Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri din sport Vorbirea românească- o aureolă a unităţii naţionale
Vorbirea românească- o aureolă a unităţii naţionale Email
Luni, 21 Mai 2018 18:50

     Dintre valorile pe care s-a întemeiat Marea Unire, limba română a fost argumentul care a validat trecutul comun, a ilustrat atunci un prezent solidar şi rămîne să certifice identitatea naţională în viitor. Tezaurul lingvistic românesc nu se regenerează însă de la sine, ci trebuie cultivat cu grija cu care orice neam îşi promovează valorile spirituale reprezentative. Din păcate, în vîltoarea evenimentelor de azi limba română trece printr-un proces alarmant de declin, cauzat, în principal, de ignoranţă şi nepăsare. Ignoranţa provine din educaţia precară şi instrucţia superficială din şcoli, iar indiferenţa derivă din dispreţul faţă de norme, valori şi modele. Ca urmare, în exprimarea orală abundă formele inculte, periferice şi suburbane, se extind vocabulele vulgare, astfel că româna cotidiană, tot mai simplificată şi rudimentară se transformă într-o limbă urîtă şi agresivă. Dramele de azi ale limbii române se agravează şi mai vizibil în aspectul ei scris, în erorile de ortografie: absenţa semnelor de punctuaţie sau folosirea lor eronată, din neştiinţă, precum virgula între subiect şi predicat, scrierea cu ,,-ii”, absenţa cratimei (liniuţă de unire). 

 Stridenţa cea mai neplăcută o generează vocabularul, prin avalanşa şi mania cuvintelor străine, în special anglicisme, acolo unde prezenţa lor nu se justifică şi româna posedă termeni echivalenţi. Este adevărat că tranziţia, europenismul, globalismul deschid poarta multor termeni noi, iar limba românî, asaltată, îi acceptă, supunîndu-i procesului de filtrare şi asimilare în timp. Pe unii îi preluăm în grafica originală: ,,mail” (nu ,,meil”), ,,mouse” (nu ,,maus”), ,,management” (nu ,,menegement”), ,,summit” (nu ,,samit”), ,,miting” (nu ,,meeting”). Limba are un bun simţ al ei, dar trebuie lăsată la voia întîmplării şi la dominaţia imitaţiei. De pildă termenul ,,locaţie”, intens utilizat după modelul american cu sensul de ,,loc”, ,,adresă”, ,,spaţiu”, cînd el înseamnă cu totul altceva, o convenţie juridică, un mod de plată, va fi probabil validat, prin frecventa nouă folosire. Pentru evitarea abuzurilor lingvistice şi a deteriorării vorbirii trebuie să intervină toţi factorii de cultură. Cum intervine şi emisiunea ,,Cool-tura” de pe TVR, dar n-am înţeles de ce nu e numită natural ,,Cultura”! Ca să ne grozăvim că tot ce facem acum nu poate fi decît, ,,cool”? (Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 348 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4673364

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare