Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri din sport Expoziţie la Muzeu
Expoziţie la Muzeu Email
Luni, 21 Mai 2018 18:44

     Vineri, 18 mai a.c., s-a deschis, la Muzeul Ţării Făgăraşului, vernisajul expoziţiei intitulată ,,Ordine de dans din Colecţia de istorie a Muzeului Naţional Brukenthal. ,,Cu prilejul anului centenar am organizat această expoziţie care aduce în faţa publicului vizitator cîteva piese din colecţia de dans a muzeului nostru. Sînt expuse ordine de dans ce datează din secolele XIX-XX. Această colecţie numără 234 de piese şi este structurată pe ordine de dans din gala balurilor organizate de către societăţile de ofiţeri, farmacişti şi industriaşi din Sibiu. Ordinul de bal a apărut la sfîrşitul secolului al XVIII-lea. Numele celor cărora le era acordat acest ordin se găsesc pe evantaie. Era un accesoriu de mici dimensiuni, lucrat pe carton iar în interior era imprimat numele dansului precum mazzurca sau cadrilul şi a fost adaptat în funcţie de epocă. Aşadar, dansurile sînt specifice epocii respective. Coperta principală este fabricată din argint, după care vine coperta propriu-zisă a Ordinului şi foile cu dansurile. Cea mai importantă pentru noi este piesa ordinului Balului organizat de către ,,Reuniunea Femeilor Române“ din Sibiu, datînd din anul 1901.

 Această piesă include pentru prima dată apariţia dansurilor româneşti cum ar fi ,,Hora“ şi ,,Ardeleanca“, pentru că majoritatea dansurilor erau săseşti. Carnetele din argint aveau imprimate pe ele patru perechi de dansatori“ a spus dr. Raluca Frîncu, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. ,,De ziua internaţională a muzeelor, vernisăm o expoziţie inedită şi interesantă care redă un fragment din viaţa cotidiană a Sibiului celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea. Este vorba de o istorie a dansului reflectată în ordinele de dans. Expoziţia va fi deschisă pînă la sfîrşitul lunii iulie şi, cu această ocazie, îi invităm pe toţi cei care vor să descopere dansul să o viziteze. Este nu doar o istorie, dar şi o reverie. Este o călătorie de vis care ne transpune în lumea dansului de societate“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“ din Făgăraş. Colecţia are piese inedite, precum o pereche de pantofi ce datează din secolul XIX. De asemenea, sînt expuse diferite invitaţii pentru galele de dans, de la cele mai simple, la cele mai elaborate. (Ştefan BOTORAN)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 388 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4673363

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare