Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Copii care se joacă cu propriii copii
Copii care se joacă cu propriii copii

 

Numărul minorelor care devin mame este în creştere la Maternitatea din Făgăraş România este pe primul loc în UE la numărul de mămici minore, dar şi la avorturile minorelor La 14 ani, Ioana Langa a adus-o pe lume pe Anais Cea mai tînără mămică din Țara Făgăraşului a avut 12 ani 


     Ioana Langa avea 14 ani cînd a adus-o pe lume pe Anais Maria Ioana. În ziua de 16 ianuarie 2018, copila îşi ţinea pentru prima dată bebeluşul în braţe la Maternitatea din Făgăraş. Ioana spune acum că se bucură că are un copil sănătos, dar şi-ar fi dorit o altă viaţă dacă ar fi ascultat de părinţi. L-a cunoscut pe Ioanuţ Munteanu care avea 29 de ani şi n-au mai ţinut cont de nimic decît de propriile lor sentimente. Aşa s-au trezit părinţi cu mari responsabilităţi. Am găsit-o pe Ioana cu fetiţa ei în braţe jucîndu-se în faţa blocului. ,,O iubesc pe Anais, dar mi-aş fi dorit o altă viaţă. Acum nu mai am ce face, merg înainte. Am două clase, dar pe Anais o voi trimite la şcoală pentru că e singura ei şansă să ducă o altă viaţă decît a mea. Mama nici nu avrut să audă de Ionuţ, tatăl fetiţei, l-a dus şi la Poliţie, dar după ce am rămas însărcinată n-a mai avut ce face. Acum mă ajută să o cresc. Indemnizaţia de creştere a copilului o primesc pe numele lui Ionuţ pentru că eu sînt minoră. El mai lucrează cu ziua în cimitir. Dacă aş da timpul înapoi aş face cu totul altceva, aş merge la şcoală să am un alt viitor” a spus Ioana Langa. Sînt multe adolescente care au devenit mame fără măcar să se gîndească ce presupune acest lucru. Două minore din Olteţ au devenit mame la 14 ani ca şi Veta din Făgăraş. Iova din Beclean de 15 ani şi Denisa de 15 ani din Șercăiţa au adus pe lume copii, iar Emilia de 16 ani din Făgăraş şi Elena de 16 ani din Viştea de Jos se bucură de bebeluşii lor. Medicii de la Maternitatea din Făgăraş spun că numărul minorelor care aduc pe lume copii sau care avortează creşte alarmant de mult. ,,Nici ele, dar nici părinţii lor nu-şi dau seama la ce risc se expun născînd la o vîrstă atît de fragedă. Cele mai multe mămici minore provin din familiile de etnie rromă” explică medicii de la Maternitatea Făgăraş.
 

Asistent social: ,,Avem şi tătici minori”
 

     România nu reuşeşte să ţină sub control fenomenul mamelor minore. Cifrele centrului european de statistică scot la lumina o realitate dureroasă, ţara noastră fiind pe primul loc în Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore, dar şi la avorturi la fetele sub 18 ani. Problemele cele mai mari sînt însă în rîndul copilelor între 10 şi 15 ani, vîrste la care medicii spun că sarcinile sînt extrem de riscante, iar rata mortalităţii e foarte mare. Simona Andreiaş este de 13 ani asistent social la Maternitatea din Făgăraş. Se ocupă de cazurile sociale, de copiii abandonaţi, de copiii cu probleme şi de mămicile minore. Ea spune că numărul minorelor care nasc la Maternitatea Făgăraş este în creştere. Dacă pînă acum existau sancţiuni pentru astfel de cazuri, modificările aduse Codului penal nu mai sancţionează mămicile sub 15 ani pentru că au discernămînt. ,,Înainte sesizam Protecţia Copilului în cazul minorelor sub 16 ani şi Poliţia. De asemenea, sesizam primăriile de pe raza cărora erau mămicile minore. De-a lungul anilor am asistat o serie de mămici minore, cea mai mică vîrstă la o mămică a fost 13 ani. Majoritatea sînt de etnie rromă, dar avem şi eleve la Colegiul Vijoli. La starea civilă unde se înregistrează bebeluşii se duc însoţite de părinţi fiind minore. Avem şi cazuri în care şi tăticii sînt minori” a spus Simona Andreiaş, asistentul social.
 

Statistică îngrijorătoare la Maternitatea din Făgăraş
   

 

 

     O statistică întocmită de Spitalul Municipal Făgăraş arată un adevăr dureros pentru Țara Făgăraşului care însă nu face rabat de situaţia existentă la nivel naţional. În acest an, în perioada ianuarie- 31 martie, 19 minore au născut la Maternitatea Făgăraş, 6 dintre ele prin cezariană. În aceeaşi perioadă alte 6 minore cu vîrste de peste 15 ani au recurs la întreruperi de sarcină. ,,În luna mai 2018 am înregistrat la Maternitatea Făgăraş o naştere normală la o fetiţă de 16 ani, o naştere prin cezariană la o minoră de 14 ani, un avort la o adolescentă de 16 ani. Au fost şi 4 internări ale unor minore gravide. Un caz grav a fost al unei fetiţe de 13 ani căreia i-a fost depistată o tumoare” a explicat statisticiana Spitalului Municipal Făgăraş. În anul 2017 au fost aduşi pe lume 604 bebeluşi, iar 129 dintre ei au mamele minore. Tot anul trecut din totalul de avorturi înregistrate, 68 la număr, 14 dintre ele au fost la minore de peste 15 ani, iar două la copile mai mici de 15 ani.

Cea mai tînără mămică a avut 12 ani
 

     Cea mai tînără mămică a avut 12 ani cînd a adus pe lume un băieţel. Copila a născut, în 2012, acasă moşită de bunica ei. Fetiţa provine dintr-o familie de îngrijitori de animale, la o fermă din Sălaj, şi locuia de peste un an la bunica ei, în localitatea Buneşti. În anul 2013 au născut la Făgăraş 58 de minore. În 2015 cea mai tînără mămică a avut 13 ani şi era din Copăcel. În primele 6 luni din 2015, un număr de 40 de copile au devenit mămici din totalul de 265 de naşteri înregistrate la Făgăraş. ,,Mamele cu cei mai mulţi copii s-au înregistrat în comuna Lisa. În satul Lisa sînt două femei care au fiecare cîte 10 copii. Este vorba despre Diana P. şi Geta G. care locuiesc la marginea satului şi trăiesc din ajutor social. Copiii acestor femei sînt părinţi chiar dacă sînt minori" declarau, în 2015, medicii făgărăşeni. În anii următori tot mai multe copile au devenit mămici, cele mai multe din mediul rural.

Riscurile la care se expun minorele

     Specialistii spun că o maternitate timpurie are impact negativ asupra psihicului. Alimentaţia şi stilul de viaţă maturizează tineretul mai devreme, potrivit specialistilor. Astfel, copiii ajung să se joace cu proprii copii din lipsa de educaţie ori prin „tradiţie". În co¬munităţile de rromi este un obicei ca fetele să se mărite de mici şi să nască primul copil chiar şi la 10 ani. Fetele nu sînt suficient dezvoltate, nu sînt maturizate ca o femeie aptă pentru procreere. Atunci, în cele mai multe cazuri, se impune operaţia de cezariană. Mamele minore, împreună cu bebeluşii, au două şanse, ori să ajungă într-un centru de plasament sau să rămînă în familie dacă părinţii mamei minore depun o cerere şi declară că vor avea grijă atît de mama minoră, cît şi de noul-născut, şi se constată că nu sînt alte pericole.
     Pe de altã parte fetele care nu se reintegreazã în familie au de înfruntat nenumãrate obstacole sociale: prejudecãþi, lipsa banilor, lipsa ºansei de a învãþa ºi de a munci. Bebeluºul devine şi el o victimã colateralã. O sarcinã la o vîrstã fragedã are impact devastator asupra adolescentei care devine mamã. Copila iese din cercul ei de prieteni din perioada copilãriei ºi se trezeºte peste noapte mamã. „Este foarte dificil sã-ºi asume rolul de mamã. Nu are echilibrul afectiv pentru acest lucru. Aceste copile nu sînt pregãtite sã se simtã femei“, explicã psihologul. În lipsa unei consilieri de specialitate, riscul abandonãrii copilului de cãtre mamã creºte, la fel ºi cel al abandonului ºcolar. Cînd o fetiþã devine mamã, ceva nu funcþioneazã în casa în care a crescut ºi în care ar trebui sã fie ocrotitã, pãrinţii fiind cei care nu-i asigurã un mediu normal în care aceasta sã creascã. Tinerele care ajung sã poarte o sarcinã la vîrste fragede provin în general din familii dezorganizate, care trãiesc mai ales în mediul rural. Psihologii spun cã aceste sarcini apar pe fondul ignoranþei. Acest lucru, coroborat cu lipsa educaþiei sexuale, duce la o sarcinã nedoritã. O cauzã este şi promovarea la televizor a subiectelor în care sexul este pe primul plan.
     Medicii spun că riscul de naştere prematură la minore este foarte mare, la fel şi riscul mare de avort. ,,Studiile arată un procent mai mare de probleme comizomiale la făt cum sînt sindromul Down sau sindromul Edward care au un procent mai mare la pacientele foarte tinere”, explică un medic. Medicii de specialitate spun că şi ei sînt expuşi la riscuri mari, în cazul mămicilor minore. ,,Cele mai multe dintre ele nu sînt supravegheate în timpul sarcinii de niciun medic şi vin direct la naştere în spital. Multe dintre ele sînt anemice, caz în care există riscul decesului pe masa de naşteri” explică medicii. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
ioana   |13-06-2018 08:59:08
lipsa de civilizatie!
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 304 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766425

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare