Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale PNL avertizează: Jaful secolului
PNL avertizează: Jaful secolului Email
Luni, 18 Iunie 2018 19:11

 

Guvernul vrea să naţionalizeze Pilonul 2 privat de pensii Un fond de 9,1 miliarde de euro s-a acumulat la Pilonul 2 privat de pensii Liberalii făgărăşeni strîng semnături pentru blocarea atacurilor PSD asupra Pilonului 2 privat de pensii

     Pilonul 2 privat de pensii este subiectul care i-a pus pe treabă pe liberali, indiferent din ce organizaţie fac parte. Fie că este vorba de imaginea partidului aducătoare de voturi fie că i-ar interesa soarta românilor pensionari, liberalii vor să strîngă semnături de la români pe care să le folosească drept obstacol în faţa tăvălugului psd-ist care ar vrea, spun liberalii, să naţionalizeze fondul strîns la acest Pilon 2 de pensii. Este vorba despre 9,1 miliarde de euro, bani aflaţi deja în conturile personale ale contribuabililor la Pilonul 2 privat de pensii administrate de fondurile de investiţii. Organizaţia PNL Făgăraş a organizat o conferinţă de presă marţi, 12 iunie a.c., cînd pe lîngă alte subiecte doi consilieri locali au explicat situaţia actuală a Pilonului 2 privat de pensii. 

 

Un fond ce poate fi moştenit
 

     Iulian Lascu a vorbit despre acumularea banilor la acest pilon de pensii şi a explicat cum pot contribuabilii să-şi urmărească sumele de bani pe care le au. ,,Angajatorul virează la CNAS contribuţia, iar CNAS direcţionează banii în contul fiecărui contribuabil. Există o evidenţă a banilor pentru fiecare persoană. Știm că nu prea sîntem obişnuiţi să economisim, dar acest Pilon 2 este o măsură forţată de economisire. Banii sînt investiţi în instrumente de investiţii garantate, titluri de stat sau acţiuni. În cei 10 ani de cînd există Pilonul 2 randamentul mediu anual al investiţiilor este la 8,15%. În condiţiile în care dobînzile sînt de maxim 1,5%” a explicat Iulian Lascu, consilier local PNL. O explicaţie pe înţelesul tuturor a avut-o consilierul local Cornel Pintea. ,,În anul 2008 s-a constituit acest fond numit Pilonul 2 privat de pensii. Toate persoanele de pînă la 45 ani au cotizat cu 2%, bani care s-au acumulat. De aceşti bani beneficiază tinerii pensionari de azi. Noutatea faţă de Pilonul 1 de pensii, cel obligatoriu, este că acest fond se poate moşteni, iar banii pot fi încasaţi lunar sau toţi odată. Acest fond nu se poate naţionaliza, este al persoanei, al familiei ei” a spus Pintea. S-a vorbit despre riscul naţionalizării acestui fond de către actuala guvernare. ,,Vor să blocheze contribuţiile la Pilonul 2. Au tot redus pînă la 3,75% după trecerea contribuţiilor la angajat. Acest fond este un mare investitor al statului. Vom strînge semnături pentru a bloca intenţiile PSD. PNL va sesiza Avocatul Poporului, vom contesta legea la Curtea Constituţională şi vom depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului” a adăugat Iulian Lascu.
 

Două sisteme de pensii
 

     În prezent, angajaţii români pînă în 45 de ani contribuie la două sisteme de pensii. La vîrsta de pensioare vor beneficia de o pensie de stat (pilonul 1) şi una privată suplimentară (pilonul 2). Contribuţia angajatului este în prezent la Pilonul 2 de 3,75% din salariul brut. Aceşti bani sînt administraţi de fonduri private garantate care oferă un randament obligatoriu mai mare decît rata inflaţiei. Valoarea pensiei private suplimentare va fi egală cu suma acumulată la finalul stagiului de cotizare. Banii strînşi la Pilonul 2 pot fi folosiţi de titular sau de moştenitorii acestuia. În orice moment contribuabilul poate afla ce sumă are acumulată la Pilonul 2 privat de pensii: asfromania.ro.
 

Ce spun liberalii despre intenţiile PSD-ALDE
 

     ,,Dragnea şi Tăriceanu pun la cale jaful secolului din banii de pensie ai românilor. Pînă acum s-au adunat peste 9,1 miliarde de euro în conturi personale la fondurile de pensii din Pilonul 2. PSD şi ALDE vor să desfiinţeze Pilonul 2 şi să pună mîna pe banii românilor din conturile personale de pensie” spun liberalii. În cazul Pilonul 1 de stat, contribuţia angajatului este de 21,25% din salariul brut, iar banii sînt în contul statului din care se plătesc pensiile publice actuale. Pilonul 1 public de pensii nu reuşeşte să acopere plata pensiilor şi funcţionează cu un deficit de 14 miliarde de lei. Pensia publică este un drept plătit de stat pînă la finalul vieţii.
 

Liberalii propun contribuţii de 6-8% la Pilonul 2
 

     Liberalii făgărăşeni au explicat ce a însemnat scăderea contribuţiilor pentru pensia suplimentară din Pilonul 2. În cazul unui salariu mediu de 2.434 lei, pensia lunară suplimentară rezultată din Pilonul 2 ar fi de 835 lei dacă s-ar fi păstrat contribuţia la 5,1%. Reducerea contribuţiei la 3,75% prin trecerea plăţilor de la angajator la angajat, înseamnă o pensie lunară suplimentară din Pilonul 2 de 751 lei, la un salariu mediu de 2.434 lei. La un salariu net de 4.000 lei, pensia lunară rezultată din Pilonul 2 ar fi de 1.140 (contribuţia de 3,75%) şi de 1.268 lei (contribuţie de 5,1%). PNL propune o contribuţie de 6-8% la Pilonul 2. Calculul liberalilor arată, în acest caz, o pensie suplimentară rezultată din Pilonul 2 de 1.110 lei la un salariu net de 2434 lei şi de 1.686 lei la un salariu de 4.000 lei dacă ar fi contribuia de 6%. În cazul contribuţiei de 8%, pensia suplimentară ar fi de 1.430 lei, respectiv de 2.172 lei la un salariu de 4.000 lei. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 312 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766428

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare