Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Abandon şcolar
Abandon şcolar Email
Luni, 23 Aprilie 2018 19:23

     Termenul abandon şcolar semnalează una din crizele care afectează sistemul de învăţămînt din România acestor ani. Se referă la părăsirea timpurie a şcolii, înainte de absolvirea parcursului general-obligatoriu. Se estimează că în jur de 20% din cei care încep învăţămîntul primar, nu ajung să parcurgă cei 10 ani general-obligatoriu, cît stipulează legile României, situaţie care plasează ţara noastră la coada Europei. Despre cauzele şi efectele acestui fenomen se discută des, dar nesoluţionarea lui practică pune în pericol însăşi existenţa naţională. Vorbim de cifre şi situaţii statistice vizibile, însă dimensiunea lui reală este mai extinsă şi afectează calitatea instruirii multora care apar în categoria celor şcolarizaţi şi al căror nivel precar de instruire reiese din situaţia şcolară mediocră ori din procentul scăzut de promovabilitate la testările şi examenele naţionale. Putem vedea în acest declin şi o altă faţetă, mascată, a abandonului şcolar. Elevul din faţa profesorului se află fizic în sala de clasă, aşezat liniştit sau mai agitat într-o bancă, dar cu mintea în altă parte decît la lecţia în curs de desfăşurare. El, sinţindu-se nevăzut, butonează şi se uită cu nesaţ la imaginile şi mesajele de pe telefonul mobil, cu care se grozăveşte ca şi cum acesta înlocuieşte total îndatoririle şcolăreşti zilnice. 

Drogul utilizării excesive a internetului a pătruns patologic în mintea fragedă a copiilor, încît aceştia sînt în stare să mintă, să simuleze boala, să fie violenţi, numai să nu fie deranjaţi de la jocurile video de pe telefon, tabletă ori calculator. Acaparaţi, nu-i mai interesează aspectele nefaste asupra organismului, nici faptul că-i distrag de la preocuparea principală, învăţătura, atît acasă cît şi în timpul cursurilor şcolare. Medicina semnalează că maladiile actuale ale copilăriei precum: deformările coloanei vertebrale, boala degetelor albe, afectarea vederii, afectarea vorbirii, bolile cardiovasculare şi, ceea ce este mai grav, instalarea bolilor psihice: insensibilitatea, fragilitatea, autismul, violenţa provin de la folosirea excesivă a surselor, care îl plasează pe copil în lumea virtuaă, ruptă de sine şi de mediul din jur. Ministerul Educaţiei a scos de curînd un nou regulament şcolar care, printre alte prevederi bune, interzice utilizarea telefonului mobil în timpul orelor de instruire. Slujitorii şcolii subscriu la idée şi ei înşişi au simţit efectele nocive ale acestui factor perturbator. Ca dascăl în exerciţiu, constat că măsura a rămas pe la jumătatea drumului. Mai e cale lungă pînă la eradicarea acestui obicei nesănător. Părinţii elevilor sînt chemaţi a fi mai prevăzători în finanţarea unui capriciu ce depăşeşte limitele. Altfel abandonăm învăţătura, deşi figurăm că ne aflăm la şcoală! (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 110 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4537099

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare