Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale O Idee pentru Primărie
O Idee pentru Primărie Email
Luni, 18 Iunie 2018 18:59

     Pe data de 31 mai, 2018, s-a întîmplat ca viaţa cultural-ştiinţifică a municipiului Făgăraş să înregistreze două manifestări de elită. La Colegiul Naţional ,,Radu Negru“ s-a derulat, începînd cu ora 9.30 simpozionul judeţean ,,Cultura Noastră, Referinţa Noastră” (remarcaţi la iniţiale sigla C.N.R.N.), iar la Cetate s-a marcat Ziua Bibliotecii, prin simpozionul naţional ,,Octavian Paler-itinerar al unui destin creator”, manifestare ce a debutat la ora 11.00. În pregătirea celor două activităţi distincte, instituţiile organizatoare s-au bazat pe forţe intelectuale locale din domeniu, dar şi pe contribuţia unor personalităţi venite din afară din centrele universitare Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca, Bucureşti. Conţinutul intervenţiilor este cuprins în mapele-program şi în dosarele-sinteză sau pe site-urile celor două instituţii. Însă, pe lîngă referirile tematice, întîlnirile au prilejuit şi un divers schimb de impresii asupra stării actuale a municipiului nostru. Mă opresc asupra unei sugestii formulate de prof. Onuc Nemeş din Sibiu, fost director (pînă la pensionare) al Bibliotecii Astra. Cunoscînd bine Ţara Făgăraşului, instituţiile de aici, valoarea multor personalităţi făgărăşene, apreciind volumul ,,Personalităţi din Ţara Făgăraşului”, ediţia a II-a, 2015, apărut la Editura ,,Mesagerul de Făgăraş”, d-sa a constatat că viaţa spirituală profundă a locului este puţin cunoscută. Cum s-a dovedit că o casă memorială a scriitorului Octavian Paler, la Lisa, satul său natal, este puţin probabilă, a optat pentru soluţia de a amenaja un muzeu al personalităţilor ţinutului (făgărăşean), aşa cum se află în multe centre urbane. Clădirea ce s-ar preta a găzdui un asemenea obiectiv ar fi localul fostei băi comunale, aflată acum în conservare. Nu cunoaştem cui aparţine acum acest edificiu, dar prestaţia lui arhitectonică, ca şi situarea în vecinătatea Cetăţii, a Casei de cultură, a bisericilor din perimetrul apropiat, ar spori atracţia turistică a zonei şi ar conferi, în plus, o notă de intelectualitate. Ideea ni se pare şi mai frumoasă, dacă ar deveni vizibilă! (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 51 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4764594

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare