Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje ,,Ziua Porţilor Deschise” la Colegiul ,,Doamna Stanca“
,,Ziua Porţilor Deschise” la Colegiul ,,Doamna Stanca“ Email
Luni, 12 Martie 2018 17:51

 

În anul şcolar 2018-2019, colegiul va avea 4 clase pregătitoare dintre care una în limba germană Proiecte care vor dezvolta instituţia Colegiul a dus tradiţia primei şcoli făgărăşene pe parcursul a 140 de ani

     Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca“ din Făgăraş şi-a deschis larg porţile pentru a-i primi pe micuţii preşcolari împreună cu părinţii şi a le prezenta oferta educaţională. Manifestarea intitulată ,,Ziua porţilor deschise” a avut loc marţi, 6 martie a.c. Colegiul este dotat corespunzător, îndeplinind standardele europene, cu trei corpuri de clădire, un cabinet medical, două săli de sport, laboratoare şi cabinete de specialitate. Toate clasele dispun de calculatoare cu videoproiector şi conexiune la internet. ,,Această zi are pentru noi o semnificaţie deosebită şi am aşteptat părinţii împreună cu copiii şi educatorii.

 Avem o clasă pregătitoare atît la program normal, dar şi prelungit prelungit de 25 de locuri în actuala clădire a Colegiului ,,Doamna Stanca“, o clasă pregătitoare cu program normal şi prelungit cu 25 de locuri în clădirea fostei Şcoli Generale nr.7 şi o altă clasă pregătitoare cu predare în limba germană de 25 de locuri, tot la Şcoala Generală Nr. 7. Pînă acum avem deja 19 copii înscrişi pentru clasa de limba germană. Se pot înscrie şi copii care nu au studiat pînă acum limba germană. Avem un cadru didactic din Germania care predă la noi pentru clasele V-XII. Copiii îşi iau atestatul în limba germană. Avem condiţii optime de pregătire şi cred că încă nu ne-am promovat destul pînă acum“ a spus Geanina Sin, directoarea adjunctă a Colegiului Naţional ,,Doamna Stanca“. ,,Este ,,Ziua Porţilor Deschise“ în care aşteptăm părinţi şi copii din toate grădiniţele oraşului pentru a ne vizita şi participa la activităţi alături de elevi, cadrele noastre didactice şi a ne prezenta oferta educaţională pentru anul 2018-2019“ a spus Corina Drăgoiu, directoarea Colegiului Naţional ,,Doamna Stanca“ din Făgăraş.

Cele mai bune calificative la atestatul de limbă străină
 

     ,,Sînt deja zece ani de cînd, în fiecare an consecutiv, avem un cadru didactic venit din Germania care predă la ciclul gimnazial şi liceal. Ei sînt veniţi în baza unui parteneriate care există între Ministerul Educaţiei din România şi cel din Germania. Avem trei cadre didactice care au stat trei ani. Este un atuu al şcolii. Anul acesta toţi absolvenţii au promovat Atestatul Internaţional de Limba Germană, la nivelul Cambridge. Nivelurile calitative pleacă de la A1, A2, B1 şi B2 iar C-urile reprezintă nivelurile cele mai mari pentru cunoaşterea unei limbi străine. La noi îşi desfăşoară practica patru elevi veniţi din Germania care participă la orele noastre, alături de elevii noştri. Facem schimburi destul de dese cu partenerii noştri din Germania. Acum sînt ei veniţi la noi şi este primul pas. Urmează ca pe viitor să trimitem şi noi elevi la ei“ a spus Corina Drăgoiu.

Titulatura de colegiu reconfirmată
 

     ,,Avem în lucru proiecte de reabilitare termică a clădirii şcolii, iar Primăria a accesat în acest sens fonduri europene. Acum se face evaluarea tehnică. Standardul termic al clădirii deţine pînă în momentul de faţă cifra D, dar noi încercăm, prin aceste lucrări de reabilitare, să ajungem la nivelul B. Este vorba de o reabilitare a întregii clădiri prin care se urmăreşte creşterea eficienţei termice. Tot în acest an depunem documentele pentru reconfirmarea titlului de Colegiu Naţional, proces care se face la fiecare cinci ani din partea Ministerului Educaţiei cînd se va face o evaluare a întregii activităţi: calitatea personalului didactic, a serviciilor educaţionale, absolvenţilor şi personalităţi care au absolvit colegiul nostru de-a lungul timpului, cu o contribuţie deosebită în dezvoltarea culturii“ a spus directoarea Colegiului.

Elevii au pregătit activităţi împreună cu cei mai mici
 

 

 

     Micuţii preşcolari s-au simţit bine împreună cu cadrele didactice şi elevii Colegiului care au creat un ambient plăcut prin diferite activităţi practice şi distractive.
- ,,Am pregătit împreună o serie de activităţi cu poveşti, activităţi matematice şi cîntecele“ a spus învăţătoarea Corina Drăguţ. ,,Am pregătit arte vizuale şi abilităţi practice intitulate ,,Coşuleţul pentru mama“ a spus învăţătoarea Mihaela Bărcuţean.
- ,,A fost foarte bine venită această zi pentru părinţii şi copiii din grădiniţă care au putut să se pună în postura elevilor şi să lucreze împreună cu ei“ a spus Paula Huşman, educatoare la grădiniţa ,,Prichindeii“.
- ,,A fost o activitate plăcută care a implicat atît preşcolarii cît şi şcolarii mici. Apreciem creativitatea şi efortul învăţătoarei care a creat un fundal muzical ce a ajutat la buna desfăşurare a programului“ a spus Sorina Marin, educatoare la grădiniţ ,,Prichindeii“.

Şcoală cu tradiţie
 

     Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca“ se numără printre cele mai vechi instituţii de învăţămînt ale oraşului. Cea mai veche atestare documentară o constituie registrul matricol din anul 1877 al scolii confesionale germane care înregistrează preluarea claselor de către un învăţător. Există şi alte informaţii potrivit cărora vechimea se poate întinde pînă în anul 1700. La începutul secolului XX elevii aparţineau mai multor confesiuni, Făgăraşul fiind un exemplu de bună convieţuire şi toleranţă între diferitele etnii. În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea comunitatea maghiară din Făgăraş propunea înfiinţarea unei şcoli de băieţi şi fete, dar cu predare în limba maghiară, asta în dauna populaţiei române din oraş care era majoritară. În anul 1877 Consiliul oraşului alocă o sumă pentru a susţine activitatea şcolii în toamna aceluiaşi an. Şcoala şi-a desfăşurat activitatea într-un edificiu închiriat pentru ca, în anul 1880, Consiliul să decidă renunţarea la clădirea proprie din strada Becleanului, astăzi ,,Doamna Stanca“, care servea drept casă a Judeţului. După Unirea de la 1 Decembrie 1918 şcoala va trece în proprietatea statului român, iar limba de predare fiind cea română. Gheorghe Dragoş, Cornelia Dobrin, Victoria Scurtu, Eufrosina Şerban şi Lazăr Roşculeţ s-au numărat printre primii dascăli ai şcolii. Pe data de 18 martie 1919 se reiau cursurile cu 67 de elevi. În perioada interbelică s-a putut supraetaja o parte din vechea clădire a şcolii pentru ca mai tîrziu să se adauge o extindere care a permis amenajarea unor laboratoare. De-a lungul timpului şcoala a funcţionat sub diferite denumiri: în perioada 1919-1920 a purtat numele de ,,Şcoala Civilă de stat pentru fete din Fagaras“, după care în Liceul "Doamna Stanca". După reforma învăţămîntului din 1948 a funcţionat sub denumirea de ,,Liceul numarul II din Făgăraş". Cursurile liceale vor fi sistate în anul 1977. Au rămas doar clasele gimnaziale şi instituţia va purta, în anii 80, numele de ,,Şcoala Generală nr. 6“. În anul 1990 liceul s-a reînfiinţat sub denumirea de ,,Liceul Teoretic Doamna Stanca“, iar începînd cu anul 1999 a devenit Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca“. Din anul 1996 şcoala va deveni instituţie afiliată a UNESCO. (Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 123 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4580916

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare