Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Istorie locală: Rezistenţa Anticomunistă
Istorie locală: Rezistenţa Anticomunistă Email
Luni, 12 Martie 2018 18:00

 

Comemorarea eroilor anticomunişti
 

     Două monumente au fost ridicate în Ţara Făgăraşului în memoria luptătorilor anticomunişti. Unul se află lîngă Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi a fost edificat în 1994 de supravieţuitorii luptei anticomuniste, coordonaţi de Ion Gavrilă Ogoranu ,,Mamã ţară, iartă-ne că am cutezat să luptăm şi sã murim pentru tine” au scris pe Crucea-monument. Ei au fost cei care au împămîntenit şi ziua în care să le fie comemorat eroismul, în prima duminică după praznicul Sfîntului Ilie. De atunci în fiecare an evenimentul n-a încetat să aibă loc atrăgînd sute de persoane din zonă şi din ţară. În 2016, s-a construit monumentul de la Făgăraş, în faţa Cetăţii, unde se comemorează anual toţi luptătorii anticomunişti din Ţara Făgăraşului în ziua de 9 martie,

 de praznicul sfinţilor mucenici din Sevastia, 40 de soldaţi creştini ucişi de romani. Evenimentul respectă şi o prevedere legală emisă în decembrie 2011 de Guvernul României prin care s-a stabilit ca 9 martie să fie recunoscută ca ,,Ziua foştilor deţinuţi politic din România”. Este al doilea an în care la Monumentul de la Cetate se organizează această comemorare sub egida Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic şi a Primăriei Făgăraş. Vineri, 9 martie, supravieţuitorii luptei anticomuniste,atîţi cîţi mai sînt în viaţă, şi urmaşii acestora au spus ,,Prezent” la monument. Garda Cetăţii şi o grupă de militari de la Centru de Infanterie din Făgăraş au dat manifestării o ţinută solemnă, iar prezenţa elevilor de la şcolile din municipiu ne-au dus cu gîndul la tinereţea luptătorilor executaţi de comuniştii din 1957. S-au rostit alocuţiuni, s-a oficiat o slujbă religioasă de pomenire de către preoţii ortodocşi şi s-au împărţit pachete aşa cum este obiceiul locului la parastasuri. Un moment de reculegere cerut de Ioan Bucelea secretarul AFDPR Făgăraş, în cuvîntul său îndeplinind astfel dorinţa lui Ion Gavrilă Ogoranu şi a grupului de luptători de a nu uita şi de a duce mai departe lupta lor pentru dreptate, credinţă şi iubire de neam şi ţară. 

 

Ion Gavrilă Ogoranu: ,,Salvarea ţării a pornit din rîndul tinerilor”
 

     ,,Nu pentru putere ne-am luptat, ci pentru libertatea şi demnitatea poporului român. Cei care au pus însã mîna pe putere erau tot emanaţii vechiului sistem comunist. Şi astfel, ţara se duce din an în an, din lunã în lunã, din zi în zi tot mai spre fundul prãpastiei. Pe plan spiritual, poporul român a rãmas la fel de apatic ca si în comunism, uşr de manevrat ş de dirijat, gata sã rãspundã tuturor influenţelor nefaste, iar posturile de radio si tv s-au transformat în trîmbiţe ale unor forţe care doresc pe faţã distrugerea valorilor. Crestinismul începe sã fie pus la zid şi fãcut rãspunzãtor pentru relele din ţarã. Conducãtorii care s-au perindat au fãcut ce au vrut. Prin demascãrile pe care şi le fac politicienii ne dãm seama de ce «marfã de calitate» a ajuns sã ne conducã ţara. Dacã privim în istoria României moderne, salvarea ţãrii a pornit întotdeauna în cazuri de dezastru din rîndul unor tineri care au renunţat de bunã voie la o viaţã tihnitã, îmbogãţitã şi putredã. S-au unit, şi-au pus forţele în slujba patriei şi au creat România liberã şi independentã..." spunea un adevăr de necontestat Ion Gavrilã Ogoranu.

Toate satele făgărăşene implicate în Rezistenţa Anticomunistă
 

     În rezistenţa anticomunistă au fost implicate 64 de localităti din Ţara Făgăraşului. Mii de oameni au fost persecutaţi, arestati şi aruncaţi în beciurile securităţii şi în închisori. Regimul comunist a aplicat cele mai crunte metode pentru a se impune în rîndul maselor. Au fost locuitori care s-au alăturat lor, fiind încântaţi de oferta comuniştilor, locuri de muncă, funcţii, locuinţe şi astfel au scos la iveală ce era mai diabolic în fiinţa lor. Alţii s-au opus cu înverşunare, devenind pentru comunişti ,,bandiţi”, iar bătăile, schingiuirile, tortura fizică şi psihică, execuţiile părîndu-li-se lucruri normale. S-a format o rezistenţă anticomunistă în toată Ţara Făgăraşului, coordonată din munţi cu arma în mînă şi susţinută de oamenii din satele făgărăşene. Mişcarea anticomunistă făgărăşeană a speriat conducerea regimului comunist care concentrase în zonă trupele armatei, miliţiei şi ale securitatii pentru a înlătura şi anihila opoziţia locuitorilor. Timp de 10 ani, făgărăşenii n-au putut fi anihilaţi, iar comuniştii n-au reuşit să-şi impună conducerea în Ţara Făgăraşului. Totul a început în varea anului 1948 cînd s-a format în Munţii Făgăraşului grupul de partizani condus de Ion Gavrilă Ogoranu şi Andrei Haşu, deşi primii luptători au urcat în masiv cu un an înainte. Şi astăzi se mai întreabă lumea ce i-a determinat pe tinerii partizani să ia calea muntelui. Sînt unele voci care îi condamnă, dar majoritatea însă le apreciază lupta şi consideră că faptele lor au scris istorie. Tinerii luptători anticomunişti au refuzat să creadă că ţara lor poate fi tîrîtă în minciună, că poate fi trădată şi ocupată de puteri străine, au refuzat să creadă că le poate fi furată credinţa şi speranţa la dreptate şi la iubirea de neam şi ţară. ,,Cum puteam sta noi indiferenţi atunci cînd pămîntul românesc pleca spre ruşi? Cum puteam sta indiferenţi cînd eram ocupaţi cu tancurile sovietice care aduceau în ţară comunismul bolşevic? Aveam speranţa că lupta noastră va fi un început pentru restaurarea normalităţii” spunea Ion Gavrilă Ogoranu într-un interviu realizat de Lucia Baki. Partizanii, denumire atribuită de localnicii din Ţara Făgăraşului tinerilor luptători din munţi, erau studenţii retraşi acasă din calea arestărilor începute în centrele studenţeşti în anul 1947, erau elevii de la liceele din Făgăraş şi Braşov care făceau parte din Frăţiile de Cruce, dar şi tineri din satele făgărăşene care i-au înfruntat direct pe comuniştii care încercau să impună colhozurile şi să ia cu japca pămînturile sătenilor.

Partizanii au fost mai deştepţi decît securiştii
 

     Au urcat în Munţii Făgăraşului 15 tineri şi li s-au mai alăturat şi alţii. Sute de oameni din localităţi le-au sprijinit lupta atunci cînd armata, miliţia şi securitatea i-au hăituit vreme de 10 ani. Anul 1955 a fost anul trădării. Au fost făgărăşeni care i-au trădat pe partizani şi pe susţinătorii lor din sate, aruncîndu-I în închisori şi în faţa plutoanelor de execuţie. La 27 august 1950, Grupul Gavrilă s-a împărţit în trei grupuri, aşa cum stipulează o Notă secretă a Securităţii. O grupă condusă de Ioan Mogoş formată din Nicolae Maziu, Silviu Socol, Gelu Novac, Ioan Duminecă, Nicolae Stanciu, Gheorghe Arsu şi care a acţionat în zona Mândra, Toderiţa, Ileni, Râuşor, Făgăraş. O altă grupă condusă de Marcel Cornea formată din Victor Metea, Ion Chiujdea, Ion Novac, Gheorghe Şovăială, Toma Pirău, Virgil Radeş şi care acţiona la Părău- Ohaba. O a treia grupă condusă de Ion Gavrilă formată din Andrei Haşu, Gheorghe Haşu, Laurean Haşu, Remus Sofonea şi Ion Ilioi. Luptătorii s-au înarmat cu armament procurat de la Traian Monea, Marinescu Mircea din Bucureşti şi Ioan Gheran din Gherla. Li s-au alăturat Aron Comşulea, Partenie Cosma, Zaharia Pop, Iacob Juncu, Nicolae Pică, Ion Pică, Vichente Marcu, Gheorghe Dragoş, Valer Pică, Matei Roşca, Elvira Metea, Traian Socaci toţi din Râuşor. Din Toderiţa li s-au alăturat Norel Vichente, Vasile Balaban, Dumitru Duşa. Din Mîndra a fost Ilie Zară, legionar. În aceeaşi perioadă Ion Pică, elev, i-a atras pe Ioan Sasu, Ioan Roşca, Octavian Vlad, Cornel Vlad, Cornel Mija, Ion Balaban, Ion Florea, Octavian Balaban, Ioan Toma, Nicolae Comşulea, Ioan Pică, Ioan Coman, Simion Ghizdavu, Sabin Cornea, Toma Blebea, Ioan Mardan, Dorel Cornea, Ioan Chichernea. La Părău s-a format organizaţia ,,Vultanul" prin studentul Marcel Cornea, învăţătorul Ioan Pridon, Ioan Boamfă şi Ioan Buta. Organizaţia s-a întîlnit în casa lui Ioan Buta şi a adunat în jurul ei mulţi oameni din sat: Iacob Buta, învăţătorul Ciurilă din Grid, învăţătorul Gubernat Rusalim din Comăna de Sus. Grupul de sprijin Viştea a funcţionat sub coordonarea prof. Olimpu Borzea din Viştea de Jos care a strîns săteni din toate sate.

Cum au fost răniţi şi ucişi luptătorii

     Securitatea a alcãtuit 146 de dosare despre grupurile din Munţii Fãgãraşului în care amintesc 108 confruntãri directe. Unele confruntãri s-au soldat cu morţi şi rãniţi. Grupurile au acţionat pe toatã întinderea Munţilor Fãgãraş, de la Olt pînã la Zãrneşti, în Munţii Perşani şi în pãdurile şi satele apropiate pînã în zona Rupea, Sighişoara, Agnita şi Hârtibaciu.
- În noiembrie 1950 a fost ucis studentul Marcel Cornea în satul Pãrãu, în casa învãţãtorului Pridon. Atunci a fost rãnit şi prins studentul Virgil Radeş (Gilu).
- În decembrie 1950, Toma Pirãu (Porâmbu) a fost împuşcat într-o confruntare directã cu securitatea în şura lui Dumitru Cornea din Ileni care a fost arestat (avea 80 de ani) şi ucis în bãtaie de securitate înainte de a fi judecat.
- în 1950, în Sãrata, a fost împuşcat Ion Cândea, învãţãtor.
- În ajunul Crãciunului sînt împuşcaţi elevii Nicoale Mazilu şi Ion Mogoş din Toderiţa în satul Pãdureni din judeţul Timiş, în casa lui Traian Muraru.
- Într-o ciocnire în satul Râuşor sînt rãniţi şi arestaţi elevul Silviu Socol, ţãranul Gheorghe Arsu, studenţii Gheorghe Duminicã, Nicoale Stanciu din Aluniş-Olt. Sînt condamnaţi la moarte în 1951 şi executaţi. În lot cu ei sînt condamnaţi şi Partenie Cosma, Dumitru Cornea, Traian Murariu, învãţãtorul Pridon, cpt Monea Traian.
- În decembrie 1951 este rãnit grav şi arestat Dumitru Moldovan din Lisa, Vasile Moldovan, tatãl sãu, Petru Novac, tatãl lui Nelu Novac.
- În februarie 1952 în satul Voivodeni este trãdat, prins şi împuşcat Andrei Haşu (Baciu), conducãtorul grupului Gavrilã. Corpul neînsufleţit al lui Andrei Haşu este ţintuit pe un lemn şi lãsat în centrul satului trei zile pentru a ,,da o lecţie“ sãtenilor.
- În decembrie 1952 este ucis în Poiana Sibiului Ionele Gheorghe (Dumitriu) din Arieşeni-Alba, într-o confruntare directã cu securitatea, cel care s-a ascuns împreunã cu Lenuţa Faina timp de patru ani.
- De Crãciun, în 1952, este arestatã, prin trãdare, Lenuţa Faina, ,,crãiasa munţilor“ în casa cojocarului Oancea din Avrig unde se ascundea.
- În 1953 au fost arestaţi Sabin Mare, Pop Gavrilã care au venit paraşutaţi din strãinãtate.
- La 6 august 1954 mor în luptã directã cu securitatea, la Obreja- Alba, Gheorghe Şovãialã şi Gelu Novac, fiul profesorului Mihai Novac, arestat şi încarcerat şi el.
- La 20 august 1954 cade grav rãnit, la Avrig, în munţi, elevul Ion Ilioi. Preotul greco-catolic David Ioan este rãnit şi prins la Porumbacul de Jos împreunã cu Candid Bãrdaş, cumnatul sãu. În Porumbacul de Sus este prins şi arestat Cişmaş Constantin.
- În 1955, iunie, este rãnit la picior la marginea satului Viştea, Remus Sofonea. Împreunã cu Laurean Haşu sînt salvaţi de Olimpiu Borzea şi Victor Şandru din Viştea. Remus şi Laurean se hotãrãsc sã se sinucidã prin împuşcare în casa lui Olimpiu Borzea. Remus Sofonea moare, iar Laurean Haşu este salvat dupã 10 zile de comã.
- În 1955 sînt prinşi prin trãdare ( Costică Niculescu, Grovu îi trãdeazã promiţîndu-le cã-i duce în Grecia) pe rînd studenţii: Ioan Chiujdea, Laurean Haşu, elevii Ioan Novac, Victor Metea, apoi Gheorghe Haşu, Olimpiu Borzea şi dr. Nicoale Buracu.
- În 1956, primãvara, este arestat şi Ioan Pop. Apoi şi Stanciu Pompiliu.

Loturile de luptãtori condamnaţi

- La 16 iulie 1951 la Tribunalul Militar Stalin (Braşov) a avut loc procesul pentru lotul format din: Virgil Radeş, învãţãtorul Pridon din Pãrãu, Silviu Socol, Duminecã şi Stanciu. Radeş a fost condamnat la 15 ani muncã silnicã, iar ceilalţi au fost condamnaţi la moarte şi executaţi prin împuşcare la Jilava în 1955.
- În 14 iulie 1957, toţi arestaţii au fost duşi la Tribunalul Militar Sibiu şi ţinuţi în beciurile Securitãţii, în acele celule mici, sub pãmînt, denumite ,,talpa iadului“ sau ,,trei morminte“. Procesul a ţinut cinci zile, completul de judecatã fiind format din: cp. Cojocaru Dragoş, Dinu, Tripon, procuror Luciu Virgil, toţi detaşaţi de la Tribunalul Militar Cluj. Încadrarea a fost aceeaşi pentru toţi din lot: crimã de uneltire împotriva ordinii interne şi externe, însuşire de prerogatice ale statului, constituire de organizaţie armatã teroristã, depozitare de arme în vederea unui scop criminal, tentativã de trecere frauduloasã a frantierei. Au fost condamnaţi la moarte prin împuşcare. Ion Chiujdea (Profesorul)- şef de lot, Laurean Haşu (Leu), Gheorghe Haşu (Ghiţã), Victor Metea, Nelu Novac, Ion Pop (Fileru), Olimpiu Borzea, Nicoale Buracu. Condamnaţi la muncã silnicã pe viaţã au fost: Ion Cristian, Gheorghe Borzea, Ion Bucelea. Pedepse de 25 de ani muncã silnicã: Victor Şandru, Vasile Bucelea. Zece ani de închisoare pentru Victor Dâmboi. Condamnaţii au fost legaţi cu lanţuri la mîini şi picioare şi transportaţi în ziua de 6 august 1957 la închisoarea Uranus din Bucureşti. În noaptea de 14/15 noiembrie 1957 au fost executaţi primii opt din acest lot. Lui Olimpiu Borzea şi lui Nicolae Buracu le-au fost comutate pedeapsele în muncã silnicã pe viaţã, dupã ce au fost ţinuţi ore în şir în faţa plutonului de execuţie. Acestora li s-a adãugat Grupul de sprijin Viştea condus de Olimpiu Borzea care a fost judecat: Gheorghe A. Borzea, Lucian Stanciu, Ioan Grovu (acesta nu s-a prezentat la proces, dar a primit funcţia de director la un liceu din Victoria), Ioan Bucelea, Vasile Bucelea, Victor Şandru, Ioan Cristian, Victor Dâmboiu.
- În luna august 1957 a fost judecat un alt lot de luptãtori format din: Geamãn Victor, Liviu Fogoroş, Logrea Gheorghe, Munteanu Vasile, Munteanu Octavian, Pãrintele Cornel Dascãl, Popaiov Octavian, Polexe Ioan, Albu Ieronim. În lot cu ei au fost aduşi şi luptãtorii care au activat în localitatea Râuşor.
- În septembrie 1957 au fost judecaţi alţi tineri luptãtori: Remus Budac, pr. Ioan Nãftãnãilã, Ion Ostãcioaie, Aurel Banciu, Ion Vulcu, Constantin Vulcu, Ioan Marin, Virgil Oancea. Au urmat fraţii Ioan şi Nicolae Grecu din Şoarş, şi grupul din Olteţ condus de Vasile Surdu.(Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 130 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4580904

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare