Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Ambulanţa, tot fără medic
Ambulanţa, tot fără medic Email
Luni, 04 Iunie 2018 17:07

 

Ambulanța cu medic a ajuns de la Brașov după 3 ore, iar pacientul a decedat Alexandru Seferian de 66 de ani a fost victima sistemului medical  4 posturi de medic de la Ambulanță sînt vacante din decembrie 2017 și nici în prezent nu este organizat concurs La un pas să fie desființată linia de gardă de la Ambulanța Făgăraș asigurată cu medici de familie

     S-a promis medic la Ambulanța Făgăraș pe timpul zilei și linia de gardă sfie asigurată în continuare de medicii de familie. Au fost deciziile luate de managerul Serviciului Județean de Ambulață Brașov, David Zsigmond Levente, în fața angajaților de la substația Făgăraș 

în urmă cu mai bine de o săptămînă. Dacă linia de gardă funcționează, medicul promis pentru programul de zi n-a ajuns încă la Făgăraș. ,,Nu știm cînd va fi trimis la Făgăraș un medic pentru Ambulață” au spus angajații instituției joi, 31 mai. 

 

Ambulanța a ajuns după 3 ore, iar pacientul a decedat
 

     Nefericitul eveniment înregistrat joi, 24 mai a.c. la Spitalul Municipal Făgăraş a determinat factorii implicaţi să organizeze o şedinţă fulger în ziua următoare, începînd cu ora 10.00, la sediul Ambulanţei Făgăraş. Este vorba despre decesul făgărăşeanului Alexandru Seferian de 66 ani, care suferise un stop cardio-respirator în Piaţa Aroalimentară şi a fost transportat de urgenţă la spital. Eforturile medicilor de la Urgenţe l-au stabilizat, dar s-a cerut transferul cu Ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov pentru o intervenție de specialitate. Neexistînd medic pe Ambulanţa Făgăraş s-a aşteptat o maşină de la Braşov cu medic de urgenţă. Din păcate maşina a sosit după mai bine de 3 ore, caz în care pacientul a decedat. Situaţia a revoltat atît familia făgărăşeanului, dar şi a colectivului de la Urgenţe. Managerul Ambulanţei Braşov, David Zsigmond Levente s-a deplasat la Făgăraş pentru o şedinţă de urgenţă cu angajaţii substaţiei de la Făgăraş.
 

Ședință cu ușile închise
 

     Şedinţa s-a desfăşurat vineri, 25 mai a.c., începînd cu ora 10.00, la sediul substaţiei de la Făgăraş al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Braşov, dar cu uşile închise. Managerul David Zsigmond Levente s-a întîlnit astfel cu angajaţii Ambulanţei de la Făgăraş, dar au ţinut să fie prezenţi şi medicii de la UPU Făgăraş, respectiv Mihaela Pandrea și Mihaela Neagu, medicii de familie care efectuează gărzi la Ambulanţă în cadrul liniei de gardă. Au mai participat managerul Spitalului Municipal Făgăraş Liliana Beldescu şi Mariana Câju, preşedintele CA de la spitalul din Făgăraş, care a reprezentat şi Primăria Făgăraş. Scopul declarat al discuţiilor a fost lipsa medicilor de la Ambulanţa Făgăraş şi legalitatea prestării serviciilor medicale de către medicii de familie la linia de gardă a Ambulanţei.
 

Linie de gardă cu medici de familie
   

 

 

 

     Pentru linia de gardă de la Ambulanţa Făgăraş au fost încheiate contracte individuale cu 5 medici de familie. Este vorba despre Monica Corşatea, Comanici Adriana, Mirela Puşdercă, Daniel Ianc, Comşulea Codruţ. Programul liniei de gardă este pe timpul nopții, de la ora 22.00 la 8.00. La Substaţia Făgăraş este încadrat medicul Condrea Veaceslov, dar acesta se află în concediu medical pînă la data de 5 iulie a.c. De mai mulți ani, medicii de familie efectuează gărzi la Ambulanță, reușindu-se astfel acoperirea unei situații delicate din organigrama Ambulanței Făgăraș.

Patru posturi de medici vacante
 

     La sfîrșitul ședinței, managerul David Zsigmond Levente a stat de vorbă cu reporterii ,,Monitorul de Făgăraș”. ,,Scopul întîlnirii de astăzi a fost eficientizarea activităţii, în sensul că la Făgăraş se lucrează pe linia de gardă cu medici de familie, iar lipsa de personal îşi spune cuvîntul. Nu avem medicii pe care ar trebui să-i avem. Avem un singur medic angajat care este în concediu medical. Restul sînt cu contracte individuale pe linia de gardă. Nu se va desfiinţa linia de gardă, este un zvon, nimeni nu are în intenţie s-o desfiinţeze. Dintre medicii de gardă, trei au competrenţă pe Urgenţă, doi nu au, lucrează pe consultanţă de Urgenţă la domiciliu. Este Ordinul 870/2004, art 55, care spune că medicii care au cabinete medicale nu pot să presteze la serviciul de Ambulanţă. Momentan îmi asum răspunderea şi mergem ca pînă acum” a spus managerul. Lipsa medicilor se datorează, așa cum spune managerul, posturilor vacante. ,,Din decembrie anul trecut avem 4 posturi vacante de medici. Cam într-o lună şi jumătate le scoatem la concurs. Pe statul de funcţii toate posturile sînt la Braşov, dar vrem să modificăm statul de funcţii şi încercăm să aducem la Făgăraş un medic. A fost delegat un medic la Făgăraş, dar a fost chemată în staţia centrală fiind medic coordonator pe dispecerat” a explicat David Zsigmond Levente.

Mariana Câju: ,,Primăria va cumpăra 2 ambulanțe”
 

     ,,Era normal să participăm la discuții și noi, spitalul, pentru că a decedat un om și situația nu este simplă. Trebuie să se știe însă că Ambulanţa este în subordinea Ministerului Sănătății, nu aparține de spital. Avem însă aceeaşi situaţie şi la noi la Urgenţe, unii medici n-au competenţe pe Urgenţe, dar ne-am asumat acest lucru. Cei care nu au, vor urma cursuri de Urgenţe la Tg Mureş, îi trimitenm pe rînd la perfecţionare. S-a decis aici că se va trimite o Ambulaţă cu medic pe schimbul 1, pînă revine medicul din concediu. Asigurăm locuinţă de intervenţie medicului care vine şi infrastructura. Anul viitor vom bugeta o ambulanţă sau chiar două. Parcul auto de la Ambulaţă este foarte vechi, de 12 ani, din 2007 cînd CJ Brașov a donat 10 maşini la Ambulanţă. La nivel local trebuie să ne descurcăm” a spus Mariana Câju.

Investiții în Sănătate
 

     Primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, a confirmat afirmațiile Marianei Câju în privința achiziției de mașini pentru Ambulanță. ,,Vom aloca în bugetul pe anul viitor bani pentru a cumpăra una sau două mașini pentru Urgențe. Este bine să avem și mașinile noastre, să nu mai așteptăm să fie aduse de la Brașov și să avem evenimente nedorite. Trebuie să investim în Sănătate, așa cum am făcut pînă acum” a declarat primarul Sucaciu. Parcul auto al Ambulanței necesită o îmbunătățire, mai ales că la Făgăraș funcționează doar 3 autosanitare. ,,Avem maşini și cu 700.000 de km. Eu trebuie să mă gîndesc la tot judeţul, toţi trebuie să beneficieze de urgenţe. Cu siguranță nu mai aşteptăm 3 ore să vină ambulanţa. Noi trebuie să intervenim de urgenţă, dar cînd avem 300 de apeluri, iar noi avem resurse limitate, nu putem ajunge peste tot cu aceeaşi resursă. Vom analiza situația de față, dar există cazuri în care nu putem interveni datorită resurselor limitate” a mai spus managerul. Serviciul Județean de Ambulanță Brașov are un parc auto cu 55 de ambulanţe care deservesc tot judeţul Braşov dintre care 38 sînt pentru Urgenţe şi 16 pentru transport. La Ambulanţa Braşov sînt angajaţi 28 de medici dintre care 4 sînt rezidenţi. La nivelul judeţului Braşov operează 10 echipaje de Ambulaţă şi 5 de SMURD
 

Angajați revoltați
 

     ,,Avem zilnic pe traseu 2 sau 3 maşini de tip A şi B, iar noaptea avem disponibile 2 ambulanţe. Sîntem solicitaţi de medicii de la UPU pentru a transfera pacienţi la Braşov cu cele mai grave afecţiuni: stop-cadiorespirator, edem pulmonar, infarct, lipotimii şi multe alte cazuri solicitate prin Cod roşu. Acoperim o zonă mare, iar numărul de maşini, dar şi personalul sînt insuficiente. Trebuie să se facă ceva” au spus agajaţii de la Ambulanţa Făgăraş. Substaţia Făgăraş a Ambulanţei acoperă Făgăraş, Victoria, Rupea, localităţile din Ţara Făgăraşului, Unitatea militară de la Cincu. Medicii de familie prezenți la discuții au ținut să afle de la manager dacă le vor fi continuate contractele de prestări servicii și care va fi nivelul salariilor. Managerul a spus că vor fi plătiți la nivelul lunii ianuarie, pînă la noi decizii. (Lucia BAKI, Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 66 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4764585

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare