Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Copilărie
Copilărie Email
Luni, 11 Iunie 2018 17:56

     Deseori ne raportăm cu nostalgie la casa părintească, la vîrsta începutului vieţii noastre, copilăria, cînd poate am simţit mai mult ca în alte etape ale existenţei ocrotirea şi dragostea celor din jur. Ion Creangă, marele povestitor din Humuleşti, ne transpune în acel univers neuitat şi, acordîndu-i tot creditul, mărturisim odată cu el: ,,Aşa eram eu la vîrsta cea fericită şi aşa cred că au fost toţi copiii, de cînd îi lumea asta şi pămîntul”. Dar imaginea idilică a vîrstei copilăriei, legată de joacă, basme şi nemijlocit de şcoala care transformă jocul într-o fascinantă aventură a cunoaşterii, mi-a fost puternic zdruncinată de datele unui studiu realizat în 2017 de Organizaţia Salvaţi Copiii! ,,Pentru cel puţin 700 de milioane de copii din întreaga lume, copilăria s-a încheiat prea devreme. Principalele motive includ sănătatea precară, conflictele, violenţa extremă, căsătoriile timpurii, sarcinile timpurii ale fetelor, malnutriţia, excluderea de la educaţie şi exploatarea prin muncă”. În fruntea ţărilor în care copilăria este ocrotită în mod adecvat se numără Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda, Suedia, iar cele mai mari ameninţări la adresa copilăriei se întîlnesc în Africa Centrală şi de Vest (Mali, Angola, Niger).

 România este plasată pe locul 52, din totalul de 172 de ţări analizate. Nu sînt puţine aspectele negative care umbresc, azi, copilăria în ţara noastră. În primul rînd se situează sărăcia în care îşi duc viaţa foarte mulţi copii, 51% aflîndu-se atît în risc de sărăcie, cît şi de excluziune socială. Apoi, unii dintre copii, fie nu au mers niciodată la şcoală, fie au abandonat studiile înainte de a le finaliza, 27% dintre copiii de vîrstă şcolară nu merg semnificativ la cursuri. Ne mai putem gîndi la căsătoriile timpurii, care încă mai au loc în comunităţile etnice rome tradiţionale. O situaţie alarmantă este şi aceea a adolescentelor care au devenit mame. România înregistrează cel mai mare număr de naşteri cu mame adolescente din Uniunea Europeană. Tot cu efect negativ se enumeră orientarea prematură spre munca fizică a adolescenţilor din mediul rural, cu precădere, în detrimentul frecventării şcolii. Vedem astfel că în detaliu, copilăria este foarte diversă, deşi am dori să nu contrazicem şirul de afirmaţii: ,,mama este bună, bătrînul este înţelept, iar copilăria este fericită”. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 140 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4764583

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare