Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Inundaţii în Ţara Făgăraşului
Inundaţii în Ţara Făgăraşului

 

Apele au năvălit şi au făcut ravagii la Comăna-Crihalma, cartierul Galaţi, Mândra, Şona, Feldioara

     Ploile abundente şi topirea zăpezii din cursul săptămînii au dus la creşterea alarmantă a nivelului Oltului, iar apele s-au revărsat făcînd ravagii în multe zone din Ţara Făgăraşului. Nu s-au mai înregistrat asemenea pagube din august 2009 cînd o ploaie torenţială a devastat zona turistică de la Sâmbăta de Sus. Încă de la primele ore ale dimineţii de miercuri, 14 martie a.c. au intrat în alertă pompierii şi autorităţile locale mai ales că se anunţa Cod roşu la nivelul judeţului Braşov. În vizor erau localităţile din Ţara Făgăraşului unde Oltul nu este îndiguit, respectiv Comăna, Crihalma, Mândra, Şercaia, cartierul Galaţi, Şona, Feldioara. 


Ministrul de Interne, la Cămăna, dar nu şi la Mândra
 

     Miercuri, 14 martie a.c., la ora 4.00, traficul pe DJ 104K, Crihalma-Comăna, era deja restricţionat întrucît apele Oltului depăşiseră cotele de avarie. Viitura anunţată în zona Stupini, Bod, Lunca Cîlnicului, Dumbrăviţa, Homorod, Augustin se deplasa spre zona Făgăraşului. În localităţile respective s-a intervenit pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate. DJ 104K a fost acoperit de apă încă din ziua de miercuri făcînd imposibilă deplasarea între cele două sate. În cursul zilei de joi podul de peste Olt de la Crihalma a fost deplasat de viitură cu un metru în aval. ,,Stîlpii de susţinere au cedat, iar podul de la Crihalma a fost dus de apă. Ne deplasăm doar cu tractorul între aceste sate pentru că noi cunoaştem drumul chiar dacă este sub apă” a spus joi, 14 martie, şeful de post de la Poliţia Comăna, Ion Radu. În cursul zilei de joi era aşteptată, conform agentului şef principal Ion Radu şi ministrul de Interne, Carmen Dan, la faţa locului. Pe la ora 16.00, Carmen Dan şi secretarul de stat Raed Arafat au ajuns cu elicopterul la Comăna. Conform agentului principal şef Ion Radu, ministrul Carmen Dan a promis fonduri pentru construirea unui nou pod peste Olt, la Crihalma. Primarul Viorel Grusea şi prefectul de Braşov se vor ocupa de formalităţile legale pentru obţinerea finanţării podului. De joi, podul de la Crihalma nu s-a mai folosit, oamenii fiind nevoiţi să folosească ruta ocolitoare: Galaţi-Felmer-Ticuşul Vechi- Ticuşul Nou.
 

Ajutoarele de încălzire mai ,,tari” decît viitura
 

     În cursul zilei de joi erau persoane pe DJ 104K pentru a ajunge la Crihalma. În prima parte a zilei oamenii au trecut şoseaua acoperită cu apă cu ajutorul unui tractor, după care trecerea n-a mai fost posibilă. Cei mai ,,viteji” săteni din Crihalma s-au arătat vreo 6 femei şi bărbaţi de etnie rromă care n-au ţinut cont de nivelul apei şi de avertizările autorităţilor şi au plecat spre Comăna pentru a-şi încasa ajutoarele de încălzire de la Primărie. Ei au trecut prin apa pînă la brîu. ,,Am venit să ne ridicăm ajutoarele pentru că nu avem bani. Ne trebuie pentru medicamente că nu avem farmacie în sat şi pentru mîncare. Nu ştim cum ne vom întoarce acasă că a crescut apa şi s-a rupt şi podul” au spus oamenii care aşteptau la uşa biroului de taxe şi impozite din Primăria Comăna pentru a încasa cîte 116 lei/familie.

S-a rupt podul de la Crihalma
 

     La faţa locului au ajuns joi, 15 martie a.c., în jurul orei 13.00 şi reprezentanţii Apelor Române. ,,Dacă nu ar depăşi 50 litri/mp camtitatea de apă de ploaie nu ar fi probleme, dar s-a topit şi zăpada şi debitul s-a mărit de 3 ori” a spus directorul Mihai Uţă de la Apele Române Braşov. Întrebaţi reprezentanţii Apelor Române despre mizeria adunată la podul de la Crihalma, aceştia au spus că reprezentanţii Drumurilor Judeţene sînt responsabili cu decolmatarea podurilor. ,,O problemă este legată de clapetele de la canalele de fugă care sînt furate, dar şi de obiceiurile sătenilor de a-şi arunca gunoaiele menajere pe malul apei” au spus reprezentanţii de la Apele Române. La Primăria Comăna, membrii comitetului ISU au format echipe de lucru care au stat în zona inundată a Oltului. ,,La noi în curte a intrat apa de la Olt de 2 zile, dar nu şi în casă. Sperăm să se retragă apa şi să nu mai vină altă viitură” a spus Dorin Rusu de la nr. 216 din Comăna de Jos. Satul Crihalma este izolat de două zile. Între satele Comăna de Jos şi Crihalma s-a format o mare de apă, suprafeţele arabile şi păşunile fiind acoperite de apă. Localnicii vor folosi, pînă la retragerea apelor şi repararea podului, ruta ocolitoare, Felmer-Ticuş-Cobor-Crihalma. Şi între satele Părău şi Şercaia apa a juns pînă lîngă şosea inundînd suprafeţe importante de teren arabil şi păşuni. .
 

Colonia de la Mîndra afectată de revărsarea Oltului
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Afectată de inundaţii este şi comuna Mândra, mai precis colonia din şantierul de la Mândra, şi Şona. În colonia administrată de Hidroelectrica mai locuiesc peste 20 de familii de foşti şantierişti, iar locuinţele lor au fost ameninţate de apă. Apa le-a intrat în curţi, iar fosele nu mai erau funcţionale în cursul zilei de joi, 15 martie. ,,S-a luat curentul şi pompele de la fose nu mai funcţionează. Refulează tot canalul în casele noastre dacă nu dau drumul la curent. Noi am muncit aici, am investit mulţi bani pentru a ne crea condiţii, iar acum se duce totul de rîpă. Apa s-a infiltrat sub locuinţe. Toată colonia este afectată de apă” a spus joi Păduroiu Gheorghe de 63 de ani. Pentru a mai stopa înaintarea apei spre locuinţe, un sătean a făcut un baraj din pămînt cu un buldozer. La faţa locului au ajuns primarul Şerban Taflan, pompierii, poliţia, reprezentanţii de la Hidroelectrica pentru a se implica în reducerea pagubelor. Era aşteptată şi Carmen Dan, ministrul de Interne, dar aceasta n-a mai sosit la Mândra, limitîndu-şi vizita doar pînă la Comăna.

Lenuţa Marian: ,,Am muncit toată viaţa şi într-o noapte apa a făcut ravagii”
 

     O stînă amplasată în zona satului Mândra a fost acoperită de apă. ,,Viitura a venit foarte repede şi n-am mai avut timp să mutăm animalele. În cursul zilei de miercuri m-au sunat din Primăria Mândra să mă întrebe despre nivelul apei. Le-am spus că nu sînt probleme, dar spre seară s-a schimbat totul. Pe la ora 21.00 a năvălit apa dintr-odată. Ne-am dus la saivan să scoatem mieii şi oile, dar foarte greu am reuşit să salvăm cîteva animale. Au venit oameni din sat şi apoi pompierii” a spus Lenuţa Marian de 41 de ani. Familia Marian avea 1000 de oi staţionate lîngă digul Oltului, în zona satului Mîndra. ,,De 16 ani avem stîna în zona respectivă, dar niciodată nu am avut probleme cu Oltul. Aveam la stînă porci, cîini, măgar şi cai. Cu noi era un nepot pe care l-am crescut noi. Seara tîrziu am fost scoşi d epompieri din acea zonă şi aduşi în colonie” a mai spus femeia. De la ora 22.00, aşa cum informa ISU Braşov, a început operaţiunea de salvare. Prima dată au fost evacuate persoanele, 7 adulţi şi un copil. După care s-a trecut la salvarea animalelor de la stînă. Pe parcursul întregii nopţi de miercuri, în condiţii de ploaie şi curenţi puternici de apă, pompierii şi sătenii au reuşit să evacueze o parte din oi. Conform ISU Braşov, joi la ora 6.15 au fost evacuate aproximativ 700 de oi. Animalele au fost evacuate cu bărcile de salvare şi cu un tractor din sat. Au acţionat 4 ofiţeri şi 45 de pompieri cu 4 bărci de salvare. ,,Toată munca mea de 16 ani se duce pe apă. Am muncit toată viaţa şi într-o noapte apa a făcut ravagii. Nu averm asigurare pentru animale şi nu ştim dacă ne vor putea salva animalele. De cîteva ore nu mai ştiu nimic de soţul meu care a rămas izolat cu oile pe dig. La locul stînii apa este de peste un metru, ne-a acoperit stîna şi animalele. Sînt peste 450 de oi. Cei de la ISU vor trece cu barca să-i ducă de mîncare soţului meu” a spus joi în jurul orei 13.00, Lenuţa Marian.
 

Străzile Gh. Doja şi Prunului afectate de ape
 

     Şi în cartierul Galaţi al Făgăraşului au fost afectate 15 gospodării de revărsarea Oltului. Apa din canalul de fugă a ajuns în curţile din apropierea Oltului. Pompierii făgărăşeni au venit în ajutorul localnicilor încă de la ora 6.00 a zilei de joi. Au fost montate pompe pentru evacuarea apei, iar angajaţii de la Apele Române au construit diguri din saci cu nisip pentru a bloca scurgerea apei din canal spre curţile oamneilor. Şi angajaţii de la ADP au acţionat pentru construirea digurilor. ,,La noi este cel mai jos nivel, iar apa a umplut curtea şi grădina. De dimineaţă scoatem apa cu pompa, iar dacă nu se făcea acel dig de saci intra apa şi în casă. Mama mea de 70 de ani nu mai poate ieşi din casă din cauza apei” a spus Daniel Crihălmean de nr. 1 de pe strada Gheorghe Doja. Pe aceeaşi stradă mai sînt afectate de ape gospodăriile lui Vasile Păcală de la nr. 1, a lui Marian Topliceanu de la nr. 13, a lui Romul Cocoradă, nr. 1A şi Nicola Cristian, nr. 2. Grav afectate sînt casele de pe strada Prunului ale lui Gheorghe Neagoe, Mitrea Ioan, Mitrea Florin, Andrei Adrian şi Rusu Ioan.
 

Fermă inundată la Feldioara
 

     O fermă de la Feldioara a fost inundată de apele revărsate ale Oltului. Ferma familiei Iosipescu este amplasată la 50 metri de albia Oltului, într-o zonă neîndiguită. ,,Joi, între orele 13.00-15.00 a crescut foarte mult nivelul Oltului şi s-a revărsat. Apa a ajuns în ferma mea unde aveam 200 păsări, 20m cxapre şi cîini. Către seară nivelul apei era în fermă de 1,20 metri. Cu un prieten care a venit cu un microbuz am încărcat o parte din păsări şi animale şi le-am dus la Ucea de Sus. În timp ce noi transportam animalele, 2 capre au fost duse de Olt şi nu le-am mai putut salva. Au mai rămas în fermă 30 de gîşte, pe o insulă” a spus Codruţ Iosipescu. Şi în satul Paltinul din comuna Şinca Nouă au fost inundate 4 gospodării şi drumul de acces către sat. Aici a intervenit Serviciul voluntar de urgenţă Şinca. (Lucia BAKI, Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 132 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4580902

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare