Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Pas la primul proiect al asociaţiei Primăriei Făgăraş
Pas la primul proiect al asociaţiei Primăriei Făgăraş Email
Luni, 23 Aprilie 2018 17:31

 

Activitatea asociaţiei ,,Gal pentru regenerare urbană a municipiului Făgăraş” a început cu stîngul  Un proiect de 5 milioane de euro a fost respins Blocul nr. 6 din cartierul Combinat rămîne tot un focar de infecţie Blocurile ,,Italiene” şi ,,Manotanţa” nu vor fi reabilitate curînd

     Clădirile care nu fac cinste municipiului Făgăraş sînt amplasate în trei zone ale municipiului. Blocurile din cartierul 13 Decembrie, cunoscute ca ,,Italiene” se află într-o stare avansată de degradare. Aici locuiesc familii de rromi care însă nu par deranjate de condiţiile şi aspectul exterior al imobilelor.

 Fiecare, după posibilităţi, şi-a amenajat doar garsoniera sau apartamentul în interior, în rest totul este lăsat la voia întîmplării. Clădirea ,,Manotanţa” n-a mai fost reabilitată de mulţi ani, iar aspectul şi condiţiile locatarilor de aici sînt neconforme. Cel mai degradat imobil este însă blocul 6 din cartierul Combinat. Arată ca în evul mediu, fără apă, fără canalizare, înconjurat de mizerie. Un adevărat focar de infecţie. Şi aici locuiesc familii de rromi cu mulţi copii. Un proiect menit să schimbe faţa Blocului nr. 6 din cartierul Combinat, a blocurilor din cartierul 13 Decembrie denumite ,,Italiene” şi a clădirii ,,Manotanţa” n-a trecut de comisiile de evaluare şi aprobare pentru finanţare din fonduri europene. A fost vorba despre investiţii în valoare de 5 milioane de euro care transformau aceste imobile aşa cum impun normele europene. Numai că documentaţiile întocmite de echipa de la Compartimentul Implementare Proiecte de Finanţare din cadrul Primăriei Făgăraş n-au îndeplinit criteriile stabilite de autoritatea de finanţare. Aşa cum spune Elena Nemeş, şefa compartimentului, proiectul va fi completat şi se va depune din nou într-o etapă viitoare.
 

Tot defavorizate
 

     Conform proiectului neaprobat, blocul 6 din cartierul Combinat, locuit în prezent de familii de rromi, se reabilita în întregime. În cazul blocurilor din cartierul 13 Decembrie şi a clădirii ,,Manotanţa” erau consolidate şi reabilitate. Erau cuprinse în proiect construirea a 150 de locuinţe sociale. Lista punctelor tari din proiect era completată cu înfiinţarea a 960 de locuri de muncă. ,,S-a muncit mult la acest proiect, s-au făcut peste 600 de pagini de documentaţii, dar din păcate a fost respins. Dintre criteriile la care n-am fost punctaţi pot enumera numărul de locuri de muncă pe care ne-am asumat să le înfiinţăm. Noi am propus 960 locuri de muncă şi trebuia să avem 1300. De asemenea, am fost depunctaţi la partea de reabilitare clădiri unde trebuia să avem doar chiriaşi, iar în acele blocuri avem şi proprietari. Proiectul era de 5 milioane de euro şi a fost depus pe asociaţia ,,Gal pentru regenerare urbană a municipiului Făgăraş”. În cazul altor proiecte s-a mai trecut cu vederea, dar la Făgăraş au fost stricţi” a spus Elena Nemeş.

 

 

 

 

Primul proiect al Galului, respins
 

     Asociaţia ,,Gal pentru regenerare urbană a municipiului Făgăraş” s-a înfiinţat în octombrie 2017 şi a fost înregistrată în Registrul Asociaţilor de la Judecătoria Făgăraş prin Dosarul nr. 4180/226/9.10.2017, la dresa UAT Făgăraş, Republicii nr. 3. Scopul declarat al asociaţiei se referă la creşterea calităţii vieţii în teritoriul Galului. S-a vorbit pentru prima ată de această asociaţie atunci cînd Compartimentul Implementare Proiecte de Finanţare din cadrul Primăriei Făgăraş a cerut Legislativului să aprobe înfiinţarea unui Gal care să se ocupe de implementarea strategiei de dezvoltare locală pentru zonele defavorizate ale municipiului. ,,Asociaţia are ca scop sprijinirea zonelor marginalizate urbane, cele afectate de sărăcie şi excluziune socială de la nivelul oraşului astfel încît comunităţile din aceste zone să poată beneficia de soluţii integrate şi personalizate care să le permită depăşirea situaţiei de vulnabilitate” a explicat în faţa CL Făgăraş Elena Nemeş, mandatată atunci să reprezinte această asociaţie. Membrii fondatori ai asociaţiei erau: Municipiul Făgăraş reprezentat de Elena Nemeş, Serviciul Public de Asistenţă Socială reprezentat de Bogdan Taflan, Asociaţia de Dezvoltare Integrată a Făgăraşului reprezentată de Lavinia Gheorghe, consilier al primarului, Spitalul Municipal Făgăraş reprezentat de Persida Ţâmboiu, Poliţia Locală Făgăraş reprezentată de Ioan Binig. Patrimoniul iniţial al asociaţiei în valoare de 1450 lei era format din aportul fiecărui membru: Municipiul Făgăraş- 290 lei, SPAS- 290 lei, Spitalul- 290 lei, Poliţia Locală-290 lei, Asociaţia -290 lei. Consiliul director cu mandate de 5 ani era format din: preşedinte- Elena Nemeş, Bogdan Taflan-vicepreşedinte, Ioan Binig-membru. Primăria Făgăraş a repartizat acestui Gal un spaţiu de 20 mp în centrul urbei, strada Republicii nr. 3.(L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 80 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4537081

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare