Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Fotbalul într-o altă lume
Fotbalul într-o altă lume Email
Luni, 12 Martie 2018 16:51

 

Medicul făgărăşean, Ovidiu Dragoş, este angajatul Federaţiei Naţionale din Qatar Fotbalul din lumea arabă văzut de reporterul Monitorul de Făgăraş

     Qatarul este ţara care, în anul 2022, va organiza Campionatul Mondial de fotbal. Este prima ţară arabă care va găzdui o competiţie de asemenea anvergură.

 Cele mai bune echipe naţionale din lume, se vor lupta, pentru supremaţie, în Qatar. Reporterul ,,Monitorul de Făgăraş” a poposit în Qatar, iar de pe gazonul unui satdion prezintă sportul din această ţară, dar şi legătura făgărăşenilor cu această parte de lume. Un făgărăşean, doctor în medicină, care lucrează pentru Federaţia Naţională din Qatar vorbeşte, în exclusivitate, pentru ,,Monitorul de Făgăraş” despre viaţa qatarezilor, despre tradiţia şi cotidianul acestei ţări, dar şi despre echipele de fotbal patronate de cîte un şeic. 


Viaţa din Qatar
 

     Ţara este un emirat arab în sud-vestul Asiei, ocupînd teritoriul peninsulei Qatar, aflată pe coasta de nord a Peninsulei Arabe.Viaţa în această ţară se dosebeşte radical de cea din Europa. Qatarul îşi păstreză cultura, tradiţiile şi patrimoniul religios departe de ochii curioşi ai occidentalilor. Totuşi, în ultimii ani, a apărut o deschidere spre occident. Femeile nu sînt obligate să poarte Abaya (o haină, de regulă de culoare neagră, care acoperă întreg corpul, din cap şi pînă la picioare). Temperatura în luna februarie este de 25-28 de grade, iar în lunile de vară creşte uneori peste 50 de grade. Din punct de vedere vestimentar, bărbaţii nu sînt obligaţi să se îmbrace într-un anumit fel. Totuşi qatarezii aleg vestimentaţia tradiţională de culoare albă, care se aseamănă foarte mult cu Abaya. Cu o populaţie de 2 mililoane de locuitori, dintre care 80% locuiesc în capitala Doha, Qatarul este o ţară mică atît din punct de vedere al numărului de locuitori cît şi din punct de vedere teritorial. Oraşul Doha a fost fondat în anul 1825, pe atunci purtînd numele Al-Bida. Numele Doha provine de la cuvintele arabe ,,al-dawha“, în traducere ,,marele copac“. Aici este centrul economic al ţării şi gazduieşte Guvernul Qatarului. În Doha îşi au sediile cele mai mari companii petroliere din ţară, incluzînd Qatar Petroleum, Qatargas şi RasGas. Se poate observa cu uşurinţă că oraşul este un amalgam de arhitectură tradiţională arabă şi modernă. Econimia are la bază, aproape exclusiv, veniturile obţinute din indrustria petrolieră. Nivelul de trai este extrem de ridicat în Qatar, ţara fiind una ditre cele mai bogate din întrega lume. Salariul minim pe economie este de 9000 de Riali (moneda naţională a acestui stat), echivalentul a 9000 de ron, 1 Rial reprezentînd aproximativ 1 Ron. Preţurile sînt la fel ca şi în România. În Qatar nu există TVA. Aşadar preturile maşinilor, spre exemplu, sînt mai mici decît în România pentru că nu există taxe. Preţul conbustibilului este unul derizoriu comparativ cu ţara noastră, 1,9 riali pe litru. Băuturile alcoolice pot fi procurate dintr-un singur loc doar de către cetăţenii străini. Arabii nu au voie să consume alcool. În hoteluri, restaurante, terase nu se găseşte alcool. De asemenea, carnea de porc este interzisă pentru populaţia arabă însă poate fi procurată de către turişti . Regulile, atît adiministrative cît şi religioase, sînt riguroase.

Amalgam de zgîrie nori
 

     În ultima perioadă, Qatarul s-a dezvoltat intens. Au apărut clădiri noi, drumuri, hoteluri, iar asta pare a fi doar începtul. Din momentul în care Qatarul a fost desemnat să organizeze Campionatul Mondial de Fotbal din anul 2022, ţara se află într-o permanentă schimbare. Se contruiesc stadioane noi, iar metroul va fi extrins în toată ţara. Pe unde mergi se pot observa şantiere. Se lucrează într-un ritm intens. Metroul va lega toate cele opt stadioane pe care se vor juca meciuri la Campionatul Mondial. De asemenea, arabii au pregătite alte opt stadioane care vor fi folosite pentru antrenamentele echipelor calificate la Mondiale. Mall-urile din Qatar sînt impresionante nu doar prin prisma mărimii, sînt adevărate opere de artă în care, qatarezii precum şi turiştii străini, se pot relaxa şi pot face cumpărături deopotrivă. Oamenii sînt amabili şi primitori, fiind lipsiţi de grija zilei de maine. Printre zgîrie norii adunaţi în Doha, oamenii de diverse naţionalităţi îşi croiesc drumul în puternicele automobile 4 x4. Drumurile, înşirate pe cel puţin patru benzi, sînt impecabile. Printre cele mai importante atracţii turistice din Qatar se află Marea Moschee cu numeroasele sale cupole. O altă atracţie este ,,Insula Palmier“ creată exclusiv de mîna omului. Este impresionant. O frumuseţe ireală. Plajele cu nisip fin, iahturile şi mai nou locuinţele din ,,Perlă“ oferă o notă aparte locului. Un alt loc interesant pentru turişti este Museul Islamic de Artă. Întins pe patru nivele, îţi ocupă cel puţin 4 ore pentru a putea ,,trece“ prin toate încăperile. Intrarea este liberă, iar aici se regăsesc obiecte tradiţionale arabe începînd cu secolul III.

Un făgărăşean, doctor în Qatar
 

     Ovidiu Dragoş, originar din Făgăraş, este angajatul Federaţiei Naţionale din Qatar. De mai bine de şase luni, medicul făgărăşean îşi desfăşoară activitatea în acestă ţară arabă. ,,Lucrez la National Sports Medicine Football din Qatar. Îmi place ceea ce fac. Aici lucrurile sînt diferite comparativ cu România. Diferenţele din punct de vedere cultural, economic, politic şi religios sînt mari. În ceea ce priveşte sportul în general şi fotbalul în mod particular vă pot spune că aici se investeşte foarte mult. Se construiesc stadioane, se modernizează cele existente, se lucrează la drumuri, se extinde metroul în toată ţara, astfel ca toate stadioanele să fie ,,legate” între ele printr-o reţea subterană, se face totul pentru Campionatul Mondial de Fotbal din anul 2022 ce va avea loc, aici, în Qatar. Eu lucrez la National Sports Medicine Football din Qatar. Federaţia oferă cluburilor tot felul de facilităţi printre care şi staff medical (doctori, kinetoterapeuţi, masori, etc). Eu am fost repartizat la clubul Al Garafa, un club cu tradiţie din Qatar. Sîntem doi doctori care răspundem de întreg clubul ce are opt secţii: fotbal, baschet, volei, handbal, fotbal în sală, înot, atletism şi haltere. În total la acest club sînt peste 1000 de sportivi legitimaţi, atît la juniori cît şi la seniori. Condiţiile sînt excelente. Aparatură de ultimă generaţie, semn că aici se investeşte enorm. Institutul la care lucrez, Aspetar, este unul dintre cele mai mari din lume. În luna septembrie, va primi calificativul DIAMOND, ceea ce înseamnă cea mai înaltă distincţie din domeniu. Aici vin cluburi ca Barcelona, PSG în cantonament. Terenurile de antrenament, condiţiile de refacere, aparatura medicală, hotelurile sînt la un nivel extrem de ridicat”, a declarat medicul făgărăşean, Ovidiu Dragoş. În luna august, medicul originar din Făgăraş va face parte din delegaţia oficială a Qatarului care se va deplasa în Indonezia, la Jakarta, pentru a participa la Jocurile Asiei. Întrecerea se va desfăşura pe mai multe ramuri sportive şi va dura 15 zile.

Doctor în medicină

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
 

 

     Ovidiu Dragoş şi-a început cariera de medic sportiv în vara anului 2004 cînd a devenit medicul echipei Universitatea Cluj. După doi ani a devenit medicul CFR-ului. A ajuns în Gruia cu o săptămînă înaintea înregimentării lui Cadu (jucător reprezentativ pentru formaţia ardeleană), în vara anului 2006. Atunci CFR-ul punea bazele unei echipe care urma să domine autoritar fotbalul românesc timp de opt ani. Ovidiu s-a născut în Făgăraş la data de 5 mai 1977, a urmat cursurile Şcolii Generale Nr 1, după care a absolvit cursurile liceale la Colegiul Naţional ,,Radu Negru” , fiind în clasa profesoarei Lucia Stoica. A terminat Facultatea de Medicină la Cluj Napoca, oraşul unde ulterior s-a stabilit. Este căsătorit cu Laura (medic de profesie) iar împreună au doi copii: Maria şi Adrian. Este tînăr şi stăpîneşte limba universală a unui vestiar de sportivi. Vorbeşte fluent limba engleză ceea ce îl ajută în orice ţară străină. Are în CV, trei participări în grupele Ligii Campionilor, toate cu CFR Cluj şi opt trofee cu acelaşi club. A mai cîştigat încă un trofeu în Arabia Saudită cu Al Ittihad. Timp de trei ani, medicul făgărăşean a lucrat în Arabia Saudită la Al Ittihad, echipă la care a ajuns cu Victor Piţurcă, fostul antrenor al echipei Naţionale de Fotbal a României. E respectat de toţi pentru că nu se adresează jucătorilor din unghiul eruditului cu 11 ani de medicină în spate. A practicat judoul timp de 16 ani, fiind component al Lotului Naţional de Judo al României şi multiplu medaliat la Campionatele Naţionale şi Internaţionale la care a participat. A fost, de asemenea, şi arbitru de fotbal timp de patru ani în Liga a IV-a. În anul 2012 şi-a luat doctoratul cu lucrarea ,,Balanţa oxidanţi-antioxidanţi la sportivii de performanţă”, temă care, spune el, s-a născut din pasiune şi sete de cunoaştere nu din dorinţa de-a atîrna dimpome pe perete. ,,Am făcut un experiment. Am vrut să verific, împreună cu staff ul de la CFR Cluj, dacă tratamentele medicale pe care le adminsitrăm jucătorilor de fotbal, ajută sau nu la îmbunătăţirea performanţelor sportive. Chestiuni de practică ce ţin de pregătirea psihologică şi medicală a jucătorilor în faza pre-competiţională, competiţională şi post-competiţională. Rezultatul a fost unul aşteptat, dar aveam nevoie de o confirmare. Aşa a apărut ideea lucrării. E unicat în ţară pentru că e cercetată pe fotbalişti. De obicei aceste experimente se fac pe şobolani. Le-am luat jucătorilor care erau atunci la CFR, probe de sînge în diferite faze ale administrării susţinătoarelor de efort pentru a vedea cum influenţează performanţa de fiecare dată”, a declarat medicul făgărăşean, Ovidiu Dragoş.

Ovidiu Dragoş: ,,Condiţii excelente la Al Gharafa”
 

     Ovidiu Dragoş a mai avut o experinţă în lumea arabă. Timp de trei ani a lucrat în Arabia Saudită la Al Ittihad. ,,Am avut mari reticenţe în momentul în care mi s-a propus să vin să lucrez în lumea arabă. După trei ani în Arabia Saudită nu am mai avut reţineri pentru a lucra, în continuare, în acestă zonă. În Qatar, din punct de vedere al climei, este aproximativ la fel ca şi în Arabia Saudită. În lunile de iarnă temperatura este de peste 20 de grade, iar vara temperatura poate depăşi 50 de grade. Este foarte cald însă m-am obişnuit. La clubul la care sînt acum avem condiţii excelente de pregătire. Dispunem de mijloace de recuperare de ultimă generaţie, iar din punct de vedere medical rivalizăm cu cele mai mari cluburi din lume. La Doha alimentaţia diferă mult de ceea ce se mănîncă la noi în ţară. Arabii mănîncă de obicei carne de oaie, vită, pui şi peşte, iar orezul este unul dintre alimentele de bază. Arabii nu consumă alcool. Sportivii trebuie să aibă o alimentaţia consistentă, corect repartizată pe parcursul zilei. De asemenea, refacerea capacităţii de efort reprezintă o componentă importantă a antrenamentului sportiv. Stresul poate pune în pericol procesul de pregătire”, a explicat Ovidiu Dragoş.

12 echipe în prima Ligă din Qatar
 

     Datorită învestiţiilor, fotbalul din Qatar este într-o permanentă creştere. Numai în ultimii ani numeroşi fotbalişti de talie internaţională au fost atraşi de mirajul banilor şi au ales să joace în Qatar. Nivelul, în acest moment, este similar cu fotbalul din România. În prima Ligă din Qatar sînt 12 formaţii: Al Duhail, Al Sadd, Al Rayyan, Umm Salal, Al Gharafa, Al Sailiya, Al Ahli Doha, Al Khor, Qatar Sc, Al Arabi, Al Kharitiyath şi Al Markhiya. În Liga a II-a sînt opt formaţii. Echipa care cîştigă campionatul va juca direct în Liga Campionilor Asiei. Ocupantele locurilor doi şi trei vor juca în preliminariile Ligii Campionilor Asiei. Echipa care termină campionatul pe ultima poziţie va retrograda direct în eşalonul secund, iar penultima va da baraj cu ocupanta locului doi din Liga a II-a. În ultimii ani mai mulţi fotbalişti români au evoluat în Qatar. În acest moment internaţionalul roman, Dragoş Grigore, joacă în Qatar. Fostul dinamovist Vali Lazăr activează în prima ligă qatareză. Claudiu Keseru a jucat în trecut la Al Gharafa. Brazilianul Eric, fost jucător la Gaz Metan Mediaş şi Viitorul Constanţa, joacă acum în Qatar la fel ca şi fostul jucător al FCSB-ului, Hamroun. Echipele din Qatar nu pot utiliza mai mult de patru jucători străini (trei jucători străini şi unul asiatic de altă naţionalitate). În Qatar au evoluat sau evoluează jucători ce au cunoscut celebritatea la cele mai mari cluburi de fotbal din lume. Fostul jucător al Realului, Raul, Wesley Sneijder, sau Xavi sînt doar cîteva dintre exemplele cele mai concludente. Fostul jucător legendar al Barcelonei şi al naţionalei Spaniei, Xavi, cu un CV impresionant, joacă în acest moment la Al-Sadd şi cîştigă în jur de 10 milioane de euro pe an. A evoluat de 492 de ori pentru Barcelona şi a înscris 57 de goluri. A cîştigat de două ori Campionatul European, în anul 2008 şi în anul 2012 şi Campionatul Mondial din anul 2010 cu naţionala Spaniei, iar cu Barcelona a cîştigat opt campionate, 4 trofee de Liga Campionilor şi două Supercupe ale Europei. Naţionala de fotbal din Qatar nu a participat pînă în prezent la nici o ediţie de Campionat Mondial, însă va participa în anul 2022 din postura de ţară organizatoare.

Fotbal, fără spectatori
 

     Ajuns în Qatar, mi-am propus să asist la un meci pentru a vedea, stadionul, nivelul fotbalului, organizarea şi tot ceea ce ţine de fotbal. Am ales un meci ce s-a desfăşurat în capitala Doha, Al Sadd-Al Ahli Doha. Se întîlneau ocupantele locurilor doi, respectiv şapte în clasament. Aşadar se prefigura un duel echilibrat între două formaţii din prima parte a clasamentului. Am ajuns la stadion cam cu o oră înaintea meciului, iar piesajul era sinistru. Nici urmă de aglomeraţie sau spectatori în vecinătatea arenei. Iniţial am crezut că nu acolo va avea loc meciul. În vecinătatea stadionului formaţiei Al Sadd se află o impunătoare sală de handbal, aici avînd loc în aceeaşi perioadă Campionatul Mondial al Handbalului Şcolar. Sala a fost gazda finalei Campionatului Mondial de handbal din Qatar, competiţie ce a avut loc în anul 2015, cînd ţara organizatoare a ajuns în finală cu Franţa. Superba arenă, are o capacitate de 5000 de locuri. Reîntors la fotbal, am avut surprinderea să observ că, la meci, nu au fost mai mult de 200 de spectatori. Arena, în schimb, impunătoare. Un stadion cochet, cu o capacitate de 15.000 de locuri ce beneficiează de dotări de ultimă generaţie. Meciul s-a disputat în nocturnă şi s-a terminat cu victoria formaţiei gazdă cu scorul de 5-0. Nivelul acestei partide nu depăşeşte fotbalul din Liga I. Formaţia la care evoluează spaniolul Xavi s-a impus de-o manieră categorică cu scorul de 5-0, după ce la pauză scorul era 1-0. La pauză a intrat pe terenul de joc şi fotbalistul spaniol Xavi, iar din acel moment meciul s-a schimbat. Al Sadd a mai marcat încă patru goluri, Xavi reuşind şi două pase de gol. Temperatura la ora meciului era ideală pentru fotbal. Gazonul, impecabil. La finalul jocului am mers şi am vizitat sala cu trofee a clubului Al Sadd. Hamroun, fostul fotbalist al FCSB-ului, joacă în acest moment în Qatar şi a reuşit să înscrie ultimul gol al meciului după o pasă a lui Xavi. Fiecare club are cîte un şeic, care susţine financiar nu doar secţia de fotbal ci şi celelalte sporturi.

Excursie în deşert
 

     Una dintre cele mai interesante destinaţii turistice din Qatar este deşertul. La doar o oră de mers cu maşina din centrul capitalei, ajungi în deşert. Călătoria printre dunele de nisip a durat aproximativ două ore şi a fost extraordinar. Timp de 10 minute am mers cu cămila după care ne-am îmbarcat în jeep-uri 4x4 şi am ,, escaladat” dunele de nisip. În timpul petrecut în mijlocul deşertului am mai văzut încă şase, şapte maşini cu turişti. Şoferul mi-a spus că în weekend numărul turiştilor este mult mai mare. Una dintre atracţiile arabilor este să servească masa şi să stea peste noapte în deşert, în corturi . Arabii sînt foarte primitori şi extrem de sociabili. Toată lumea vorbeşte fluent limba engleză. În Doha este şi o comunitate de români. Ocazional, ei se întîlnesc şi socializează. Printre ei se află şi fostul portar al Rapidului, Marius Bratu, jucător cu peste 200 de meciuri în Liga I. Ajuns odată cu Răzvan Lucescu în Qatar, Marius a decis să rămînă şi lucrează în acest moment la Qatar Fundation ca antrenor.  (Bogdan DRAGOŞ)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 124 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4580903

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare