Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Patrimoniul Bisericii ,,Pater” expus la Cetate
Patrimoniul Bisericii ,,Pater” expus la Cetate Email
Luni, 05 Martie 2018 18:50

     Muzeul Țării Făgăraşului ,,Valer Literat“ a găzduit, vineri, 2 martie a.c., începînd cu ora 12.00, vernisajul Expoziţiei cu obiecte de patrimoniu aparţinînd Bisericii Romano-Catolice din Făgăraş. ,,Expoziţia aduce în faţa vizitatorilor un patrimoniu cultural unic în spaţiul nostru, patrimoniu ce aparţine Bisericii Romano-Catolice din Făgăraş. Îi invităm pe toţi cei care doresc să cunoască acest tezaur să viziteze Expoziţia care va fi deschisă pînă la sfîrşitul lunii aprilie“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Țării Făgăraşului ,,Valer Literat“. ,,Sînt expuse piese din sec.XVII şi pînă în zilele noastre, obiecte liturgice care au fost folosite în cult, cărţi de rugăciune, învăţătură creştinească, precum şi o culegere de cîntece gregoriene, o aşa numită psaltire antifonală şi cîteva picturi care au fost puse pe vechile altare distruse între timp şi imaginea fostului stareţ al mănăstirii franciscane, precum şi 2 diplome, una primită din partea Academiei Ştiinţelor Naturale din Budapesta, predecesoarea Academiei Ştiinţelor

 de astăzi, diplomă ce datează în anul 1880 şi o altă diplomă de excelenţă primită din partea împăratului Franz Joseph I prin care stareţul era ridicat la rang de cavaler, obiect ce datează din anul 1895.  Ambele diplome au fost primite drept recunoştinţă pentru activitatea pastorală şi ştiinţifică a stareţului Simon Jeno din Ordinul Minoriţilor Franciscani. Acesta s-a născut în anul 1842 şi a deţinut funcţia de stareţ în perioada 1888-1918. Omul, trup şi suflet, trebuie să se unească şi prin rugăciune şi arta bisericească. Este o parte nu numai a trecutului catolic dar şi a Făgăraşului în sine“ a spus preotul Gal Istvan Attila, parohul bisericii romano-catolice din Făgăraş. Construcţia mănăstirii franciscane şi a bisericii romano-catolice a început la data de 22 aprilie 1737, pe un teren dăruit de nobilul Boer Jozsef din Berivoii Mari, an în care s-a finalizat sanctuarul. Construirea Bisericii este legată de intrarea Transilvaniei sub stăpînire austriacă. Documentele vremii menţionează, în sec. XV., existenţa unei mănăstiri şi a unei biserici romano-catolice fortificate, ridicate în zona actuală a Străzii ,,D-na Stanca“, de către călugării cistercieni prezenţi de două secole la Cârţa. În timpul Reformei au fost preluate de către luterani şi reformaţi, dar au fost distruse în timpul răscoalei curuţilor, la 1704. Incendiul izbucnit în oraş a mai distrus o dată mănăstirea, reconstruită în stil baroc între anii 1761-1782, cu 8 altare. Călugării franciscani au oficiat serviciile religioase în capela Cetăţii Făgăraşului, transformată în garnizoană austriacă pe la 1696. Din patrimoniul Bisericii Romano-Catolice fac parte 4 altare, statui din lemn de mărime naturală realizate de meşteri din Tirol, în sec. XVIII. , un crucifix din lemn de aproape 2 m din sec. XVIII, pictura în stil baroc, orgă mecanică realizată de Angster Jozsfer la Pecs în anul 1895, cărţi religioase, potire, etc. De la vechiul altar sînt păstrate cîteva picturi din lemn de tei la Muzeu. 

(Ştefan BOTORAN)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 142 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4581874

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare