Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Octavian Paler omagiat la Biblioteca Municipală
Octavian Paler omagiat la Biblioteca Municipală Email
Luni, 04 Iunie 2018 18:55

     Scriitorul Octavian Paler a fost omagiat joi, 31 mai a.c., începînd cu ora 11.00., la Biblioteca Municipală ,,Octavian Paler“ din Făgăraş sub egida ,,Octavian Paler- itinerar al unui destin creator“. Evenimentul a fost moderat de către profesoara Viorica Bica, coordonatorul Bibliotecii, care a adusd în cuvîntul de deschidere un omagiu marelui scriitor, publicist şi om de televiziune. Profesorul Ioan Mihali a prezentat eseul ,,Dor de Octavian Paler“, profesoara Viorica Pop a prezentat- ,,Octavian Paler sau osînda mărturisirii ca solitudine şi solidaritate“. Eleva Cristiana Moldovan a susţinut la nai mai multe momente interpretative. ,,Afect şi raţiune în opera lui Octavian Paler“ a fost prezentat de pr.prof.dr. Ciprian Bîlbă, iar profesorul Liviu Ioani a prezentat ,,Caminante, jurnal de lectură“. Scriitorul şi publicistul Onuc Nemeş a completat tabloul cu ,,Octavia Paler despre Autoportret într-o oglindă spartă”. ,,Caminante, periplu geografic“ a fost tematica propusă de prof. dr. Nicolae Postolache de la CN ,,Radu Negru“. Elevii Maria Curticăpean şi Ştefan Ramba au prezentat cntece din folclorul local, iar elevul Ioan Drăghici a recitat. Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic de teatru-lectură propus de elevii de la ,,Radu Negru“ din trupa de teatru ,,Drama 84” coordonaţi de profesorul şi dramaturgul Cornel Teulea. ,,Nu ne-a părăsit de prea mult timp şi ne este din ce în ce mai dor de el, mai ales nouă, făgărăşenilor. Companionii erau destul de guralivi în prezenţa lui şi el era singurul care tăcea, rămînea tăcut şi impenetrabil, numai că tăcerile sale erau deosebit de expresive. Îi repugna vorbăria gratuită. Toţi cei din preajmă primeam o veritabilă lecţie despre cum trebuie să vorbim şi cînd să tăcem. Copilăria era vîrsta de aur, tot ce urmează e decădere, exil. Copilul dictează, iar adultul scrie. Copilăria semnifică paradisul pierdut pentru fiecare dintre noi. Numai parvenitul îşi ascunde originea şi o înfrumuseţează, spunea Octavian Paler. Începuse să scrie o istorie a sinuciderii pe care a abandonat-o şi a dorit să o reia. Paler are rezerve în a-şi dezvălui misterele subconştientului. Drama bătrîneţii este trăită cu tot omenescul, el se simţea doar obosit“ a spus prof. Ioan Mihali. ,,După patru ani petrecuţi la catedră am înţeles că Octavian Paler este unul dintre scriitorii despre care nu se poate vorbi liber. Fac o paralelă între ,,Peregrinul transilvan“ al lui I.C. Drăguşanu şi ,,Autoportret într-o oglindă spartă“ al lui Octavian Paler. Intraţi că şi aici sînt zei, iar zeii aşteaptă cuminţi în rafturi“ este îndemnul pentru lectură al cunoscutei profesoare şi om de litere Viorica Pop. ,,A fost un şoc pentru el să ajungă de pe Valea Secii pe Calea Victoriei,

 putem spune că a intrat din preistorie în istorie. El nu-l căuta în mod frecvent pe Dumnezeu, dar îl respira. A evocat iarba verde şi înaltă dintre morminte, pline de flori sălbatice, care atrăgea albinele şi viespile. Octavian Paler vorbea pascalian. Dacă n-aş crede în Dumnezeu, multe întrebări ar rămîne fără răspuns” a spus pr. Ciprian Bîlbă. Evenimentul a devenit inedit prin prezenţa publicistului şi cunoscutului om de radio Ioan Vulcan ,,Agniţeanu“. ,,,Este cea mai frumoasă şi mai clară voce de radio pe care am auzit-o“ a spus profesorul Liviu Ioani despre Ioan Vulcan. ,,Prima condiţie ca să faci radio-difuziune nu ţi-o dă nici şcoala şi nici facultatea, eşti sau nu făcut pentru asta. Nenea Paler a fost cel mai cinstit dintre prietenii mei. Este foarte important să nu umble gura mai repede decît mintea. Vorba este mai degrabă înaintea gîndirii. Acesta a fost destinul meu. Primele clase primare le-am făcut la Rîuşor. Dacă nu s-ar fi făcut CAP-ul, eu nu mă făceam domn, nici ziarist, istoric sau tehnician minier. Rămîneam acasă şi eram cum spunea Goga: Să nu mă daţi de lîngă boi. Alţii vor să înfrîngă destinul şi ratează. Voi fi nemulţumit întotdeauna că am părăsit satul. Consider că viaţa mi-a dat mai mult decît meritam şi aşteptam. Alergăm în sens invers, iar ţara este aşa cum e. Paler ar fi trist dacă ar mai trăi, precum o mănăstire părăsită de maici. Făgăraşul este singurul oraş din ţară în care se mai întîmplă această frumuseţe: să vezi elevi în uniformele ce simbolizează instituţia la care învaţă. Ce a însemnat ,,Radu Negru“? Ce erau colegii mei care au murit în munţi?“ a spus Ioan Vulcan. Profesorul Liviu Ioani a evocat ,,Jurnalul din Mexic“ al lui Octavian Paler. ,,De cum a coborît din avion a fost surprins de fiesta mexicană şi spectacolul sclaval nemaivăzut. Întregul oraş era ieşit pe străzi şi a văzut dansatori cu panaşe viu colorate, instrumente necunoscute şi bărbaţi în puterea vîrstei ce se comportau ca nişte copii fără să se teamă de nimic. Am făcut în acest sens o legătură cu ”Săptămîna nebunilor“ a lui Eugen Barbu. Fiesta pare prezenţa unei lumi care se distrează uşor dar, în aparenţă, este un remediu pentru a fugi de singurătate, este un antidot împotriva singurătăţii ce o trăieşte omul acestui popor. ,,Caminante” se referă la ipostaza naratorului şi este preluat de la un cîntec mexican auzit la cina de dinaintea întoarcerii în ţară. Paler este meticulos, ordonat şi scrie ardeleneşte. Este un jurnal necondiţional, fără date calendaristice, iar aspectele geografice lasă locul unei aventuri a ideilor în latura istorică şi mitologică“ a spus Liviu Ioani. ,,Întreaga operă a lui Octavian Paler reprezintă un periplu geografic. Să nu uităm că marele nostru fotbalist Dembrovschi are o statuie lîngă Guadalajara, el a fost caracterizat ca fiind cel mai frumos fotbalist al Mondialului din 1970. Suportul imuabil al periplului geografic creionat de către Octavian Paler este relieful“ a spus Nicolae Postolache.
(Ştefan BOTORAN)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 269 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766391

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare