Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri din sport Manifestări de Ziua Eroilor
Manifestări de Ziua Eroilor Email
Luni, 21 Mai 2018 17:17

 

     De praznicul ,,Înălţarea Domnului” sau Ispas se comemorează eroii neamului românesc. S-a stabilit prin lege ca primăriile locale şi Biserica să organizeze ceremoniii religioase şi militare la monumentele edificate în memoria eroilor ţării. S-au organizat astfel de manifestări în toate localităţile din Ţara Făgăraşului la care au participat preoţi, oficiali locali, veterani de război, elevi, dascăli şi localnici. 

 


     În faţa monumentelor de la Beclean, Victoria, Sâmbăta de Sus, Viştea de Jos, Luţa, Calbor, Boholţ, Drăguş, Ucea, Părău, Veneţia, Cincu, Recea, Hârseni, Şercaia, Mândra etc, s-au oficiat slujbe de pomenire de către preoţii parohi, după care elevii de la şcoală au recitat şi cîntat cîntece patriotice. În marea majoritate a satelor, localnicii au îmbrăcat portul popular. ,,Am depus coroane de flori la monumentele eroilor din fiecare sat al comunei. S-au oficiat slujbe religioase de pomenire de către preoţii parohi. Sătenii s-au îmbrăcat în port popular pentru a onora memoria eroilor satelor. În fiecare an de Ispas aceste ceremonii sînt nelipsite. Memoria celor căzuţi pe cîmpul de luptă în cele două răuboaie mondiale trebuie cinstită, ei au fost reperele morale şi creştine ale neamului nostru românesc” a spus primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.

Parastas la Parcela de onoare
 

     Ziua eroilor a fost marcată şi la Făgăraş, la parcela de onoare din Cimitirul Nou. Evenimentul a fost prezentat de Diana Gribincea, directorul Casei de Cultură. S-a început cu intonarea Imnului naţional, după care a avut loc slujba de pomenire a eroilor oficiată de opt preoţi La manifestare au participat directorii instituţilor de învăţămînt, reprezentanţii partidelor politice, veteranii de război, consilierii locali, localnici şi elevi. ,,În această zi de sfîntă sărbătoare îi omagiem şi îi cinstim pe acei români care şi-au dat viaţa pentru libertate, dreptate, apărare şi reîntregirea neamului românesc. Îi omagiem pe acei români pentru care credinţa şi iubirea de neam şi ţară au fost deasupra altor interese. Actele lor de eroism nu sînt doar file de istorie, ci sînt repere ale identităţii noastre naţionale. Eroii noştri sînt de fapt reperele morale şi spirituale ale neamului românesc. Nicolae Iorga spunea că neamul este etern prin cultul eroilor, iar ca neamul românesc să dăinuie, sîntem datori să ne amintim, să-i purtăm în suflet şi să-i omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai curajoşi apărători ai neamului românesc şi ai interesului naţional. Nu trebuie să uităm, că sărbătoarea de astăzi este parte integrată din Centenarul Marii Uniri” a spus primarul Gheorghe Sucaciu.

17 veterani de război în Ţara Făgăraşului
 

     ,,România a pus la dispoziţia statelor care au luptat împotriva Germaniei peste un milion de militari şi întreaga economie naţională. Armata română a luptat pentru patrie şi au pierit aproape 100 mii de ostaşi, aceştia nu au făcut niciun contract cu nimeni, ei şi-au dat jerfa pentru patria lor. Am scos în evidenţă acest lucru, ca să vă amintesc jerfa de sînge pentru patrie şi pentru neam. Acum după atîţia ani de la război, în Ţara Făgăraşului mai trăiesc 17 veterani de război, aceştia sînt eroii noştri. Sărbătoarea de astăzi nu are rol decorativ, în zona noastră am avut soldaţi care şi-a dat viaţa în primul şi în al doilea război mondial” a spus Titus Oană, col. în rezervă, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război. Și în acest an, veteranul de război, Gheorghe Prunduş de 98 de ani s-a adresat mulţimii. ,,Nu pot trece cu vederea, am imboldul sufletesc de a comunica cu dumneavoastră. Sînt milioane de eroi ai neamului românesc care şi-au vărsat sîngele pe pămîntul Bulgariei, Rusiei, Germaniei, pentru întregirea neamului românesc. Și eu am particitat pe front în Cehoslovacia unde am fost rănit şi internat patru luni” a spus Gheorghe Prunduş.

Foştii deţinuţi politici s-au adunat la Sighet
   

 

 

 

 

 

     Foştii deţinuţi politici din Ţara Făgăraşului şi-au comemorat camarazii la Muzeul memorial de la Sighet. Slujba de pomenire pentru eroii Rezistenţei Anticomuniste s-a oficiat la monumentele edificate în Cimitirul săracilor de la periferia oraşului, iar la Muzeu a fost organizat un simpozion. În fiecare an, AFDPR participă la manifestările de la Sighet, de Ispas.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 374 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4673363

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare