Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Salvatori de nota 10
Salvatori de nota 10 Email
Luni, 19 Martie 2018 18:54

 

Dorin Moldovan, comandantul Detaşamentului de Pompieri Făgăraş, şi Radu Nan, locţiitorul acestuia, vorbesc despre acţiunea dificilă de salvare de la Mândra

     Intervenţia pompierilor la inundaţiile înregistrate săptămîna trecută a fost, pe cît de dificilă, pe atît de lăudabilă. 24 din 24 de ore, pompierii făgărăşeni au fost pe teren pentru a salva oameni, locuinţe şi animale din calea apelor. Numai în zona Mândra au fost prezenţi non stop peste 50 de pompieri care s-au luptat cu apele. Alţii au acţionat în cartierul Galaţi, în timp ce alte echipe s-au plasat în zona Comăna-Crihalma. Am stat de vorbă cu Dorin Moldovan, comandantul Detaşamentului de Pompieri Făgăraş, dar şi cu Radu Nan, locţiitorul acestuia, care spun că au participat la una dintre cele mai grele acţiuni de salvare. 

     Radu Nan: ,,Am lucrat în condiţii foarte grele, cu vizibilitate scăzută, pe ploaie şi pe întuneric”
     Radu Nan a explicat reporterilor ,,Monitorul de Făgăraş” situaţia şi dificultatea acţiunilor de săptămîna trecută. ,,Totul a devenit grav miercuri, 14 martie, în jurul orelor 22.00. Am ajuns cu 3 bărci, un camion şi 2 maşini de teren în zona greu accesibilă unde ni s-a spus că se afla stîna cu 1000 de oi. A fost foarte greu să ajungem la dig. Am stabilit un loc unde să debarcăm bărcile din utilajul care le-a adus. Apoi am început evacuarea oilor şi a oamenilor. Am folosit cele 3 bărci, 2 remorci şi 2 tractoare. Le-am organizat într-un convoi. Am avut mare noroc cu tractoristul, un om din zonă, care cunoştea foarte bine locurile. Altfel nu aveam cum să ajungem la stînă, era noapte şi totul era sub apă. Nivelul Oltului creştea vizibil. În primul rînd am evacuat oamenii, erau 7 adulţi şi un copil. După ce ei au fost în siguranţă am început să evacuăm oile. Puteam să le ducem cam la 100 de metri de la locul unde le-a prins viitura. Pentru că nivelul apei creştea, această distanţă ajunsese la 600 metri. Căutam o zonă cît mai înaltă pe dig pentru a pune animalele în siguranţă. Am lucrat în condiţii foarte grele, cu vizibilitate scăzută şi pe întuneric” a spus locţiitorul Radu Nan.

Radu Nan: ,,Nu vom uita acea noapte”
 

 

 

     ,,Tractorul săteanului s-a defectat din cauza apei care ajunsese la motor. A venit un alt tractor cu remorcă şi am lucrat pînă dimineaţa la ora 3.00, cînd n-am mai putut folosi tractorul pentru că apa a crescut foarte mult. Fiecare oaie a fost legată de picioare pentru a fi transportată cu barca, dra se mişcau, erau speriate. A fost greu. Am separat mieii de oi ca să nu se calce să moară. La un moment dat ne-am trezit că sîntem izolaţi şi noi, adică salvatori care aveau nevoie să fie salvaţi. Eram 12 pompieri, ciobanul şi angajatul acestuia. Am reuşit să evacuăm toate oile din saivan şi o parte din cele care erau afară. Eram uzi, obosiţi şi ne era frig. Am făcut un foc şi am aşteptat dimineaţa pentru a fi evacuaţi şi noi. La ora 6.00 au ajuns colegii noştri cu bărci cu motor. Nu vom uita acea noapte cînd a plouat în continuu. Vineri s-a reluat acţiunea de salvare a restului de oi. Au participat alţi colegi ai noştri, iar eu am rămas în zona afectată de ape din cartierul Galaţi” a declarat Radu Nan.
 

Ziua de vineri
 

     Acţiunea de salvare a oilor a continuat vineri, 16 martie, după ce nivelul apei mai scăzuse. Au acţionat 2 ofiţeri, 14 subofiţeri, 2 bărci cu motor şi 2 autospeciale de transport. Au ajuns la faţa locului şi 3 scafandrii de la echipa din cadrul ISU ,,Ţara Bârsei” Braşov cu o autospecială. Au fost evacuate 320 oi, 3 cîini şi un măgar. Familia de ciobani Marin mai aveau şi cai, dar, conform comandantului Dorin Moldovan, cei 7 cai au ajuns în siguranţă pe o insulă mai înaltă. ,,Mai erau cam 320 de oi cînd am reluat evacuarea în ziua de vineri. Am folosit 2 bărci cu motor în care puteam transporta cîte 15 oi. Ne-am spus că nu vom pleca de acolo pînă cînd nu vom evacua toate animalele” a spus Dorin Moldovan, comandantul Detaşamentului de Pompieri Făgăraş. Acţiunea s-a desfăşurat în condiţii extreme, apa avea curenţi puternici. ,,În prima noapte am salvat 680 de oi. Am făcut tot posibilul ca animalele să ajungă într-un loc sigur. Erau cureenţi foarte puternici, iar apa era în creştere. Am mutat animalele cam la 2 km distanţă. Ne-au rămas izolate un Duster, 2 bărci pneumatice, iar de la Primăria Mândra 2 tractoare cu remorci. Au rămas izolate pentru că s-a rupt podul de la balastieră” a spus comandantul Dorin Moldovan.
 

Dorin Moldovan: ,,A lucrat cot la cot cu noi echipa de scafandrii”
 

     ,,Am reluat acţiunea vineri, 16 martie a.c., cînd ne-au venit în ajutor şi scafandrii de la ISU Braşov cu o autospecială. Am salvat încă 320 de oi, 3 cîini şi un măgar. Caii despre care spune soţia ciobanului, vreo 7, nu i-am adus la locul oilor pentru că sînt într-o zonă mai înaltă, sigură. Am reuşit să transportăm 500 kg de fîn pentru oi şi cai. Ciobanul şi soţia sa sînt, de vineri, la oi, unde le-am dus mîncare. Echipe de pompieri au acţionat în fiecare zi şi în zona Galaţi, dar şi la Comăna-Crihalma. ,,În zona cartierului Galaţi am folosit o autospecială, 2 pompe de capacitate medie pentru a deversa apa în Olt din zona spre Calbor şi alte 2 de capacitate mică pentru a evacua apa din curţi. Cei de la Apele Române au adus o pompă de mare capacitate, sîmbătă, pentru a evacua apa în zona poligonului militar din Galaţi. În cartierul Galaţi sînt 3 curţi inundate (spre Clabor) şi 2 în dreapta podului. Pe strada Prunului nu mai acţionăm pînă nu scad apele. Se poate ajunge la Şona pe podul de la barajul combinatului de la Valea Olt. La Comăna-Crihalma nu se mai poate folosi podul şi putem ajunge cu autospecialele pe la Felmer-Ticuş” a mai spus Dorin Moldovan.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 143 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4581874

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare