Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale ,,Apa de la reţeaua publică conţine clor peste limită”
,,Apa de la reţeaua publică conţine clor peste limită” Email
Luni, 18 Iunie 2018 18:52

 

Este concluzia micilor biologi de la Cercul de biologie de la CN ,,Radu Negru” care au efectuat analiza apei de consum de la Făgăraş

     Cercul de biologie din cadrul Colegiul Naţional ,,Radu Negru” a organizat marţi, 12 iunie a.c., începînd cu ora 13.00 ,,Ziua porţilor deschise”. Deşi n-a fost o participare numeroasă, elevii au perceput ziua ca pe oricare alta, lucrînd la experimentele cuprinse în program. Peste 150 de copii de gimnaziu şi liceu activează la Cercul de biologie coordonat de profesoarele Cristina Dudan, Alexandrina Ruse şi Anişoara Matic. ,,Este o activitate exstraşcolară. În fiecare zi, după amiaza, ne întîlnim cu copiii şi lucrăm în laborator. Avem elevi de gimnaziu, iar de la liceu din clasele a IX-a, a XI-a şi două clase a X-a.

 Cam 150 de elevi frecventează cercul nostru şi îmbucurător este faptul că dintre aceştia 60 sînt liceeni. Se lucrează pe grupe. Am început un proiect în luna mai şi finalizarea lui va fi la 31 august. Avem un buget destul de mic, de 10.774 lei, dar am reuşit să mai atragem vreo 1.500 lei. Ne este de ajutor asistentul universitar Ioan Tăuşan de la Facultatea de Biologie din Sibiu, de la Universitatea Lucian Blaga, care se implică şi lucrează cu elevii voluntar. Acum s-a axat cu elevii pe experimente stereoscopice. Cu o grupă facem analiza apei de consum atît de la reţeaua publică din Făgăraş, dar şi a apei îmbuteliate. O altă grupă extrage pigmenţii clorofilieni din plante. Elevii sînt interesaţi de aceste activităţi şi participă la experimente” a spus coordonatoarea activităţilor, prof. Cristina Dudan.

Micii biologi
 

     Maria Cucu este elevă în clasa a IX-a A la CN ,,Radu Negru” şi este nelipsită de la cercul de biologie. Este fascinată de această materie de studiu şi mai ales de cercetare. În cadrul proiectului ce se derulează în prezent la Cercul de biologie lucrează împreună cu alţi 4 colegi tot din clasele a IX-a, Daniel Comşiţ, Ioana Debu, Costel Chelariu (clasa a IX-a B) şi Robert Georgescu, clasa a IX-a C. Ei testează apa potabilă atît de la reţeaua publică a Făgăraşului, dar şi apa îmbuteliată. Au testat duritatea şi procentul de clor în apă, iar în cadrul acţiunii ,,Ziua porţilor deschise” au analizat PH-ul apei. ,,La Cercul de biologie Karios sînt din ianuarie. Am avut activităţi în laborator, dar şi acţiuni în teren. Am fost la Cisnădioara unde am lucrat în aer liber. Îmi place meseria de biolog, iar la Cercul de biologie am înţeles ce înseamnă. Îţi oferă tot felul de oportunităţi, intri în contact cu natura. Am ales să facem teste la apa de consum. Am luat probe din mai multe zone ale oraşului pentru a testa duritatea şi procentul de clor, iar acum facem PH-ul. La fel am analizat şi apa îmbuteliată. Pot spune că apa îmbuteliată este mai bună din aceste puncte de vedere. Și la noi în Făgăraş apa este destul de bună, mai ales în zona centrală. Clorul este puţin peste nivelul admis. În cazul PH-ului, acum lucrăm şi aşteptăm rezultatul. Am mai făcut experimente pe plante, am extras clorofila. Am făcut studii pe corpul uman, am testat bacterii din cavitatea bucală. Sînt date care mă captivează. Pot spune că îmi place cercetarea” a spus eleva Maria Cucu. (L.B)

Comments
Comentariu nou Cautare
Setila  - Apa de ploaie,,,,   |19-06-2018 12:50:30
Mai scapa badea Manta cite un sac de clor din brate la repezeala ,doar nu ati
vrea mai copi sa faca omul hernie?Inchideti ochi si dati paharul cu apa alba pe
git !De aia apa e mai scumpa clorul bagat in plus costa ,,,,,Chit ca nea Manta
asteapta cu saci goi la statia de epurare sa il refoloseasca !Anul asta e ok de
la anul 20 20 ar putea sa ne treaca cei de la apa -canal pe urinoterapie ca
adepti lui Bivolaru ,asa ca ochi pe ebrubete si analize de analize,,,
Profu'  - 'ai de capu' meu   |20-06-2018 10:26:54
Atatea greseli gramaticale nu mi-a dat al de sus sa vad decat la un copil de
clasa a 2-a. Pune mana pe carte, invata si dupa aceea comenteaza. Se gasesc toti
tontii sa comenteze de problemele orasului si ei habar nu au sa formuleze macar
o fraza corect.
I-Jè- Yo  - Critica este constructiva   |21-06-2018 13:29:22
Adevarul doare, indiferent de forma gramaticala. O abordare comprehensiva ne
poate furniza un punct de vedere functional. Intr-o echipa, oamenii aduc cu ei
problemele si interesele lor, indiferent de nivelul de pregatire sau nivelul
social.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 331 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766406

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare