Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Marea din cartierul Galaţi
Marea din cartierul Galaţi Email
Luni, 19 Martie 2018 19:01

 

Casele de pe strada Prunului şi din apropierea podului de peste Olt au fost afectate grav de ape Şase fanmilii au pierdut agoniseala de o viaţă după ce viitura le-a distrus locuinţele
     Inundaţii de aşa amploare nu s-au mai înregistrat în cartierul Galaţi al Făgăraşului de mulţi ani. Niciun localnic nu poate preciza anul în care un dezastru similar ar fi afectat cartierul de la marginea Făgăraşului. De cum ajungi pe strada Prunului spre Şona nu vezi decît apă, o mare de apă încît nu mai poţi identifica albia Oltului, drumul sau gardurile gospodăriilor. De miercuri, 14 martie a.c., drumul ce leagă municipiul de satul Şona este acoperit de apă, nici măcar cu tractorul nu se mai putea circula. Apa a intrat şi în casele aflate la marginea drumului. În casa lui Gheorghe Neagoe de la nr. 149 de pe Prunului apa măsura 1,30 metri.

 De atunci poliţiştii locali de la Făgăraş au făcut scut în faţa oamenilor care intenţionau să mai mergă spre Şona. Primarul Gheorghe Sucaciu promite că îi va ajuta pe oamenii afectaţi de inundaţii. ,,S-a acţionat pentru echilibrarea nivelului apei. Au lucrat împreună angajaţii de la ADP, ISU, Apele Române şi Hidroelectrica pentru a limita dezastrul. S-au pus mii de saci cu nisip acolo unde a fost nevoie ca apa să nu pătrundă în gospodării. Cele mai mari probleme au fost la diguri, unde apa ajunsese la ultimul nivel, gata să se reverse. Aşteptăm să scadă nivelul şi să se retragă apele pentru a face o evaluare a pagubelor în urma căruia să se acorde despăgubiri. În momentul de faţă pompierii, SEGA, ISU şi Apele Române folosesc pompele pentru a scoate apa din curţi şi case. Conform monitorizării, nivelul apei scade 1 cm pe oră. Pe strada Prunului au fost afectate 6 locuinţe, iar în zona podului de peste Olt, alte 9 case” a spus primarul Gheorghe Sucaciu, primarul Făgăraşului. Gheorghe Neagoe şi soţia sa, familia cea mai afectată de ape, au stat de vorbă cu reporterii ,,Monitorul de Făgăraş”.
 

Gheorghe Neagor: Am trăit clipe de groază
 

 

 

     ,,Cea mai afectată casă este a mea, fiind prima de la drumul spre Şona. În casă am apa de 1,30 metri. Nu am reuşit să salvăm nimic. În noaptea de joi eram la serviciu şi am vorbit cu soţia în jurul orei 4.45. Pînă am ajuns acasă am sunat la 112 să cer ajutor. Au ajuns pompierii imediat la noi, dar era întuneric şi nu era curent electric. Am trăit clipe de groază. În casă plutea totul, mobilă, parchet, haine. N-am putut scoate nimic din casă. Vitura a venit foarte brusc. Am încercat împreună cu pompierii să scoatem apa din casă cu pompele, dar scoateam pe o parte, iar pe alta se umplea la loc. Nu am asigurare, iar de curînd am luat un credit de 15.000 de lei pentru a-mi mobila şi dota casa. Acum sînt sub apă, totul s-a stricat. Toată munca noastră s-a dus pe apă. Nici nu pot evalua paguba decît să spun că totul este distrus. Aveam păsări, cereale, lemne de foc, toate pluteau pe apă. Am reuşit să ducem păsările pe deal. În dimineaţa aceea am sunat şi la Primăria Făgăraş. A venit la faţa locului primarul care mi-a promis că ne va ajuta cu tot ce poate” a spus Gheorghe Neagoe de 43 de ani de la nr. 149 de pe strada Prunului. A oferit un acoperiş familiei Neagoe un vecin care locuieşte în apropiere, dar într-o zonă mai înaltă. ,,Locuim la vecinul nostru de cînd apa ne-a inundat. Stăm toţi într-o cameră. Nimeni nu s-a mai oferit să ne ajute” a spus Elena Neagoe.

- ,,Joi dimineaţa la ora 5.00 am ieşit din casă pe geam pentru că apa intrase în casă în puhoi. Mi-am luat copiii din pat, nici nu ştiam ce se întîmplă. Nu ştiam pe ce să punem mîna, de ce avem nevoie. Copiii s-au speriat, plîngeau. Era un vacarm de nedescris. Cu o seară înainte totul era normal, am dormit, era linişte. Ca dimineaţa să vină peste noi acest coşmar. Am 4 copii mici. I-am luat şi împreună cu soţia am plecat la mama, în cartier” a spus Ioan Mitrea de la nr. 7B de pe strada Prunului.
- ,,Aşteptăm să scadă nivelul apei, ca apoi să vedem pagubele. Totul este sub apă. Am muncit în dimineaţa de joi, cînd au invadat apele, cot la cot cu pompierii, am făcut diguri cu saci de nisip pentru a bloca apa, dar degeaba. Aşa ceva nu am crezut că se va întîmpla, aici, în cartier. Nu avem haine de schimb, copiii nu pot merge la şcoală şi grădiniţă, dorm pe la rude, cum pot. Nici noi n-am fost la serviciu pentru că nu avem cum. Este dezastru” a spus Ioan Rusu de la nr. 25 B, de pe strada Prunului.
- ,,Apa a venit brusc şi în cantitate mare. Nu ne aşteptam. Copiii plîngeau, nu ştiam pe ce să punem mîna. A fost cumplit. Pagubele sînt foarte mari, nu avem asigurare, nu ştiu cine ne va ajuta că nu mai avem nimic” spune Ioan Mitrea de 33 ani de pe strada Prunului.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 189 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4581819

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare