Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale ,,Preţurile la carburanţi înseamnă hoţie”
,,Preţurile la carburanţi înseamnă hoţie” Email
Luni, 11 Iunie 2018 17:30

 

     Preţurile carburanţilor nu se mai opresc, cresc săptămînal de cîteva ori. S-a ajuns la pompă un litru de carburant, de cea mai joasă calitate, să atingă 6 lei. Proprietarii de maşini nu mai obişnuiesc să-şi facă plinul ca în urmă cu cîţiva ani, ci alimentează tot mai rar şi cantităţi tot mai mici. Făgărăşenii nu se mai înghesuie la pompă şi preferă să foloseacă, în oraş, bicicleta sau să meargă pe jos. Benzinăriile din Făgăraş îşi stabilesc preţurile de comun accord la fel ca şi momentul unei noi scumpiri.

 

 Românii s-au decis să ia poziţie faţă de majorările de preţ la carburanţi, iar în ziua de 15 iunie nu vor să mai intre în benzinării să alimentaze. Și făgărăşenii spun că vor ocoli benzinăriile în zoia d e15 iunie a.c. În România, 50% din preţul unui litru de carburant reprezintă taxele şi accizele datorate statului. Preţul petrolului, cursul de schimb, costurile de logistică sau marja companiilor petroliere constituie cealaltă jumătate, fiecare dintre aceste elemente influenţând mai mult sau mai puţin preţul de la pompă. O altă influenţă importantă o are cursul de schimb leu – dolar. Petrolul şi produsele petroliere sînt cotate în dolari, însă distribuţia în România se face în lei, după care furnizorul este plătit tot în dolari, o întârziere de 30-45 de zile, în funcţie de fluxul de producţie/achiziţie între preţul de achiziţie şi preţul de desfacere. Astfel, o depreciere a leului în faţa dolarului aduce cu sine scumpirea carburanţilor. Conform revistei Comisiei Europene din decembrie 2017, în România, preţul unui litru de benzină, fără taxe, este de 0,511 euro, în timp ce media UE este de 0,508 euro. La fel şi la motorină, unde preţul fără taxe este de 0,560 euro pe litru, iar media UE, de 0,542 euro pe litru. Preţul fără taxe al carburanţilor a crescut mai mult la noi în ţară decît media UE. Astfel, în cazul benzinei, tarifele în România sînt mai mari cu 1,1%, în timp ce media UE a scăzut cu 1%. La motorină, preţurile în România au crescut cu 5%, iar media UE, cu doar 1,1%. Dacă includem şi taxele, adică TVA (19%) şi accizele pe care şoferii le plătesc în preţul carburanţilor şi care merg la bugetul de stat, preţul final la pompă este de 1,117 euro pe litru în cazul benzinei şi 1,140 euro pe litru la motorină. Acestea sînt mai mici decît media europeană, care este de 1,363 euro pe litru la benzină şi 1,249 euro pe litru la motorină.

Constantin Caian, 48 ani, taximetrist, Făgăraş
 

,,Carburantul de la noi din ţară este cel mai scump din Europa. Pe noi, taximetriştii, ne afectează cel mai mult, o cursă care anul trecut era 7 lei, acum este 8 lei. În Făgăraş salariile sînt mici şi ne uităm la fiecare bănuţ cheltuit în plus, odată cu creşterea preţului la combustibili toate preţurile cresc şi aici mă refer la alimente şi utilităţi”
Viorel Nedelcu, 60 ani, taximetrist, Făgăraş
,,În comparaţie cu salariile carburantul este foarte scump, mulţi clienţii încearcă să negocieze preţul atunci cînd se urcă în taxi, dar noi nu putem negocia pentru că tariful este fix. Nu este ceva normal ca preţul să se modifice de la o săptămînă la alta”
Irina Moisin, 50 ani, infirmieră, Făgăraş
,,Noi sîntem în top, avem cel mai scump carburant din Europa, ne putem lăuda. Un litru de benzină a ajuns la 5,98 lei, ne arde la buzunare. Îmi amintesc că în 2010 un litru de benzină era de 4,04 lei, iar acum a ajuns aproape 6,00 lei. Reţin că în 2010 mi-am cumpărat maşina şi în fiecare săptămînă mă plimbam la Braşov sau la Sibiu. Acum nu îmi permit să mai fac astfel de plimbări pentru că benzina este foarte scumpă. Sînt foarte nemulţumită că preţul de la pompă s-a majorat nejustificat, iar calitatea lasă de dorit”
Bogdan Crovat, 54 de ani, mecanic, Făgăraş
,,Preţurile practicate la motorină şi benzină la noi în ţară sînt mult mai mari comparativ cu alte ţări. Un litru de motorină a ajuns la 6 lei, sincer vă spun, de multe ori am luat bicicleta prin oraş să mai fac economie şi mişcare. La noi nu există limită de preţ, fiecare creşte preţul cînd vrea şi cîr vrea. Asta se numeşte hoţie şi o mare măgărie. Dacă întrebi un parlamentar cît costă un litru de motorină sînt convins că nu ştie”
Sorin Mîndrean, 43 ani, taximetrist, Făgăraş
,,În ultima perioadă motorina a crescut de la 5,40 lei la 5,98 lei, este foarte mult comparativ cu veniturile din Țara Făgăraşului. Am fost plecat în Grecia şi în Germania dar preţul la motorină era de 90 de cenţi/ litru, în Grecia sîmbăta şi duminica preţul scădea. Creşterea preţului la carburant aduce un val de scumpiri la alimente şi le utilităţi. Am observat că la Braşov preţul la carburant este mai mic comparativ cu cel de la Făgăraş”

Ion Cristian Rogozea, 40 ani, şofer
 

,,În luna ianuarie 2018 un litru de motorină era 5,30 lei, joi, 7 iunie a.c., am alimentat de la OMV Făgăraş cu 5,98 lei. La noi în centrul ţării se practică cele mai mari preţuri la combustibili. În Sud şi în Vest preţurile sînt mult mai mici. Din cauza preţului la combustibili s-au majorat şi alimentele”
Un grup de şoferi de taxi
,,În luna mai 2018 s-a scumpit motorina de patru ori. În data de 7 mai a.c., la Rompetrol un litru de motorină era de 5,76 lei, în data de 12 mai a.c., la Mol preţul era de 5,86 lei, în data de 25 mai a.c., la Rompetrol preţul a fost de 6, 29, iar în 30 mai a.c., la Mol preţul pentru un litru de motorină a ajuns la 6,35 lei. Și anul trecut preţul la carburant a crescut şi din acest motiv abia am reuşit, cu insistenţe la Primărie să mărim tariful/km de la 2 lei la 2,50 lei/ km”
P.R. 62 ani, şofer, Făgăraş
,,Preţul la kilometru nu reflectă scumpirea carburantului, preţul pe kilometru este mult mai mic în raport cu preţul carburanţilor Dacă într-o zi mai luăm şi o amendă pentru locurile de parcare cu siguranţă cîteva zile sîntem pe pierderi. Poliţiştii locali parcă ne urmăresc să ne amendeze pentru locuri de parcare. Sîntem nemulţumiţi pentru că Primăria vrea să ne mute din nou staţia de taxi şi aşa ne vom pierde clienţii. În centrul Făgăraşului este vad, dar dacă ne mută în zone izolate o să ne pierdem toţi clienţii”
Maria G., 39 ani, secretară, Făgăraş
,,Sincer vă spun de multe ori îmi las maşina în parcare şi merg pe jos pentru că preţul la motorină a crescut foarte mult, starea drumurilor din Făgăraş este jalnică şi stilul de condus a unor şoferi mă sperie. Am devenit un pieton şi este foarte bine. Nu ştiu care a fost ultima scumpire, dar ştiu că mereu preţul la carburant a crescut, iar salariile sînt aşa cum sînt”
Aurica Prună, 69 ani, pensionară, Făgăraş
,,Carburanţii au suferit creşteri de preţ în ultimul timp. Preţul unui litru de benzină comparativ cu toamna anului trecut, a ajuns să fie cu un leu mai mult. Guvernanţii ar trebui să vadă această creştere şi să ia măsurile necesare. Dacă pe vremea lui Ceauşescu circulam cu restricţie şi acum circulăm tot cu restricţie pentru că nu ne permitem din cauza preţurilor la carburanţi”

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 324 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766418

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare