o categorie merge încolonată pe linia partidului. C-aşa-i la noi, cu ciocoi vechi şi noi care te-ndeamnă să ,,speri şi să crezi în România”. (Lucia Baki)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 134 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4798654

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare