Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Prima echipă de handbal înfiinţată la Victoria
Prima echipă de handbal înfiinţată la Victoria Email
Luni, 18 Iunie 2018 18:25

 

În 1968 echipa de handbal de la Victoria a cîştigat tilul naţional Două handbaliste din Victoria au jucat în lotul naţional

     Handbalul este un sport cu tradiţie la Victoria. Prima echipă de handbal a fost înfinţată în 1957.

 Profesorul de educaţie fizică, Marian Nicolae, a fost cel care a pus bazele echipei de handbal, imediat după ce a fost repartizat la Școala Medie Mixtă din Victoria. La vremea respectivă în cadrul şcolii mai funcţionau şi alte ramuri sportive cum ar fi: atletism, fotbal şi volei. După doi ani de muncă, echipa de handbal din Victoria a obţinut rezultate bune la faza regională, zonală şi apoi la faza naţională. Două handbaliste de la Victoria au ajuns să joace în lotul naţional, iar alte cîteva au urmat Facultatea de educaţie fizică fiind pasionate de handbal.

Două handbaliste au ajuns în echipa naţională

   

 

 

     ,,Am ajuns la Victoria în 1956, cînd am fost repartizat ca profesor de educaţie fizică la acest liceu. Am ales să fac handbal pentru că la Liceul ,,Radu Negru„ am practicat acest sport. În primii ani, la Victoria, am organizat întreceri între clase pentru a angrena cîţi mai mulţi elevi să practice acest sport, astfel am reuşit să fac o selecţie. În urma acestei selecţii am făcut o echipă de handbal fete şi una de băieţi. În perioada 1958 – 1959 cu echipa de fete am participat la 10 campionate şcolare la faza zonală şi cea regională unde am obţinut rezultate bune. Am lucrat intens cu ambele echipe de handbal, dar felele aveau rezultate bune. Am muncit foarte mult în afara orelor de curs pentru a obţine aceste rezultate. La vremea respectivă elevii nu aveau alte alternative şi făceau sport. Cea mai mare satisfacţie am avut-o în anul 1968 cînd am cîştigat titlul naţional la junioare. Imediat după acest titlu două fete au fost preluate în echipa naţională a Romaniei. Este vorba despre Petruţa Boicoianu şi Laura Lupşor. Alte nouă fete care au cîştigat titlul au plecat să joace handbal în divizia A. La Timişara au plecat 4 fete, 2 la Cluj şi 3 la Iaşi. Patru handbaliste din această serie au urmat Facultatea de educaţie fizică. Singura condiţie pe care o impuneam fetelor se referea la rezultatele şcolare care să fie bune. Dacă aveau note bune veneau la antrenamente, iar dacă obţineau note mici nu le mai primeam la antrenamente pînă cînd nu-şi îndreptau media. Fetele care au cîştigat titlul naţional erau foarte unite şi vroiau să facă acest sport. La unele ore dascălii persecutau elevele pentru că făceau handbal. Eram tînăr şi încăpăţînat, vroiam să obţinem cele mai bune rezultate şi aşa am ajuns la performanţă. Pe lîngă orele de sport făceam cinci antrenamente pe săptămînă, dimineaţa înainte de orele de curs şi după ore. Dacă nu aveam acest program, nu aveam rezultate. Am avut meciuri cu licee sportive şi am făcut faţă. Handbalistele au muncit să ajungă campioane. Portarul echipei era Maricica Moroşanu, foarte talentată , iar rolul de conducător de joc, îl avea Pişcu Georgeta Șandru(căsătorită). Era extrem de ambiţioasă, foarte intuitivă, vedea totul în teren. În 1974 am plecat la Făgăraş, iar după cîţiva ani echipa s-a desfiinţat” a spus profesorul de sport, Marian Nicolae

Prima echipă de handbal
 

     Profesorul Nicolae Marian a format o echipă de handbal organizînd selecţii între elevi. Antrenamentele se făceau în curtea şcolii, pe teren de zgură de două, trei ori pe săptămînă în afara orelor de sport. Prima echipă care a reprezentat liceul în perioada 1958 – 1963 a fost formată din: Boicoianu Petruţa, Doina Șofaru, Doina Ștrăjuţ, Cornelia Gheorghe, Monica Rădulescu, Eleonora Jurcovan, Doina Gheorghe, Valerica Nicodim, Cecilia Trifanof, Emilia Moroşanu, Rodica Țăruş, Margareta Monea, Șerban Pia, Viorica Botea şi Lucia Ștefănescu. Echipa s-a remarcat la faza raională care a avut loc la Făgăraş unde a obţinut locul I. Apoi a jucat la faza regională, la Braşov, unde s-a clasat pe locul VII.
 

Echipa din Victoria, campioană naţională
 

     În perioada 1964 – 1968 echipa de handbal era formată din: Maricica Moroşanu, Ana Mureşan, Luciana Manciu, Viorica Manciu, Mihaela Craighero, Doina Clonţea, Georgeta Pişcu, Adriana Corban, Doina Stoica, Lucia Lupşor, Aurelia Bogdan. În anul 1968 handbalistele de la Victoria au fost campioane naţionale. ,,Nu pot uita perioada respectivă. În perioada 1 – 5 mai 1968 am plecat la Tg- Jiu unde am obţinut locul I, eram campioane. Îmi aduc aminte că cei din conducerea Combinatului Chimic Victoria ne-au dăruit tricouri înscripţionate cu ,,Campioane”. A fost de vis, am muncit mult şi ne-am dorit să fim cît mai sus. Nu pot uita iernile geroase, iar noi făceam antrenamente în curtea şcolii. Doar cînd ploua ne desfăşuram activitatea în sala de sport amenajată la liceu, în actualul CDI. Am depus efort, muncă, pasiune, dar am avut şi satisfcţii. Imediat după rezultatele din 1968 au venit la Victoria în cantonament lotul naţional de juniori. După mai multe antrenamente comune, două fete au fost selectate în lotul naţional. O altă satisfacţie am avut-o tot în 1968 cînd ne-am calificat în divizia B” a spus fosta jucătoare de handbal, Georgeta Pişcu, actuală Georgeta Șandru.

Georgeta Șandru, campioană naţională
 

     Georgeta Șandru a terminat liceul 1970 şi s-a înscris la Facultatea de educaţie fizică din cadrul Universităţii Timişoara. Aici, sportiva a continuat să joace handbal în echipa universităţii care erau în divizia A. Trei ani la rînd, a obţinut rezultate remarcabile. În 1970 – 1971 echipa universităţii a obţinut locul II pe ţară, în perioada 1971 – 1972 au obţinut locul I, iar în anul următor au obţinut locul II pe ţară. ,,Am avut multe rezultate bune, dar în 1973 am obţinut locul II la Cupa Campionatului European care s-a desfăşurat în Bratislava. Am ajuns să fac performanţă, pentru că mi-a plăcut acest sport, dar am muncit din greu. Antrenorul ne-a sădit dragostea şi bucuria jocului” a spus Georgeta Șandru, fostă profesoară de sport.

Profesor de sport la Victoria
 

     În 1973 profesoara de educaţie fizică Georgeta Șandru a absolvit facultatea şi a fost repartizată în judeţul Hunedoara, la Vulcan, unde a rămas cîteva luni, iar în 1974, prin transfer, a ajuns în satul Drăguş unde a predat 15 ani. În toamna anului 1989 a fost transferată la Victoria, la şcoala generală. ,,Am avut ore la clasele V – VIII şi am reuşit să fac echipă de handbal. În 1990 am reuşit să participăm la concursuri şcolare. Făceam 6 ore de antrenamente pe săptămînă, dimineaţa de la 7.00 la 9.00 şi după masa de la 17.00 la 19.00. În decursul timpului echipa de handbal a şcolii a avut rezultate bune. În luna mai 2006 a obţinut locul IV pe ţară, iar în 2007, la Brăila, a obţinut locul II ” a mai spus fosta profesoară Georgeta Șandru. (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Ovidiu Baicoianu   |22-06-2018 06:31:52
Petruta baicoianu a jucat hambal la victoria cu zece ani inaintea lui laura
lupsor
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 320 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766399

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare