Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Jurnalul unei femei
Jurnalul unei femei Email
Luni, 05 Martie 2018 18:49

     Imediat după 1990, literatura română a consemnat o răbufnire a speciei literare numită jurnal, scriere memorialistică, confesivă, ce relatează evenimente trăite, pe ani şi zile, concomitent cu consemnarea lor analitică ori numai episodică în vîrtejul evenimentelor dramatice personale sau colective. Jurnalul, în special cel care radiografia perioada interbelică, dar mai ales cel referitor la evenimentele de după 23 august 1944, de după 30 decembrie, 1947, abdicarea regelui, sau perioada stalinistă, ,,deceniul satanic”, 1950-1960, nu aveau şanse, pînă în 1990 de a fi publicate, printr-o aspră interdicţie din partea cenzurii. Au apărut, prin urmare, în noul climat de libertate scrieri valoroase, atît ca reflectare istorică a perioadei, cît şi sub aspect literar, prin talentul autorilor de a evoca şi a reînvia evenimente şi destine memorabile. Printre acestea se numără şi jurnalele unor femei, dintre care mă voi referi în acest moment la ,,Jurnalul” lui Alice Voinescu. Născută în 1885 la Turnu Severin, Alice Steriadi, care îşi luase, în 1913, doctoratul în filosofie la Sorbona, cu o teză despre Kant, a fost din 1922 profesoară de estetică şi istorie a teatrului la Conservatorul din Bucureşti. Publicase între timp volume despre Montaigne, Eschil şi teatrul contemporan. Numele de Voinescu îl preluase din 1913, în urma căsătoriei cu avocatul Stelian Voinescu, un mariaj complicat şi hărţuitor, aducător de umilinţe, ce răzbat, cu reţinere, şi în jurnal. Este pensionată, ca pedeapsă, la 1948, în urma atitudinii luate faţă de abdicarea Regelui, apoi în 1951, la 66 de ani, este arestată, condamnată la un an şi şapte luni de închisoare, după care vor urma, pînă în 1954 lunile de domiciliu obligatoriu în satul Costeşti din nordul ţării.

 Tinereţea ei şi viaţa atît de promiţătoare sub aspect social, profesional, moral ca şi umilinţele înjositoare ale unei femei instruite şi ultrasensibile, atrasă de o trăire creştinească a existenţei au făcut revelaţia jurnalului publicat în 1997, la mulţi ani după decesul scriitoarei, survenit în iunie, 1961. Printre evenimente o sumedenie de refleţii ilustrative pentru ţinuta morală a autoarei. ,,O ţară care îşi reneagă trecutul nu are viitor”. La moartea poetului Octavian Goga (1937) notează: ,,Se isprăveşte cu el o generaţie care visa şi înfăptuia. Cei de azi, sau sînt practici, fără orizont, sau fanatici! Entuziasmul de izvor spiritual s-a încheiat parcă. Ăştia de acum sînt fanatici, entuziasmul lor ţîşneşte din instincte, sînt brutali. Sînt şi din cei fini spiritual, dar aşa de rari şi de dezorientaţi. Dacă aş avea puterea să le deschid ochii”. (Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 126 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4580902

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare