Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Antologie multilingvă
Antologie multilingvă Email
Luni, 12 Martie 2018 18:15

     De la domnul George Tudor, făgărăşean originar din Voivodeni, trăitor multă vreme în SUA, unde a dobîndit şi cetăţenie americană, am primit recent trei volume din antologia lirică multilingvă ,,Întîlnirea poeţilor” apărute la editura Anamarol din Bucureşti. Ineditul culegerii constă în faptul că adună în paginile sale creatori contemporani de poezie nu numai din România, cu cea mai însemnată pondere, ci şi din Italia, Spania, Germania, Argentina, Australia, Ungaria, Brazilia, Grecia, Mexic, fiecare autor beneficiind de o imagine fotografică şi de o prezentare bio-bibligrafică. Printre semnatarii antologiei se numără şi concitadinul nostru George Tudor, prezent cu selecţii din opera sa în fiecare din cele trei volume. Făgărăşeanul George Tudor, ca poet s-a afirmat încă din 1979, la revista ,,Tribuna” din Cluj- Napoca, iar despre volumele de versuri ,,Cumpăna meditează” (2015) şi ,,Iubirea ne cheamă” (2016), lansate şi la Făgăraş, ziarul nostru a publicat comentarii oportune. Un alt aspect de originalitate al antologiei ,,Întîlnirea poeţilor” este multilingvismul. Fiecare din poeziile inserate apare într-o formă bilingvă: limba română, plus o traducere în una din limbile: spaniolă, germană, engleză, italiană, franceză sau maghiară, ceea ce lărgeşte aria de receptare a mesajelor poetice. Autorii selectaţi în culegere sînt creatori consacraţi, fie în domeniul literaturii, fie în activităţi jurnalistice şi acţiuni culturale. Ca urmare aria tematică a volumului este largă, marcată şi de nivelul cultural ridicat al autorilor. Problema destinului, meditaţia asupra existenţei, idealul în viaţă, iluziile şi deziluziile sentimentale generează izbutite imagini poetice. Iată, o cugetare, pusă drept moto, ne avertizează că ,,Ultimul cuvînt în viaţă îl are ecoul”. Sau un poem, precum ,,Dialog” aparţinînd poetei şi cunoscutei traducătoare de limba franceză Paula Romanescu, în care imaginarul dialog în distihuri dintre un om şi Dumnezeu, dezvăluie revelaţii profunde: ,,-Doamne, de ce Cuvîntul prima minune-a Ta?- Haosul exista deja”/ ,,Şi –apoi de ce omul-miez de lumină-n noapte?- O, n-ai aflat ce-nseamnă marea singurătate.../ ,,-Eram copil, o, Doamne sub cerul Tău, înaltul.- La fel şi-acum, doar învelişul altul”/ ,,Te caut fără preget din zori pînă-n apus. –De nu mă afli-n tine e că altunde nu-s.” Culegerea devine atractivă şi prin varietatea formulelor stilistice promovate de fiecare autor în parte. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 176 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4581856

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare