Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Colecţia Szocs a intrat în patrimoniul Muzeului
Colecţia Szocs a intrat în patrimoniul Muzeului Email
Luni, 26 Martie 2018 18:52

O donaţie valoroasă pentru Muzeul ,,Valer Literat” provenită de la un colecţionar făgărăşean 1,1 milioane lei este bugetul muzeului pentru achiziţii

    O bună parte din colecţia familiei Szocs a intrat în patrimoniul Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“, printr-un act de donaţie făcut de către Szocs Fulop Carol, restaurator şi colecţionar de artă. Anunţul a fost făcut oficial vineri, 23 martie a.c. , de către conducerea Muzeului printr-o conferinţă de presă care a avut loc în Sala Tronului din incinta Cetăţii Făgăraşului. ,,Este o donaţie făcută din patrimoniul familiei mele, tata a fost, ca şi mine, colecţionar de artă. Consider, că prin această donaţie, am făcut un act de normalitate prin faptul că multe piese au fost găsite în condiţii foarte precare, supuse distrugerii prin lipsa de cunoaştere a proprietarilor. De exemplu, o femeie de la ţară care avea o icoană foarte preţioasă, dacă îi ştergea sticla în mod repetat cu un ştergar, o zgîria. Eu am cumpărat piesele stopînd distrugerea, pentru că altfel acestea ajungeau în mod cert la gunoi. În timp s-au adunat multe piese. Rolul unui colecţionar de artă este să salveze piesele, dar nu să le adune într-un seif, pentru că atunci nu se mai poate numi colecţionar. Sînt valorile poporului nostru şi trebuie arătate. Cînd practici acest lucru, atunci faci ceea ce ţi-e sortit. Colecţionarul adevărat are menirea să salveze, să prezerve şi să dea înapoi aceste lucruri. Am achiziţionat piese în timp, începînd de la arta populară care înseamnă mobilier, faianţă, ceramică, artă decorativă, sticlărie, mobilier pictat, ţesături, port popular, icoane pe sticlă, colecţii de cositor etc.

 Este destul de rar ca astăzi să se întîmple asemenea lucruri, pentru că arta, cultura şi învăţămîntul au devenit în ziua de azi cenuşărese. Primarul Făgăraşului şi conducerea Muzeului au făcut un act de profesionalism. ”De la lume adunate şi tot pre lume date” este un vechi proverb. Era foarte simplu să le vînd, dar era contrar crezului meu. De primit, ar fi primit toată lumea doar de dragul de a primi, dar nu să şi gîndească şi să le expună pe criterii ştiinţifice. Am văzut într-un muzeu un ceas rarisim şi i-am întrebat pe cei de acolo de ce stă aruncat într-un colţ. M-a şocat faptul că mi s-a răspuns că este un ceas vechi. Am avut nenumărate oferte, gîndiţi-vă la sume mari cu cîte şase zerouri. Altul şi-ar fi tăiat o mînă ca să primească şi 10% din cît mi s-a oferit mie. Gîndiţi-vă la faptul că este un ministru austriac care merge cu bicicleta. Sînt asaltat în continuare de telefoane şi pentru mine acest lucru este o povară. Vreau doar să fiu lăsat în pace şi să am grijă de această colecţie doar ca şi custode, într-un cadru ştiinţific. Specialitatea mea ca restaurator este mobilierul antic. Posed o maşină simplă, o Dacie Logan, şi nu îmi trebuie decît strictul necesar. Pentru mine, aceste lucruri se numesc normalitate. Începînd de la şapte ani, mă duceam cu trenul la Sibiu pentru a învăţa de la un colecţionar celebru. Am deprins încă de tînăr cîte ceva de la fiecare colecţionar în parte. În anii 80 am lucrat ca electrician dar, în paralel, prestam şi munca de restaurator. Începînd cu anii 90 am început să mă ocup doar de restaurarea mobilierului antic, care se face doar prin metode manuale de patru sute de ani. Am avut zile în care dormeam în maşină, dar a meritat. Cum pot eu să mă apuc să vînd o piesă valoroasă, să o dau pe o sumă?“ a spus Carol Szocs.

 

Donaţie valoroasă
 

     ,,Va urma şi o altă donaţie din partea familiei Szocs. Carol Szocs a fost restaurator al Muzeului Ţării Făgăraşului în perioada 1997-2008 şi, începînd cu luna aprilie, va reveni la noi ca şi custode al colecţiei. Din colecţie fac parte 168 de piese ce conţin elemente de sticlărie, glăjerie, icoane pe sticlă, ţesături decorative de port popular săsesc şi urban din sec. XVIII-XIX-XX. Toate acestea se află deja în expunerea circuitului expoziţional de la etajul I al Muzeului. Este o colecţie constituită în timp, iar marele merit al colecţionarului a fost salvarea pieselor. În perioada 2008-2018, el a mai îndeplinit şi funcţia de restaurator al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. În patrimoniul Muzeului a intrat o donaţie foarte valoroasă, o colecţie constituită pe bază ştiinţifică. Este un aport important pentru renumele Făgăraşului şi al Cetăţii. O parte din aceste piese au mai fost prezentate în cadrul unor expoziţii la nivel naţional. Colecţia de icoane o vom valorifica într-un catalog special, în luna septembrie. Carol Szocs este un bun restaurator, nu doar de mobilier, ci şi de ceramică. Odată cu această colecţie am cîştigat şi un restaurator de valoare. Nu este uşor să iei la picior satele Transilvaniei în căutarea salvării valorilor. De-a lungul vremii, noi am mai organizat expoziţii care au conţinut piese din patrimoniul mai multor colecţionari făgărăşeni. Şeful NATO, venit în vizită la Făgăraş, care este un mare colecţionar de icoane pe sticlă, a ţinut să vadă această colecţie“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“. Din partea Primăriei a fost alocată suma de un milion o sută de lei, bani de la buget, pentru Muzeul Ţării Făgăraşului. Vizitatorii pot admira din colecţia donată de familia Szocs obiecte de o rară frumuseţe, sticlărie şi glăjărie de la Porumbacu, Râşnov din sec. XVIII-XIX şi icoane pe sticlă din ateliere transilvănene anonime sau lucrate de pictori celebri precum Matei Ţîmforea şi Nicolae Caţavei.
(Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 258 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4600772

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare