Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Salubritatea, la vremea scadenţelor
Salubritatea, la vremea scadenţelor Email
Luni, 26 Martie 2018 17:37

 

Peste 100.000 de euro plăteşte anual Salco pentru indolenţa autorităţilor locale din ultimele două decenii Un depozit regional de gunoaie va fi amplasat, în viitor, pe platforma chimică de la Făgăraş Utilaje vechi cu mii de euro Tarife diferite practicate de Salco Serv pentru abonaţii de la sate şi cei de la Făgăraş Lefurile celor peste 100 de salariaţi consumă jumătate din bugetul Salco Rău platnicii datorează societăţii de salubritate peste un milion de lei

 


     Depozitul regional de deşeuri menajere se va construi în extravilanul municipiului Făgăraş, pe platforma chimică a fostului Combinat Nitramonia. Aşa au stabilit reprezentanţii ADI ISO Mediu Braşov ţinînd cont de Programul Naţional de Gestionare a Deşeurilor care impun construirea unui singur deăpozit regional în judeţul Braşov. Asta în condiţiile în care funcţionează deja un depozit privat la Săcele care îndeplineşte criteriile de conformitate. Pînă la realizarea depozitului regional de la Făgăraş, Primăria Făgăraş se ocupă de închiderea gropii de gunoi de pe Dealul Galaţiului, din apropierea DJ 104D. Procesul de închidere impus de autorităţile de Mediu încă din 2009, se află abia la etapa publicării anunţurilor de Mediu. Lipsa unui depozit de deşeuri menajere în zona Făgăraşului creează mari probleme operatorilor de servicii de salubritate din Ţara Făgăraşului care susţin că bugete lor anuale sînt afectate de costurile de transport şi de taxele de intrare în rampele conforme din judeţ. În realitate aceste costuri suplimentare se regăsesc în facturile de salubritate plătite de cetăţeni.
 

Tarife proporţionale cu ritmicitatea ridicării gunoiului menajer
 

     Se spune că activitatea de salubritate şi de depozitare a gunoaielor menajere este una profitabilă în orice stat. Numai în Ţara Făgăraşului, operatorii şi primarii se plîng că astfel de servicii publice produc pierderi, iar pentru a se menţine pe piaţă firmele de salubritate au nevoie, periodic, de o infuzie de capital. Pe de altă parte, abonaţii care sînt deserviţi de aceiaşi operatori nu plătesc la timp facturile, lista restanţierilor crescînd de la lună la lună. SC Salco Serv SA este singurul operator autorizat din Ţara Făgăraşului, dar deserveşte mai puţin de jumătate din localităţi. Directorul Dragoş Bârsă spune că pe lîngă serviciile prestate în municipiu mai are contracte cu următoarele comune: Beclean, Hârseni, Părău, Sâmbăta de Sus şi Mândra, iar în curs de perfectare a unor contracte de concesionare cu Şercaia şi Voila. Pentru fiecare localitate tarifele practicate de Salco sînt diferite. Pentru abonaţii din Făgăraş se percepe 8,5 lei/lună pentru persoanele fizice şi 100 lei/mc la agenţii economici. Aceste tarife au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018 prin decizia CL Făgăraş emisă în luna noiembrie 2017, pînă atunci practicîndu-se 7,5 lei lunar persoanele fizice şi 80 lei firmele. Conducerea societăţii justifică majorarea tarifelor prin creşterea preţului la combustibil, creşterea salariilor, dar şi a cheltuielilor legate de transportul deşeurilor menajaere la Săcele. Abonaţii din comuna Beclean plătesc 2,5 lei/persoană, la Hârseni 3,75 lei/persoană, la Părău, Mândra şi Sâmbăta de Sus cîte 6 lei/persoană. Directorul Dragoş Bârsă spune că există aceste diferenţe de preţ întrucît şi cheltuielile sînt diferite, la nivelul comunelor gunoiul se ridică săptămînal sau la două săptămîni, iar în municipiu zilnic.
 

Vor servicii de salubritate, dar fentează plăţile
 

     SC Salco Serv SA are de încasat de la abonaţi restanţe în valoare de un milion lei. Şi asta pentru că mulţi dintre făgărăşeni au fost obişnuiţi să beneficieze de servicii fără să plătească. Astfel lista datornicilor s-a îngroşat an de an. ,,Persoanele care nu îşi achită serviciile de salubritate vor fi identificate mult mai uşor, iar societatea va trimite notificări de plată. În cazul în care nu-şi achită facturile restante vor fi redirecţionaţi către Primăria Municipiului Făgăraş, unde vor plăti o taxă specială plus penalităţi" a spus directorul societăţii, Dragoş Bîrsă. O altă problemă identificată de Salco se referă la înregistrarea numărului real de abonaţi. ,,Dacă am analiza listele cu abonaţi, am constata că de cîţiva ani, la Făgăraş nu s-a mai născut niciun copil, ceea ce nu este real. De regulă abonaţii se prezintă la sediul societăţii cu cerere de retragere după decesul unei persoane, dar nu vin să anunţe persoane noi. În prezent firma de salubritate verifică dacă numărul de persoane declarat la contracte este real. Toţi cei care beneficiază de acest serviciu trebuie să plătească” a mai spus Bârsă. În acest sens a fost achiziţionat un sistem informatic modern care va eficientiza şi identifica abonaţii reali şi pe rău platnici.
 

Peste 100.000 euro/an, taxa de rampă
 

     Lunar, Salco transportă la depozitele conforme o medie de 600 tone lunar. ,,Activitatea noastră era profitabilă dacă depozitam deşeurile la Făgăraş şi nu eram nevoiţi să le transportăm la Săcele unde suportăm odată combustibilul, dar plătim şi o taxă de intrare în rampă de 17 euro/tonă. Un simplu calcul arată că plătim lunar taxa de rampă de 10.200 euro , iar într-un an 122.400 euro” a spus Bârsă.
 

Doar utilaje second hand
 

     Aşa cum arată bugetul pe anul 2018, investiţiile par să ocupe un punct important pentru Salco Serv. Conducerea societăţii şi-a propus pentru acest an să achiziţioneze utilaje specifice prestării de servicii de salubritate. ,,Vom cupăra două containere cu capacitatea de 33 mc fiecare pentru a putea transporta deşeurile colectate la depozitele de la Săcele şi Hoghiz. Am găsit şi comandat aceste containere cu 3250 euro. Am achiziţionat deja o remorcă pentru transport deşeuri cu 5000 euro. Este second hand pentru că nu ne permite bugetul să cumpărăm una nouă care costă 20.000 euro. Vom cumpăra şi un încărcător frontal, tot second hand, cu 100.000 lei. Vom achiziţiona o maşină pentru transport containere, preţurile practicate pe piaţă fiind de 30.000 euro. Aceste achiziţii le vom face din fondurile provenite din majorarea de capital realizată anul trecut, respectiv 265.000 de lei” a explicat directorul Dragoş Bârsă. La Slaco Serv au fost achiziţionate, de ani de zile, doar utilaje second hand care mai aveau un număr limitat de ore de funcţionare fără să necesite reparaţii. Numai în perioada 2014-2016 s-au bifat achiziţii în valoare de 386.094 lei, însemnînd la nivelul anului 2014 utilaje vechi în valoare de 180.711 lei, în 2015 alte dotări de 33.849 lei, iar în 2016 suma ajungînd la 152.571 lei. În iulie 2017, Salco a cumpărat un utilaj pentru selectarea deşeurilor (ciur) cu 100.000 euro, despre care directorul Bârsă spune că reduce, prin selectare, substanţial cantitatea de deşeuri ce se transport la depozitul de la Săcele.

Jumătate din buget se duce pe salarii
 

     Bugetul anual al societăţii se învîrte între valorile 4.000.000 lei şi 5.500.000 lei. Anul trecut, Salco a primit o subvenţie în valoare de 200.000 de lei de la buget pentru suplimentarea contractului de măturat stradal şi deszăpezire nr. 12057/2011. Cu toate acestea, societatea are o dotare nesatisfăcătoare şi foloseşte utilaje vechi, iar investiţiile rămîn mereu doar pe hîrtie. Şi primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, era de părere că Salco Serv SA duce o mare lipsă de investiţii în dotare, iar ceea ce a reuşit să achiziţioneze în anii trecuţi au fost doar utilaje vechi. Directorul Dragoş Bârsă îşi doreşte un buget care să-i permită să investească în utilaje noi, dar explică, la fel ca şi fosta conducere, că bugetul permite doar maşini second hand. Chiar şi aşa, Salco a înregistrat profit în ultimii ani, doar în 2017 acesta a fost foarte mic. În 2016, profitul societăţii a fost de 168.263 lei, din care dividentele cuvenite acţionarului, CL Făgăraş, s-au cifrat la 84.132 lei, dar suma n-a ajuns în buetul local. În prezent societatea are 100 de angajaţi, iar salariile consumă 50% din buget. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 118 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4619934

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare