Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Obligaţi să aibă reţea de canalizare în comune
Obligaţi să aibă reţea de canalizare în comune Email
Luni, 26 Martie 2018 18:18

     Pînă în 2020 toate localităţile sînt obligate să aibă apă curentă şi canalizare, aşa cum impun normele UE. Primarii de comune sînt cei care trebuie să realizeze astfel de investiţii întrucît majoritatea localităţilor administrate de ei nu au astfel de utilităţi. Ţara Făgăraşului nu face rabat de la imaginea generală a comunelor din România, localnicii folosind şi astăzi toaletele din curte. Se pot număra pe degetele de la o mînă comunele făgărăşene în care localnicii beneficiază de toate utilităţile, dar şi mai puţine cele care au deja semnate contracte de finanţare pentru invetiţiile de acest gen. Sînt aleşi locali care au vechime şi de 5 mandate, dar care au bifat astfel de investiţii doar pe hîrtie.
 

Canalizare în unele sate ale comunei Viştea
 

     Comuna Vştea are priectele pe hîrtie, dar a început şi lucrările de execuţie. În satele Viştea de Sus şi Viştea de Jos investiţia privind reţeaua de canalizare a fost începută în 2015 şi a fost realizată în proporţie de 80%. ,,Fondurile provin din Fondul de Mediu şi sînt de 1,5 milioane de euro. Vom amplasa staţia de epurare la Olteţ, în colonie, şi va deservi ambele sate. Pentru satul Rucăr, proiectul reţelei de canalizare a fost aprobat pe PNDL II şi luna trecută am semnat contractul de finanţare cu Mnisterul Dezvoltării. Avem toate aprobările necesare şi urmează să organizăm licitaţia. Pentru procedura de achiziţie care este foarte greoaie sşi stufoasă, am contractat o firmă. Ne dorim să desemnăm firma de construcţie cît mai repede pentru a demara lucrările. Trebuie să spun însă că o licitaţie la un alt proiect de anvergură al comunei a durat un an” a explicat Florin Ioani, primarul comunei Viştea. Valoarea investiţiei de la Rucăr este de un milion de euro, iar staţia de epurare va fi amplasată la marginea satului, spre Viştea. ,,Am alocat prntru demararea investiţiei de la Rucăr suma de 500.000 de lei din bugetul local” a mai spus primarl Ioani. Străzile din satul Rucăr fac obiectul unui proiect în valoare de un milion de euro aprobat pe AFIR în cursul anului 2015. Aşa susţine edilul de la Viştea explicînd că vor fi asfaltaţi 2,5 km de drum. Şi satul Olteţ se află pe lista investiţiilor comunei în ceea ce priveşte canalizarea. ,,Avem proiect pentru reţeaua de canalizare de la Olteţ, dar finanţarea vrem să o aducem tot prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Pînă în prezent nu am semnat un contract în acest sens” a mai spus primarul. 

 

Buldoexcavatoare pentru comune
 

     Dar un contract semnat şi în curs de licitaţie prevede achiziţia unui buldoexcavator. Toate primăriile făgărăşene se laudă cu un astfel de proiect prin care se vor dota cu buldoexcavatoare. La Viştea, este vorba despre o achiziţie de 60.000 euro, bani obţinuţi din fonduri europene, AFIR. Un proiect similar are şi Primăria Lisa. ,,Vom achiziţiona un buldoexcavator, 40.000 euro fonduri europene şi 20.000 euro de la bugetul local. Este un utilaj util comunei” a explicat Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa. Aceste proiecte au fost obţinute prin intermediul unui GAL local. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 117 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4619935

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare