Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Pîine de secară ca la bunica acasă
Pîine de secară ca la bunica acasă Email
Luni, 05 Martie 2018 18:03

 

,Brutăria ,,Denisa şi Andrei” de la Arpaşul de Jos produce cea mai bună pîine din Ţara Făgăraşului Pîinea respectă o reţetă tradiţională, este preparată din făină integrală de grîu şi din secară şi este coaptă pe vatră în cuptor ars cu lemne Singura pîine care ajunge caldă la clienţi  Magazinele Peneş Curcanul din Făgăraş vor distribui pîinea la domiciliul clienţilor la comenzile lansate prin telefon

 


     Cea mai bună pîine din Ţara Făgăraşului se produce la Arpaşul de Jos, la Brutăria ,,Denisa şi Andrei”. O spun localnicii care de cînd au gustat pentru prima dată pîinea de secară, n-au mai renunţat la ea. Este o pîine preparată după o reţetă tradiţională, din făină integrală de grîu şi de secară şi coaptă pe vatră în cuptor ars cu lemn de brad. Pinea de secară poate fi numită ,,produs bio” mai ales că respectă procedeul vechi, tradiţional, al bunicilor de altădată. Produsul este sănătos şi nu foloseşte aditivi sau alţi emolienţi. Mai demult, în fiecare gospodărie, cuptorul din curte era aprins cel puţin odată pe săptămînă, iar femeile se trezeau cu noaptea în cap pentru a frămînta aluatul, a-l dospi şi apoi să-l coace. Cînd restul familiei se trezea pîinea era deja aburindă pe masă, ca apoi fiecare să plece la lucrul cîmpului. Soţii Denisa şi Boby Damian din Arpaş au avut curajul să reînvie tradiţia, dar reinterpretată, şi şi-au întîmpinat clienţii cu cea mai gustoasă pîine. Făină măcinată din grîu şi secară, drojdie, sare şi apă sînt ingredientele care au adus soţilor Damian o afacere profitabilă.

Soţii Giorgiana şi Boby Damian îşi respectă clienţii
 

     Am vizitat Brutăria ,,Denisa şi Andrei” de la Arpaşul de Jos, nr. 33, după ce am descoperit pîinea de secară pe raftul magazinului Peneş Curcanul de pe b-dul Tăbăcari din Făgăraş. O pîine bună, gustoasă şi ieftină. Soţii Giorgiana şi Boby Damian impresionează prin dăruirea cu care îşi privesc afacerea şi clienţii, dar şi prin modul în care s-au legat de Ţara Făgăraşului. Au renunţat la vieţile lor din capitală şi s-au stabilit în acest sat de la poalele Făgăraşilor deşi nici unul dintre ei nu avea legătură cu zona. Giorgiana, o brăneancă get beget, şi Boby, crescut în capitală, s-au stabilit în anul 2000 la Arpaş, unde şi-au cumpărat o casă la marginea localităţii. ,,Ne-a plăcut zona, iar complexul Albota, unde aveam prieteni, ne-a impresionat foarte mult. De aici cumpăram o pîine din secară coaptă pe vatră, foarte bună, iar soţul meu îşi lua cu el în cursele pe care le făcea cu tir-ul. Pîinea rezista mai multe zile aşa cum era pe vremuri pîinea făcută în casă de bunicile noastre. Aşa ne-a venit ideea de a face pîine din secară” a spus Giorgiana Damian.
 

Pîinea caldă este distribuită clienţilor
 

     La început şi-au produs pîinea pentru consumul propriu, după care au luat decizia, deloc uşoară, să transforme totul într-o afacere care să le asigure traiul zilnic. Cu mult curaj, Boby a renunţat la meseria lui şi împreună cu soţia s-au apucat să coacă pîine din secară. ,,Afacerea cu tir-ul era bănoasă, dar banii erau blocaţi mult timp. Atunci, am probat tot felul de reţete pînă am obţinut o pîine din secară foarte bună. Nu ştiam dacă o să meargă vînzarea mai ales că aveam concurenţă mare, dar în 2013 ne-am amenajat brutăria şi am dat drumul la producţie. Nu puteam să-i dăm alt nume brutăriei decît numele copiilor noştri, Denisa şi Andrei. Alegerea a fost de bun augur. Iniţial am vrut să vindem pîinea la tiriştii care staţionau la intersecţia DN1 cu Valea Oltului, dar costa foarte mult să închiriezi un spaţiu. Facem pîine cît se vinde prin magazinele care au acceptat colaborarea cu noi, la Făgăraş, Avrig şi Victoria. Pîinea noastră se vinde caldă, probabil acesta este avantajul afacerii noastre” a spus Giorgiana Damian.
 

Cuptorul se arde cu lemn de brad

 

 

 

 

 

     De 5 ani, afacerea cu pîine de secară este tot mai prosperă, iar numărul clienţilor este în creştere. ,,Mie îmi place ce fac şi nu mai bag în seamă programul de lucru deşi este cam greu. În fiecare zi mă trezesc la 4.00 pentru ca prima tranşă să plece spre clienţi la 7.30. Al doilea cuptor este gata la 10.30, iar al treilea la 13.30. Folosim făină de secară pe care o achiziţionăm de la Iaşi, iar făina albă de la Sibiu. Reţetarul este simplu, făină, apă, drojdie şi sare. Avem malaxorul, maşina de modelat pîinea, cuptorul în care se coace pîinea pe vatră cu foc de lemne de brad şi masa pe care scoatem pîinea şi o batem de coajă. Cel mai dificil de obţinut sînt lemnele pentru arderea cuptorului care se găsesc tot mai greu. Acum, aducem stivele cu lemn de brad de la Gura Rîului şi nu sînt prea ieftine, dar trecem şi peste asta cînd obţinem o pîine ca pe vremuri, la bunicii noştri” a explicat Giorgiana.
 

Clienţii caută pîinea de secară de la Brutăria ,,Denisa şi Andrei”
 

     Pîinea de secară de la brutăria soţilor Damian se vinde foarte bine, iar comenzile acoperă toată capacitatea de producţie. ,,O tranşă are 64 de pîini şi coacem 2 sau 3 cuptoare. Nu avem în proiect să ne extindem, deocamdată, ne mulţumim cu nivelul actual de producţie. Facem pîini de 1,5 kg şi de 1 kg, iar preţurile sînt acceptabile pentru toate buzunarele” a adăugat Giorgiana. ,,De cînd am descoperit pîinea de secară de la Arpaş nu mai cumpăr altă pîine. Este foarte bună şi preţul este mic. Facem comandă şi în fiecare dimineaţă ne este adusă caldă. Mai mulţi angajaţi din primărie consumă această pîine, mai ales că ne este adusă la birou” a spus primarul din Voila.
 

Magazinele Peneş Curcanul vor duce pîinea de secară la domiciliul clientului
 

     La Făgăraş, pîinea de secară de la ,,Brutăria Denisa şi Andrei” se găseşte la magazinele Peneş Curcanul de pe B-dul Tăbăcari şi de pe strada Teiului. Aici se întocmesc liste cu clienţii care consumă pîinea de secară pentru a se putea asigura necesarul. ,,Voi demara proiectul pe care l-am numit ,,Pîinea de secară” prin care voi distribui această pîine la domiciliul clientului. Vom primi comenzile prin telefon, iar noi vom duce pîinea acasă. Vom scuti persoanele să mai vină pînă la magazin, mai ales pe bătrînii care se deplasează mai greu sau persoanele care nu au timp de cumpărături. Nu pot veni ei, vine pîinea la domiciliul lor. Vom face comenzi la brutărie în funcţie de cerinţe. Bineînţeles că vom avea pîine şi la vînzarea liberă. Preţul va fi acelaşi, indiferent dacă pîinea se cumpără de la magazin sau este distribuită la domiciliu” a spus Valentin Munteanu, patronul magazinelor Peneş Curcanul din Făgăraş. ,,Este lăudabil proiectul d-lui Valentin Munteanu de a duce pîinea la domiciliul clientului. Este un bun colaborator al nostru care are cele mai mari comenzi. În Făgăraş doar în magazinele lui distribuim pîinea. Vom satisface toate comenzile de la Făgăraş, cu riscul de a renunţa la alte magazine din alte localităţi” a mai spus Giorgiana Damian. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 119 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4580901

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare