Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Sancţiunile UE contracarate prin vorbe
Sancţiunile UE contracarate prin vorbe Email
Luni, 04 Iunie 2018 18:27

CJ Braşov tratează problema închiderii gropilor de gunoi neconforme cu indolenţă Cele 8 depozite cu probleme se află tot în proprietatea primăriilor, deşi proiectul depus pe POIM impune beneficiarului să le preia în proprietate Masterplanul privind managementul deşeurilor din judeţul Braşov bate pasul pe loc


     Gropile de gunoi neconforme din judeţul Braşov sînt închise doar la nivel declarativ. Au trecut aproape 10 ani de cînd procedura trebuia finalizată, dar lucrurile sînt tot în fază incipentă. Braşovul se află pe lista neagră a Comisiei Europene din cauza încălcării normelor de Mediu şi poate aduce României sancţiuni drastice. Cu toate acestea Judeţul Braşov nu se află nici pe departe în poziţia de a implementa masterplanul privind managementul deşeurilor, deşi s-a făcut vorbire despre acesta de mulţi ani.

 În plus s-au cheltuit mulţi bani publici pentru documentaţii, care însă s-au acoperit de praf prin birourile CJ Braşov. Sînt 8 gropi de gunoi neconforme normelor europene la nivelul judeţului Braşov şi neînchise. La Braşov, la Săcele, la Codlea, Zărneşti, Rupea, Victoria, Rîşnov şi la Făgăraş, iar pentru închiderea fiecăruia este nevoie de cel puţin un million de euro, aşa cum susţin primarii localităţilor. Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu anunţa în recenta vizită de la Braşov că există fondurile necesare lucrărilor de închidere a acestor depozite la Administraţia Fondului de Mediu, numai că procedurile privind accesarea lor de către primării sînt greoaie şi bat pasul pe loc.

Cele mai poluante oraşe din România
 

     În paralel cu afirmaţiile autorităţilor de la Bucureşti şi Braşov neacoperite prin fapte, sînt deciziile Comisiei Europene de săptămîna trecută care trimit România, alături de alte cinci state, în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea valorilor-limită convenite în ceea ce priveşte calitatea aerului şi pentru neadoptarea măsurilor pentru reducerea perioadelor de depăşire a acestor valori. Conform unui document oficial al Ministerului Mediului, sancţiunile financiare aplicabile României vor fi recuperate de la autorităţile administraţiei publice locale implicate în cauză. Pe lista neagră se află oraşele Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

CJ Braşov nu a preluat gropile neconforme
 

     Masterplanul privind managementul deşeurilor din judeţul Braşov va beneficia, cîndva, de implementarea unui proiect depus pe POIM de către CJ Braşov în valoare de 100 milioane de euro. Proiectul se referă şi la închiderea gropilor de gunoi neconforme, iar declararea lui eligibilă presupune ca aceste obiective să se afle în proprietatea beneficiarului, respective a CJ Braşov. Forul judeţean n-a dispus nici pînă la această dată o hotărîre de consiliu judeţean prin care să preia aceste obiective, aşa cum spun primarii implicaţi în acest proiect. ,,Primăria Făgăraş a realizat procedurile necesare, am obţinut şi avizele de Mediu. Aşteptam o HCJ prin care să putem preda groapa de la Făgăraş. Încă nu există o HCJ de preluare” a declarat primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu.

Bani de la Mediu
 

     Din cauza acestor întîrzieri, România riscă procedura de infringement ceea ce presupune sancţiuni din partea UE. „Am discutat cu primarii din judeţ. Pentru a evita procedura de infrigement împotriva României, am găsit varianta ca aceste depozite de deşeuri municipale să fie închise cu ajutorul Administraţiei Fondului de Mediu. În momentul în care vor accesa fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), banii pe care noi i-am dat pentru închiderea depozitelor vor fi recuperaţi. În aceste condiţii, l-am rugat pe preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi pe membrii AGA ai Asociaţiei de Dezvoltare, care se ocupă de implementarea masterplanului privind deşeurile, să facă închiderea rampelor conform legislaţiei europene, astfel încît să nu fie nici un fel de problemă, iar noi să putem recupera banii”, a spus ministrul Mediului. Graţiela Gavrilescu a precizat că finanţarea din partea Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), pentru lucrările propriu-zise va fi de 100%, însă primăriile trebuie să facă documentaţiile pe banii propri. Procedura de finanţare pentru lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri va fi finalizată în aproximativ două săptămîni a mai precizat ministrul Mediului, care a estimat că în luna septembrie se va putea trece la finanţarea propriu-zisă. CJ Braşov a cheltuit pentru strategia privind managementul deşeurilor 4,6 milioane lei (un milion de euro). Firma desemnată prin licitaţie abia în acest an are obligaţia să actualizeze şi Master Planul de gestionare a deşeurilor, care există déjà, pe lîngă întocmirea strategiei, să întocmească studiile de fezabilitate pentru investiţiile necesare implementării măsurilor privind gestionarea deşeurilor. Lucrările efective de închidere a gropilor neconforme se preconizează, a se demara abia în prima parte a anului 2019. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 329 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766421

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare