Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Se contorizează pagubele inundaţiilor
Se contorizează pagubele inundaţiilor Email
Luni, 26 Martie 2018 17:31

 

     După inundaţilile de la mijlocul lunii martie a.c. înregistrate în judeţul Braşov şi în Ţara Făgăraşului, prin ordin de prefect s-a constituit o comisie care va evalua pagubele. ,,Această comisie va merge pe teren în această săptămînă în fiecare zonă a judeţului afectată de inundaţii şi va stabili pagubele. Constatarea comisiei va fi depusă la Gvernul României pentru despăgubiri” a spus Ciprian Băncilă, subprefectul judeţului Braşov.
 

Comisie formată la Făgăraş
 

     La nivelul Primăriei Făgăraş a fost constituită o comisie pentru evaluarea pagubelor produse pe străzile Prunului şi Gheorghe Doja din cartierul Galaţi. Comisia formată din viceprimarul Valentin Cloţ,

 Viorel Harabagiu, şeful SVSU, Dan Ion, reprezentatul Compartimentului de Investiţii, Ioan Tătar, reprezentant SGA şi Adrian Teişan de la MapN s-a întrunit miercuri, 21 martie a.c., cînd s-a deplasat la faţa locului. ,,Am stabilit suprafeţele afectate de apă şi pagubele materiale din locuinţele de pe strada Prunului. S-a întocmit un proces verbal pe care l-am trimis la comisia formată la nivelul Prefecturii Braşov, dar şi la Primăria Făgăraş. În perioada următoare, comisia formată la Prefectura Braşov se va deplasa la faţa locului pentru a evalua situaţia. Pe strada Prunului au fost afectate 5 case, o suprafaţă de lucernă este compromisă total, iar pe strada Gheorghe Doja au fost afectate curţile a 10 gospodării. Comisia a verificat, a făcut fotografii şi măsurători în vederea despăgubirii” a spus Viorel Harabagiu, şeful SVSU Făgăraş. 

 

Ce a lăsat apa în urma ei
 

- ,,S-a retras apa din casă şi din curte neaşteptat de repede. Noroc cu pompa de mare capacitate folosită de pompieri şi SGA. În urma apei a rămas nămol, totul este compromis, mobilier, parchet, zidurile, hainele toate, paturile. Nu avem unde să dormim pentru că paturile şi saltelele au fost distruse de apă. Au venit cei de la primărie şi ne-au spus că ne vor ajuta cu bani. Măcar parchetul să ne ajute să-l înlocuim. Toate lemnele sînt ude şi nu avem cu ce să încălzim casa pentru a se mai usca pereţii şi bunurile. Dormim în casă deşi este în situaţia asta critică, pentru că nimeni nu ne mai ţine” a spus Gheorghe Neagoe de la nr. 149, Prunului.

 

 

 

 


- ,,Paguba nu este atît d emare la mine în casă. Mi-am trimis cei 4 copii la rude, iar eu încerc să repar ce pot. Mi-am cumpărat materiale şi cum se usucă pereţii, am făcut foc, voi face reparaţii. Pot spune că îmi ajung cam 300 de lei pentru materiale, iar munca nu o mai pun pentru că eu o voi face. Dacă nu se acordă niciun ajutor, stau cu casa aşa?” a spus Constantin Andrei de pe strada Prunului.
- ,,Casa mea a fost plină de apă, pereţii sînt uzi, iar bunurile sînt afectate. Comisia n-a ajuns şi la mine pentru că nu eram acasă, iar copiii au fost la şcoală. M-ar ajuta banii de la primărie pentru a face reparaţiile necesare. Dormim în casă, în condiţiile actuale. Nu avem lemne pentru a face căldură şi am stricat un dulap compromis de apă pe care l-am pus pe foc” a spus Catrenţia Cornelia de la Prunului 25 B, care are 5 copii.
 

Altă intervenţie
 

     Vineri, 23 martie a.c., în jurul orei 11.30, angajaţii SVSU Făgăraş au fost solicitaţi pe strada Salcîmilor nr. 3 unde gospodăria unei pensionare de 80 de ani a fost inundată. ,,Curtea bătrînei s-a umplut de apă fiind într-o zonă mai joasă. Se adunase toată apa de pe stradă la ea în curte şi risca să-i intre în casă. O rudă a femeii a anunţat situaţia la Primăria Făgăraş, iar noi ne-am deplasat la faţa locului cu o motopompă. În 2 ore am reuşit să evacuăm toată apa din curte însă monitorizăm situaţia pentru că există riscul ca apa să se strîngă din nou” a spus Viorel Harabaciu.
 

Pagubele de la Mândra
 

     Primăria Mândra a întocmit un proces verbal cu pagubele produse de inundaţii. Au fost afectate satele Mândra, Şona şi Râuşor. Primarul comunei Şerban Ioan Taflan spune că au fost afectate 480 ha de teren arabil şi încă 100 ha de arabil necultivat, dar şi 715 ha de fîneaţă şi păşunat. ,,Procesul verbal va fi trimis la Prefectura Braşov de unde o comisie va veni la faţa locului pentru a verifica situaţia ca ulterior să solicite bani de la Guvern pentru despăgubiri” a spus primarul Şerban Taflan. În satul Şona: 235 ha teren arabil şi 70 ha de fîneaţă. În satul Mîndra: 320 ha de teren arabil, 595 ha fîneaţă. În satul Râuşor: 25 ha arabil şi 50 ha păşune. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 117 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4619934

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare