Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri din sport Diakonia, familia persoanelor cu dizabilităţi din Ţara Făgăraşului
Diakonia, familia persoanelor cu dizabilităţi din Ţara Făgăraşului Email
Luni, 21 Mai 2018 17:48

 

     Imaginea copiilor din orfelinatele României anului 1990 a şocat întreaga lume. Adevărate lagăre ale mizeriei şi indolenţei unde au fost închişi şi forţaţi să trăiască orfanii ţării, acei copii pe care părinţii nu i-au mai vrut. Cei care aveau obligaţia să le acorde o şansă la viaţă nu i-au deosebit de animale şi le-au aplicat tratamente inumane, greu de descris. Într-un astfel de orfelinat a ajuns în primele zile din ianuarie 1990 un cetăţean german. A poposit în curtea orfelinatului de la Costeşti, Alba, cu un tir plin cu ajutoare, impresionat fiind de imaginile prezentate de televiziunile europene despre România scăpată de dictatură. Rudiger Frodermann a fost întîmpinat aici de o atmosferă greu de imaginat. Pleca din Germania de la un centru de protecţie pentru copiii cu dizabilităţi unde îşi oferea serviciile de asistent social spre un centru cu aceeaşi titulatură din România. Deosebirea era ca de la cer la pămînt. ,,Era o clădire sub orice critică, nu era apă, curent electric, iar mizeria acoperea tot.

 Copiii erau murdari, trăiau în propriile fecale, flămînzi, mulţi, într-o cameră îngheţată. Era cumplit. Trebuia să facem ceva“, îşi aminteşte cetăţeanul german. De atunci a rămas în România să-şi dedice timpul şi priceperea copiilor din centrele speciale şi să construiască pentru ei centre noi, cu servicii ca în Germania. La aproape 30 de ani distanţă, Rudiger Frodermann se declară mulţumit de ceea ce a realizat, dar activitatea lui şi a echipei pe care a format-o continuă. Toţi colaboratorii îi apreciază dăruirea şi l-au asemănat cu ,,un părinte de suflet“. Diakonia este societatea de binefacere pe care Rudiger Frodermann a înfiinţat-o în România şi prin care oferă o familie persoanelor cu nevoi speciale. Generaţii de copii au trecut prin atelierele de lucru ale Diakoniei, unii s-au recuperat şi s-au integrat în societate, iar alţii continuă să se bucure de atenţia şi sprijinul oferite de Diakonia.
 

Costeşti, primul centru de binefacere
 

      55 de copii au primit, prin Diakonia, condiţii umane într-un centru nou amenajat la Costeşti. Era ianuarie 1990. Dar în scurt timp totul s-a ruinat din lipsa unei bune colaborări şi a lipsei de responsabilitate a personalului angajat aici. Rudiger Frodermann l-a lăsat în urmă şi a venit la Făgăraş după ce cunoscuse familiile Strîmtu şi Brătănescu. ,,În 1993 am preluat casa parohială de la Biserica evanghelică din Şercaia pe care am consolidat-o, am reparat-o şi am amenajat-o pentru a crea copiilor cu dizabilităţi condiţii de a locui şi de tratament. Medicul pediatru Ancuţa Strîmtu, un bun profesionist, ne-a făcut legătura cu Spitalul de copii de la Braşov unde, la acea dată, erau condiţii grele pentru copii. Aşa am reuşit să aducem la Şercaia copii. Apoi, am mai cumpărat o casă în Şercaia şi ne-am extins. În 1996 aveam déjŕ «satul de copii». Am început cu 15 copii după care am mai adus încă 10. Acum, la centrul de la Şercaia «Canaan» sînt 48 de adulţi, peste 18 ani. Tot în 1996 am înfiinţat societatea de binefacere Diakonia, la Făgăraş“, îşi aminteşte Rudiger Frodermann.
 

Satul ,,Canaan“  de la Şercaia
 

     La Centrul de la Şercaia, denumit Canaan, s-a instalat astfel o altă lume. O lume civilizată, condiţii ireproşabile de trai pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi şi cu grave afecţiuni locomotorii şi psihice. Mulţi dintre beneficiarii Centrului au fost aduşi de la stadiul animalic la cel uman. O mînă de angajaţi s-au pus în slujba acestor făpturi grav bolnave în condiţiile în care comunicarea cu ei era extrem de dificilă. Am vizitat acest centru în urmă cu cîtva timp. Te impresionează implicarea şi dibăcia copiilor. Unii fac tîmplărie, alţii ţes sau cos, unii calcă obiectele confecţionate de ei, alţii pilesc sau finisează obiecte. Este o activitate intensă în aceste ateliere. Aceşti copii şi tineri au reuşit să-şi domine deficienţele fizice şi psihice, să le depăşească şi să se facă utili. Claudia era declarată în urmă cu 20 de ani irecuperabilă, dar şi-a depăşit handicapul cu ajutorul specialiştilor de aici, astfel că din mîinile ei ies lucruri deosebite. L-aş menţiona şi pe Bogdan care era încîntat şi mulţumit că a învăţat litera ,,a“, dar şi că ştie să lucreze pe calculator, să prelucreze date, să descarce muzică sau să intre pe Facebook, în condiţiile în care abia vorbeşte, nu scrie şi nu citeşte. Mulţi dintre ei abia dacă percep realitatea înconjurătoare avînd doar instictele primare ale existenţei. Chiar şi cu aceştia, specialiştii centrului, uzînd de dotările excepţionale ale centrului şi de cunoştinţele dobîndite la cursurile de perfecţionare, fac tot posibilul să-i reabiliteze. O vizită la Centrul ,,Canaan“ îţi oferă altă perspectivă asupra existenţei.
 

Centrul de la Şoarş
 

     Am vizitat şi Centrul de zi pentru persoane cu dizabilităţi de la Şoarş. Funcţionează din 2015 în fosta casă parohială a bisericii evanghelice din localitate. L-am găsit acolo şi pe Rudiger Frodermann. ,,Avem 12 persoane înscrise, dar nu ajung toate în fiecare zi. Scopul acestui centru este de a ajuta persoanele cu dizabilităţi şi familile lor nevoiaşe. I-am identificat prin Aistenţa socială de la primării“, a spus cetăţeanul german. Imobilul transformat în centru a fost o ruină, dar Diakonia l-a amenajat. Nu era apă, încăperile erau deteriorate, nu erau băi. A fost o investiţie deloc simplă, dar a meritat, aşa cum spun angajatele centrului de la Şoarş. ,,Am găsit persoane cu dizabilităţi în stare gravă, cu retard grav sau cu probleme locomotorii. Sînt aduse în fiecare zi cu maşina la centru. Nu ştiau să se spele, le era teamă de apă, nu vorbeau, nu ştiau să comunice. Cel mai mic are 8 ani, iar cel mai mare elev are 18 ani. Le oferim o gustare dimineaţa, iar la prînz o masă caldă pe care o aducem de la cantina de la Şercaia. Unii merg acasă cu autobuzul şcolar, alţii cu un microbuz privat care-i transportă gratis la Seliştat. Le oferim servicii educaţionale şi medicale“, au spus angajatele de la centrul de la Şoarş. Echipa de la centrul de zi de la Şoarş este formată dintr-un asistent medical, un asistent social, doi instructori de educaţie şi un bărbat care face pază şi întreţinere. Aici sînt aduse persoane cu dizabilităţi de la Felmer, Şoarş, Grînari, Seliştat, Rodbav, Bărcut, Cobor. ,,Cînd ajung la centru, unde este cazul, îi ajutăm să se spele, duş. A fost greu să-i obişnuim, dar acum merg singuri spre baie. Apoi trecem şi lucrăm pe ateliere. Avem trei săli şi două băi, bucătărie“, au mai spus angajaţii centrului de la Şoarş. Această unitate este un adevărat cămin pentru persoanele cu dizabilităţi care, în familiile lor, erau marginalizate total, pe de-o parte din cauza sărăciei, dar şi a lipsei de educaţie. Într-un an, Remus a reuşit să privească spre persoanele străine cu care vine în contact şi chiar să le răspundă. Refuza orice contact, nu vorbea şi nu răspundea la nicun stimul. Prin exerciţii speciale şi multă răbdare, a făcut paşi mari spre colaborare. ,,În funcţie de aptitudinile pe care le găsim la ei, insistăm pe anumite activităţi. Ştiu să se bucure cînd reuşesc să descopere ceva, iar noi îi lăudăm. Unii pot să ţeasă la război, alţii identifică şi recunosc culorile, se joacă, desenează etc.“, a spus un asistent social.
 

Proiecte finanţate  de parteneri din Germania
   

 

 

 

 

 

 

 

 

     O statistică oficială scoate în evidenţă o realitate crudă. Numărul persoanelor cu dizabilităţi este foarte mare, iar majoritatea acestor persoane provin din familii dezmembrate şi sărace. Pe această stare de fapt s-a bazat şi Diakonia. Să ofere acestei categorii de persoane o familie în care să fie trataţi şi recuperaţi. Tratamentele sînt de durată, dar rezultatele sînt pe măsură. ,,Ne implicăm şi ajutăm această categorie de persoane, copii şi adulţi. Ei nu se pot ajuta singuri, au nevoie de suport material, moral şi de profesionalism. Partenerii noştri din Germania ne ajută cu tot ce este necesar, iar noi implementăm aici proiectele“, a explicat Rudiger Frodermann.
 

Centru de zi,  la Făgăraş
 

     Un proiect amplu va fi implementat la Făgăraş, pe strada I.M. Klein, nr. 22 şi va deservi persoanele cu handicap din Ţara Făgăraşului. Aici a început construcţia pentru un centru de zi, o clădire nouă cu parter şi două etaje, întinsă pe o suprafaţă de 800 mp. Şantierul s-a deschis în data de 24 aprilie 2017 şi se doreşte finalizarea investiţiei în luna octombrie din acest an. Fondurile provin de la un investitor din Germania care vrea să rămînă anonim. Se lucrează ca la carte, totul este făcut cu grijă, materialele sînt de calitate, iar reprezentanţii Diakonia urmăresc pas cu pas lucrările. ,,Intenţionăm să sprijinim în acest centru nou 30-40 persoane cu dizabilităţi, copii şi adulţi, din toată Ţara Făgăraşului. Vom amenaja ateliere de lucru, croitorie, ţesătorie, lemn, vom avea săli, băi pe fiecare palier. Va fi un centru modern. Desigur activitatea va avea nevoie şi de sprijinul primăriilor locale şi al instituţiilor publice. Diakonia este deschisă întru totul la colaborare şi la parteneriate. Scopul este comun, de a sprijini şi ajuta persoanele cu deficienţe, atît adulţi cît şi copii“, a explicat Cristina Rusu, directorul de la Diakonia.
 

Ce servicii oferă Diakonia
 

     Diakonia desfăşoară o activitate de binefacere intensă şi diversificată. Are o istorie în spate de 25 de ani pusă în slujba persoanelor cu dizabilităţi şi a celor nevoiaşe. 28 de angajaţi sînt în slujba acestor persoane.
 

- Sprijină Centrul pentru persoane cu dizabilităţi ,,Canaan“ Şercaia aflat în subordinea DGASPC Braşov
- Atelier de lucru pentru adulţii cu dizabilităţi care funcţionează la Făgăraş, str. I.M Klein, nr. 22
- Din 1996 funcţionează serviciile de sprijin la domiciliu pentru vîrstnicii din Făgăraş
- Din 2014, servicii de sprijin la domiciliu pentru copii şi adulţi. ,Îi sprijinim pentru obţinerea de documente, facem cu ei activităţi la masa de lucru, terapie educaţională“ a spus directorul Diakonia
- Din 2015 au fost extinse serviciile la domiciliu pentru vîrstnici şi în Ţara Făgăraşului. „Le ducem un fruct, o pîine, le facem masaj, le măsurăm tensiunea. Ei se bucură atunci cînd cineva le deschide uşa, asta facem noi. La Făgăraş, avem o asistentă socială pentru bătrîni care are program fix, zilnic, iar pe sate, odată pe săptămînă, avem o asistentă medicală care are un program: luni-Şoarş, Rodbav; marţi - Cincu; miercuri - Toderiţa, Rîuşor, Hîrseni; joi - Jibert, Lovnic; vineri - Boholţ. I-am identificat prin intermediul asistenţilor sociali din primării, iar pe sate, cu ajutorul parohiilor“ explică reprezentanţii Diakonia.
- 100 cazuri în Făgăraş şi Ţara Făgăraşului: bătrîni singuri şi persoane cu dizabilităţi
- Proiectul ,,Pîine pentru persoane defavorizate din Făgăraş” . ,,Prin intermediul SPAS Făgăraş am introdus aceste servicii. Beneficiarii primesc o cartelă cu care vin şi îşi ridică pîinea.

 

     Funcţionează acest proiect din 2002, iar fabrica Stern livrează între 80 şi 100 pîini/zi“, a spus Cristina Rusu.
- Centrul de zi de la Şoarş, funcţionează din 2015, şi pregăteşte beneficiarii pentru o viaţă independentă.
- „Locuinţa protejată Gabriela“ din Făgăraş destinată tinerilor cu handicap.
- Ambulatoriu pentru persoane cu dizabilităţi. ,,Sprijinim aceste persoane din localităţile Ucea de Sus, Ucea de Jos, Rucăr, Drăguş, Sîmbăta de Sus, Cincu, Cincşor, Felmer, Veneţia de Jos, Şercaia, Hîrseni, Măliniş, Mărgineni, Berivoi, Recea, Gura Văii, Lovnic“, explică directoarea societăţii.
- Bucătărie şi catering la punctul de lucru Şercaia.
- Servicii pentru alcoolicii anonimi. ,,Este o grupă de susţinere şi terapie în grup pentru persoanele care au urmat un tratament de dezalcoolizare. Avem cam 6-9 persoane care lucrează cu un psiholog şi un asistent social“, a spus Cristina Rusu, directorul societăţii.
- Atelier de reparaţii biciclete. Bicicletele sînt aduse din Germania, iar două femei şcolarizate în Germania, fac reparaţii unde este cazul. Atelierul este cu vînzare şi se află pe strada Libertăţii, Făgăraş.
- Atelier de reparaţii încălţăminte, str. Libertăţii, Făgăraş.
- Depozit second hand, en gross, cu îmbrăcăminte

Cazuri grave rezolvate la Canaan

     Alexandru a fost adus pe lume de o mămică pe cînd avea 16 ani care l-a abandonat şi n-a vrut să mai ştie nimic de el multă vreme. A ajuns la mila statului, într-un orfelinat sărac din România anilor '90. A fost declarat irecuperabil şi cu şanse extrem de mici de supravieţuire. Claudia nu mergea, era alimentată doar cu biberonul, nu accepta niciun fel de contact cu persoanele din jur, se speria la zgomote, plîngea din orice. La 6 ani cîntărea doar 7 kg avînd grave probleme de sănătate. Nici pentru Bogdan nu şi-a asumat nimeni vreo responsabilitate, avind grave probleme de sănătate. Dar atunci cînd nimeni n-a vrut nici măcar să privească spre aceste făpturi, s-a găsit totuşi locul care să-i primească şi să-i ocrotească. S-a întîmplat în august 1993. ,,Am mers la orfelinatul din Braşov şi ne-au pus în braţe, eram 10 persoane, 10 astfel de copii cu mari probleme de sănătate, iar în mînă cîte o fişă care cuprindea datele de identificare le acelor prunci declaraţi «irecuperabili». Am venit cu ei la Şercaia. Ne-am apucat să pasăm mîncarea pentru acei copii, să-i spălăm, să-i îngrijim cu ceea ce aveam. Nu ştiam nimic despre afecţiunile lor, ce vor, ce au nevoie. Aveam experienţa unor situaţii delicate pentru că am lucrat la secţia Distrofici de la Spitalul Municipal Făgăraş. Ne-am comportat precum mămicile oricăror copii“, îşi aminteşte dr. Ancuţa Strâmtu despre începuturile Centrului Canaan de la Şercaia. Centrul Canaan de la Şercaia este susţinut de fundaţia de binefacere Diakonia Făgăraş, de Grupul Agape din Germania şi de CJ Braşov. La înfiinţare exista o singură casă- Mara - în care locuiau 15 copii cu vîrste între 3 şi 7 ani, băieţi şi fete. In anul 1995 s-a dat în folosinţă a doua casă, Nazareth, în care au mai fost aduşi încă 10 copii, iar în perioada 1998-1999 s-au mai deschis casele Iaboc şi Sinai cu încă 15 copii noi.

Activităţile de recuperare /reabilitare

- terapii scurte cognitive şi/sau comportamentale
- consiliere şi terapie suportivă
- optimizare şi dezvoltare personală, autocunoaştere
- consiliere în situaţii de criză
- terapie comportamentală (programul TEACCH) pentru persoanele cu autism şi Sindrom Langdon Down
- recuperare neuromotorie – terapie prin masaj şi reflexoterapie
- recuperare psihomotorie
- formarea, dezvoltarea şi consolidarea deprinderilor de viaţă independentă, igienă personală, autoservire şi autogospodărire
- întreţinerea condiţiei fizice
 

     Activităţile de recuperare/ reabilitare se desfăşoară în spaţii special amenajate (Betesda, cabinet psihologic, săli de terapie educaţională şi ergoterapie – ateliere de ţesătorie, tîmplărie), distincte de spaţiile de locuit, cu dotări corespunzătoare. Centrul asigură beneficiarilor sprijin pentru a deveni membri activi şi responsabili ai comunităţii. Activităţile care vizează acest domeniu sînt informarea, pregătirea pentru o viaţă independentă, îndrumarea vocaţională (sprijin pentru formare, orientare şi integrare în muncă), socializarea şi petrecerea timpului liber. Persoanele sînt sprijinite şi încurajate să menţină relaţia cu familia, prietenii şi comunitatea. Centrul asigură informarea beneficiarilor, care au capacitate de înţelegere, asupra valorilor promovate în comunitate, asupra drepturilor şi obligaţiilor lor, în calitate de cetăţeni. De asemenea, îi sprijină să cunoască şi să utilizeze serviciile comunităţii şi asigură condiţii pentru desfăşurarea unor activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, în incinta centrului şi în comunitate. Aici pot fi amintite : activităţile sportive, religioase, sărbătorirea unor zile de naştere sau onomastice la care au fost invitaţi, şi au onorat invitaţia, membrii ai comunităţii locale, activităţi culturale organizate de comunitatea locală şi invecinate, tabere de vară etc. (Lucia BAKI, Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 337 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4673358

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare