Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Start la exproprieri
Start la exproprieri Email
Luni, 19 Martie 2018 19:25

 

Primele exproprieri din ultimii 30 de ani Şapte făgărăşeni şi un agent economic trec prin procedura exproprierii, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 550.000 euro Tarifele folosite la expropriere sînt de minim 15 euro/mp la terenuri pînă la maxim 883 euro/mp la un teren cu construcţii Proiectele de reconstrucţie a centrului municipiului sînt de 30 milioane de euro şi afectează o suprafaţă totală de 12,4 hectare

     Cînd vorbeşti de exproprieri te duci cu gîndul, fără să vrei, la naţionalizările urmate de demolările comuniştilor.

 Aşa spun făgărăşenii care au trecut printr-o perioadă dificilă şi păguboasă în regimul comunist prin demolarea caselor făcîndu-se astfel loc unui coridor ce traversa municipiul de la un cap la altul. Aşa s-a născut bulevardul cu toate blocurile edificate de o parte şi de alta a lui. Dacă unii localnici au fost mai norocoşi, Revoluţia salvîndu-le imobilele, alţii însă n-au avut această şansă. Dar cu toţii beneficiază, astăzi, de avantajele acestei artere de circulaţie şi, deopotrivă, de apartamente la blocurile respective. De cîteva luni de zile, Primăria Făgăraş este preocupată de exproprierea unor terenuri pentru a face loc unui coridor ce va schimba faţa oraşului. După cum explică primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, şi experţii din Primărie, va fi reconstruit total centrul municipiului şi zonele adiacente de la intrarea dinspre Sibiu pînă la ieşirea spre Braşov prin implementarea a trei proiecte finanţate din bani europeni, valoarea lor totală fiind de 30 milioane de euro. Din această sumă, dacă proiectele vor fi aprobate, doar 10% va reprezenta despăgubirile pentru proprietarii de terenuri afectaţi de expropriere. Reprezentanţii Primăriei Făgăraş şi proprietarii imobilelor vizate de exproprieri s-au pus la masa negocierilor avînd în faţă şi expertizele prezentate de experţii angajaţi de fiecare parte. S-a ajuns astfel la tarife care bat, uneori, şi marile oraşe precum Constanţa, Braşov, Cluj, Sibiu sau cartiere moderne din capitală.
 

Zonele ce vor fi modernizate după expropriere
 

     Proiectele Primăriei Făgăraş sînt denumite generic ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrală” şi cuprind două tronsoane aprobate prin HCL 18/31.02.2018 şi HCL 32/31.01.2018, respectiv modernizarea zonei centrale şi modernizarea şi pietonizarea zonei centrale.
- Tronsonul I cu suprafaţa totală de 43.330 mp cuprinde: strada Doamna Stanca între piaţa Republicii şi Bd. Unirii, Bd. Unirii cu intersecţia cu D-na Stanca şi strada Mihai Eminescu şi strada Libertăţii.
- Tronsonul II cu suprafaţa totală de 80.522 mp cuprinde: strada Mihai Viteazu, Bd. Unirii (zona cuprinsă între intersecţia str. V. Alecsandri cu str. Mihai Eminescu), strada Mihai Eminescu zona cuprinsă între intersecţia strada Libertăţii şi Bd. Unirii), strada Tăbăcari, strada Republicii, strada C-tin Popp cu zonele ei adiacente, spaţiul verde dintre strada Tăbăcari şi Bd. Unirii (zona catedralei), spaţiul din spatele Casei Municipale de Cultură, zona de acces strada Mihai Viteazul şi strada Tăbăcari, str. Mihai Eminescu, str. Tăbăcari.
Cererile de finanţare se vor depune, în această lună, aşa cum afirmă primarul Gheorghe Sucaciu, la Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, ,,Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă finanţat de POR” cu obiectivele de investiţii ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrală în zona centrală a municipiului Făgăraş” şi respectiv ,,Modernizarea şi pietonizarea zonei centrale Făgăraş”.
 

Unii vor, alţii critică exproprierea şi valoarea despăgubirilor
 

     Proiectele legate de exproprieri trebuiau, conform legii, să fie votate de plenul CL Făgăraş cu minim două treimi din voturile totale, respectiv 13 voturi din totalul de 19. Aleşii locali au fost convocaţi în două rînduri pentru a se legaliza procedura. În şedinţa extraordinară desfăşurată în data de 12 martie a.c. nu s-au întrunit două treimi din numărul total al consilierilor, astfel că au fost convocaţi într-o şedinţă de îndată în ziua următoare, 13 martie, cînd au fost prezenţi 16 consilieri locali, unul dintre ei, Popa Ovidiu Nicolae, neavînd drept de vot întrucît este implicat în procedura de expropriere. Au lipsit de la plen Cârje Cătălin, Ioan Negrilă şi Alexandru Motoc. HCL a cuprins 12 articole printre care: aprobarea coridoarelor cu cele două tronsoane, declanşarea procedurii de expropriere pentru fiecare tronson în parte, listele nominale cu proprietarii de imobile şi suprafeţele deţinute, bugetele necesare plăţii despăgubirilor, procedura de înscriere în cartea funciară a proprietăţilor preluate de primărie.
 

Despăgubiri de 550.000 de euro
 

     De la bugetul local se vor plăti pentru exproprierea terenurilor şi clădirilor (unde este cazul) următoarele sume: tronson I- suma totală de 1.052.694,23 lei, respectiv 223.977 euro (n.r. redacţia a calculat 1 euro la valoarea 4,7 lei), tronson II – suma totală de 1.549.104,23 lei, respectiv 329.597 euro (1 euro la valoarea de 4,7 lei). ,,Folosim fondurile din bugetul local pentru exproprieri după care sumele se vor recupera din contractul de finanţare depus pe fonduri europene. Sumele recuperate vor fi distribuite unde este nevoie. Am prevăzut în bugetul pe 2018 suma de 2.400.000 lei, iar diferenţa pînă la 2.600.000 lei atît cît reprezintă despăgubirile s-a obţinut prin rectificarea de buget. Această diferenţă a fost luată de la lucrările de reabilitare de pe D-na Stanca (200.000 lei) care se află în procedura de licitaţie, dar va fi recuperată pînă la sfîrşitul licitaţiei din fonduri europene. Pot spune că nu există pericolul ca aceste proiecte să nu fie aprobate” a declarat primarul Gheorghe Sucaciu. Valoarea totală a despăgubirilor pentru cele 13 parcele de teren în suprafaţă totală de 123.852 mp se ridică la 2.601.798 lei, respectiv 553.574 euro.
 

612 euro/mp, media despăgubirii pentru Bujor şi 360 euro/mp pentru Gonţea
 

     Cei mai mulţi bani va primi Bujor Ioan care deţine în centru şase parcele de teren cu construcţii, în suprafaţă totală de 406 mp. Este vorba despre pasajele amplasate de o parte şi de alta a DN1, supra şi subteran. Suma totală pe care Primăria o va plăti acestuia este 1.167.408 lei, respectiv 248.385 euro, ceea ce înseamnă o medie de 612 euro/mp. Gonţea Sorin Florin primeşte preţul de 360 euro/mp pentru proprietatea lui formată din 68 mp de teren cu construcţii, amplasată în apropiere de DN1(şaormeria), totalul fiind de 114.792 lei, respectiv 24.424 euro.
 

Parcele din spatele catedralei, 42 euro/mp
 

     Un preţ de 42 euro/mp primeşte Mihali Marioara Sanda pentru terenul în suprafaţă de 280 mp situat în spatele catedralei, totalul despăgubirii fiind de 55.763 lei, respectiv 11.864 euro. Suciu Constantin primeşte 41 euro/mp pentru terenul în suprafaţă de 281 mp aflat în spatele catedralei, totalul fiind de 54.661 lei, respectiv 11.630 euro.
 

De la 15 euro/mp la 30 euro/mp pentru terenuri similare
 

     Delcea Cornel Marius şi Daniela primesc pentru terenul în suprafaţă de 235 mp suma de 32.652 lei, respectiv 6.950 euro, ceea ce înseamnă că expertiza a cotat terenul cu 30 euro/mp. Parcele din spatele Casei de Cultură ce vor fi expropriate aparţin lui Popa Ovidiu Nicoale şi Opriş Lucian şi Nicoleta. Conform listelor aprobate de CL Făgăraş, Popa Ovidiu va rămîne fără terenul în suprafaţă de 914 mp, despăgubirea fiind în valoare de 110.063 lei, respectiv 23.417 euro, un mp fiind calculat la 25,6 euro. În cazul parcelei deţinută de familia Opriş în suprafaţă de 198 mp, valoarea despăgubirii este de 13.765 lei, respectiv 2.928 euro, un mp fiind calculat la 15 euro.
 

Fostul abator de pe Libertăţii, 23 euro/mp
 

     Cea mai mare suprafaţă de teren cu construcţii ce urmează a fi expropriată se află pe strada Libertăţii şi aparţine SC Romanian PIGS SRL (fostul abator), 9550 mp pentru care se vor plăti despăgubiri în valoare de 1.052.694, 23 lei, respectiv 223.977 euro, un mp fiind calculat la 23 euro.
 

Preţuri de top
 

     Tarifele calculate pentru Făgăraş bat, pe alocuri, tarifele practicate pe piaţa liberă în oraşele mari din ţară. Terenurile din cartierul Pipera al capitalei se vînd cu preţuri cuprinse între 133 euro/mp şi 555 euro/mp. La Cluj, se vînd terenuri în cele mai căutate cartiere cu 37 euro/mp (zona industrială), dar şi cu 350 euro/mp în zone centrale, iar în cartierele noi de pe dealul Feleacului de la 47 euro/mp la 70 euro/mp. Făgăraşul depăşeşte şi Sibiul la piaţa imobiliară, aici tarifele fiind cuprinse între 15-10 euro/mp (zona industrială şi Turnişor), dar şi 107 euro/mp în zona centrală. În cartierul istoric Şchei din Braşov, se vinde un mp de teren cu 40 euro, iar în zona Ghimbav (DN1) sau cartierul Tractorul cu 150 euro/mp. În centrul Constanţei, se vinde un teren cu 500 euro/mp, iar în Mamaia, satul de vacanţă, cu 220 euro/mp. Va urma. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 189 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4581821

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare