Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Festivalul ,,Buna Vestire”
Festivalul ,,Buna Vestire” Email
Luni, 26 Martie 2018 17:19

 

Ediţia a XIII-a a festivalului de cîntece bisericeşti ,,Buna Vestire” a fost dedicată Centenarului Marii Uniri 14 coruri bisericeşti au încîntat publicul cu pricesne vechi


     Festivalul ,,Buna Vestire” continuă să adune laolaltă iubitorii de muzică religioasă pe scena căminului cultural din Viştea de Sus. Duminică 25 martie ac. A fost organizată a XIII-a ediţie de către Primăria şi Consiliul Local Viştea. Evenimentul a început în jurul orei 14.30 cînd participaţii şi-au etalat frumoasele costume populare în tradiţionala paradă a portului popular. Medicul Liiana Prodan, originară din Viştea de Sus, a prezentat festivalul, dar a făcut şi un scurt istoric al Centenarul ,,Marii Uniri”, evenimentul căruia i-a fost dedicată manifestarea din acest an.

 Primarul comunei Viştea, Ioani Florin, a întîmpinat invitaţii şi a avut cuvîntul de deschidere al festivalului. ,,Mulţumim participanţilor pentru că au respectat regulamentul şi au îmbrăcat frumoasele costume populare. Mă bucur că unii primari din Ţara Făgăraşului sînt membri în corurile bisericeşti şi vor urca pe scenă alături de ceilalţi corişti. În acest an, 14 coruri vor evolua pe scenă în faţa dumneavoastră. Mulţumesc viştenilor care s-au implicat în organizarea festivalului. Evenimentul din acest an este dedicat Cntenarului Marii Uniri” a spus primarul Ioani Florin.
 

Cîte două pricesne fiecare cor
 

      La festival au fost prezente 14 coruri bisericeşti din Ţara Făgăraşului şi din judeţele Sibiu şi Covasna, fiecare prezentînd cîte două pricesne. Corul Bisericii Ortodoxe ,,Adormirea Maicii Domnului” din Lisa, preot paroh Dudan Sergiu, dirijor Mia Greavu şi Marius Lupu a cîntat ,,Rănile mele” şi ,,Numai cei cu gînd curat”. Corul Bisericii Ortodoxe ,,Sfîntul Teodor Tiron” din Sîmbăta de Sus, preot paroh Grigorie Moldovan, dirijor Adina Moldovan a cîntat ,,Aşa grăieşte Domnul slavei” şi ,,Tînguirea Maicii Domnului”. Corul Bisricii Ortodoxe ,,Adormirea Maicii Domnului” din Arpaşul de Sus, preot paroh Dobrin Marius Vasile, dirijor Roxana Dobrin a prezentat ,,La tine vin, măicuţă” şi ,,Iartă-mă”. Corul Bisericii Ortodoxe ,,Sfîntul Ioan Evanghelistul” din Făgăraş, preot paroh Vasile Stan, dirijor, Gabriel Filipoiu a cîntat ,,O, Doamne către tine” şi ,,Sub crucea ta”. Grupul Psaltic Heruvikon din Făgăraş, dirijor Claudiu Nicolae Buitan, a cîntat ,,Imnul Trisaghion (Sfinte Dumnezeule) şi ,,Doamne strigat-am”. Corul Bisericii Ortodoxe ,,Sfîntul Ilie” din Victoria, preot paroh Magda Adrian, dirijor Timofta Ioan, a cîntat ,,Nădejdea mea” şi ,,Ridicat-am ochii mei”. Corul Bisericii Ortodoxe ,,Sf. Mihai şi Gavril” din Gura Rîului, preot paroh Cătană Nicolae, dirijor Cătoiu Maria, a prezentat ,,O dulce maică a vieţii mele” şi ,,Cînd te-am chemat”. Corul ,,Voievozii Munţilor” de la Biserica Ortodoxă ,,Teodor Stratilat” din Vîlcele, preot paroh şi dirijor Vasile AntonieTamaş, a cîntat ,,Sfîntă Marie” şi ,,Cruce sfîntă părăsită”. Corul Bisericii Ortodoxe ,Adormirea Maicii Domnului” din Drăguş, preot paroh Gheorghe Roşca, dirijor Codrea Elena, a cînta ,,Parcă te văd Isuse” şi ,,Prea sfîntă Născătoare”. Corul Bisericii Ortodoxe ,,Sfîntul Nicolae” din Șinca Nouă, preot paroh şi dirijor Sorin Daniel Suciu, a prezentat ,,O, prea lăudată” şi ,,La umbra crucii tale”. Corul Bisericii Ortodoxe ,,Adormirea Maicii Domnului” din Beclean, preot paroh şi dirijor Gheorghe Cismaş, a cîntat ,,A bătut la uşa ta cineva” şi ,,Preasfîntă născătoare”. Corul Bisericii Ortodoxe ,,Sfîntul Nicolae” din Șercaia, preot paroh Streza Lucian şi dirijor Streza Dana, a prezentat ,,Metanie” şi ,,De la margini, o , apostolic”. Corul Bisericii Ortodoxe ,,Înălţarea Domnului” din Viştea de Jos, preot paroh şi dirijor Marius Ioan Urs, a cîntat ,,Maică pururea fecioară” şi ,,Iisus, Iisus cel răstignit”. Corul Bisericii Ortodoxe ,,Buna Vestire” preot paroh Antinie Marian, dirijor prof. Boantă Liviu, a cîntat ,,Maică Sfîntă” şi ,,Isuse viaţa mea”.

 

 

 

 

 


- ,,Festivalul a înveput în urmă cu 13 ani cînd eram primarul comunei Viştea. Ideea festivalului a pornit în luna august 2005 cînd am ascultat corul de femei din Viştea de Jos. Cîntau extraordinar de frumos, atunci m-am gîndit să facem un festival la care să participe corurile religioase din Ţara Făgăraşlui. Am discutat ideea cu părintele Albăceanu şi i-am spus că Dumnezeu mi-a trimis un gînd şi aşa s–a născut acest festival. În primele ediţii ale festivalului au fost prezente 10 coruri, iar în acest an sînt 14. În Viştea de Sus s-a organizat primul festival de cîntece religioase din ţară. An de an s-a dovedit că viştenii de sus sînt gazde bune, 22 de bucătărese s-au organizat şi au gătit pentru acest eveniment” a spus Tabără Gheorghe, fostul primar din comuna Viştea.
- ,,Am învăţat de la bunici şi părinţi că trebuie să respect originea şi istoria. Din respect pentru profesorii care mi-au călăuzit primii paşi, mă întorc cu drag în satul natal şi sprijin organizarea acestui festival. Pe faţa invitaţilor se citeşte bucuria de a trăi româneşte, creştineşte. Am învăţat de la grupul vocal din Vîlcele că un adevărat creştin român are în vene sînge tricolor” a spus prezentatorul evenimentului, Liiana Prodan.
- ,,Mă bucur că sîntem prezenţi la aceast festival de suflet românesc care se desfăşoară la poalele Munţilor Făgăraş, mai precis sub Vîrful Moldoveanu, în centrul României. Această manifestare o putem numi o rugăciune, care se desfăşoară prin cîntec spiritual, cîntec religios şi cîntec patriotic” a spus preotul Octavian Smădu.
- ,,Sîntem prezenţi şi în acest an la Festivalul de cîntece bisericeşti. Mă bucur că în acest an au ,,Din nou prezenţi în haine de sărbătoare la Festivalul de cîntece religioase ,,Buna Vestire”. Acest eveniment a devenit o tradiţie în localitatea Viştea deSsus. Am pregătit 2 pricesne ,,A bătut la uşa ta cineva” şi ,,Preasfîntă născătoare” conform regulamentului. Corul de la Beclean este format din 10 bărbaţi şi 10 femei. Evenimentul este bine organizat, putem spune de nota 10” a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean, membru în corul satului.
- ,,În acest an au apărut alături de bătrîni şi tineri îmbrăcaţi în frumoasele costume populare autentice. Corul din Victoria a fost înfiinţat în 1983 de profesor Maria Orăşteanu, iar din 1989 l-am preluat eu şi m-am ocupat de etape de dezvoltare. Am fost în Elveţia la un concert internaţional, dar şi în Germania unde am participat la concerte de muzică religioasă. În afară de cîntări bisericeşti noi avem şi cîntări laice” a spus dirijorul Timofte Ioan de 80 ani, de la parohia ,,Sf. Ilie” din Victoria.
- ,,Ne-am pregătit pentru acest festival de mai bine de o lună, în fiecare zi de vineri şi sîmbătă am făcut repetiţii. De fapt aceşti copii fac parte din ansamblu ,,Horiţa”. Corul este format de copii de la 6 pînă la 16 ani care iubesc tradiţia şi obiceiurile locului”a spus coordonatorul grupului Mia Greavu.
- ,,Conform regulamentului ne-am pregătit cu două pricesne ,,La tine vin, măicuţă” şi ,,Iartă-mă”. Alături de femeile bătrîne din cor au venit şi fete tinere din dorinţa de a promova şi a particita la astfel de evenimente. Corul din Arpaşul de Sus an de an au fost prezent la festivalul ,,Buna Vestire”. Din 11 februarie a.c., am preluat acest cor, de cînd părintele Dobrin Marian Vasile a fost instalat la biserica din Arpaşul de Sus. Festivalul este bine organizat, iar publicul a fost deosebit” a spus Roxana Dobrin, dirijor. (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 120 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4619936

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare