Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Lansare de film la Cetate
Lansare de film la Cetate Email
Luni, 05 Martie 2018 18:41

     Turnul Thomory din Cetatea Făgăraşului a găzduit joi, 1 martie a.c. începînd cu ora 13.00, premiera filmului ,,Roata morii se-nvîrteşte. Arhitectura ţărănească din Țara Făgăraşului“ în regia lui Constantin Păun, scenariul fiind realizat de către Raluca Jurcovan Păun. ,,Raluca Jurcovan Păun este scenarista întregului ciclu format din 4 filme documentare, fiecare serie avînd tematica specifică. Primul film se intitulează ,,Icoana pe sticlă, reazem şi putere“ în regia Ralucăi Jurcovan şi a fost prezentat tot în acest ambient istoric. Cel de-al doilea film, a cărui prezentare o facem azi, se intitulează ,,Roata morii se-nvîrteşte. Arhitectura ţărănească din Țara Făgăraşului“ şi este regizat de mine. Mai avem o tematică al cărei titlu încă nu l-am stabilit despre cetăţile şi bisericile fortificate din Țara Făgăraşului. Vom realiza un scurt istoric al Bisericii Ortodoxe din Țara Făgăraşului şi preconizăm să-l definitivăm pentru a avea un punct de vedere obiectiv. Ultimul proiect va avea ca temă costumul şi tradiţiile din Țara Făgăraşului în regia Ralucăi Jurcovan“ a spus regizorul Constantin Păun. ,,Filmul documentar lansat astăzi este un film despre satul făgărăşean, despre valorile fundamentale ale acestuia şi despre frumos. Este primul eveniment din acest an, o premieră despre noi, despre arhitectura din Țara Făgăraşului şi sper că vom descoperi valori legate de tradiţie şi credinţă. Este o îmbinare a meşteşugurilor de peste ani din satul făgărăşean şi ne aflăm la cel de-al doilea film documentar. Nu ne vom opri aici şi este o colaborare mai îndelungată“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Țării Făgăraşului ,,Valer Literat“. ,,Îmi place să lucrez la acest proiect şi vă aşteptăm la următoarele premieri.

 Profesioniştii de la Muzeul Țării Făgăraşului ne-au ajutat foarte mult în realizarea acestui proiect“ a spus regizoarea şi scenarista Raluca Jurcovan. Din film nu au lipsit singura moară care mai funcţionează din Țara Făgăraşului inclusă în circuitul european, cea din Ohaba, moştenirea familiei lui Nicolae Popa, vîltorile de la Lisa administrate de Angelica Lungociu şi obiecte de patrimoniu rural şi case din satele Copăcel, Lisa, Ohaba, Drăguş. (Ștefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 130 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4580902

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare